;
Bech Bruun web

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Ny nedtur for førende advokathus – Pinlig sag rammer betalingsløsninger

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Ny nedtur for førende advokathus

Det kører ikke rigtigt for landets tredjestørste advokathus, Bech-Bruun, for tiden. Først måtte advokatkæmpen afgive en række nøglepartnere til fremadstormende Accura, og i denne uge led firmaet et sviende nederlag i landsretten i en helt afgørende sag.

I denne uge tabte Bech-Bruun en stort anlagt sag mod Skatteministeriet og Advokatnævnet, efter at sidstnævnte i sommeren 2019 kom frem til, at advokathuset skulle tilbagebetale et salær på 3,5 millioner kroner, ligesom fire advokater hver fik en bøde på 10.000 kroner.

Sagens kerne er, at Bech-Bruun i 2017 foretog en større uvildig undersøgelse for Skatteministeriet af den meget omtalte udbyttesag, samtidig med at Bech-Bruun havde rådgivet den tyske bank North Channel Bank, der siden er blevet idømt en bøde på 110 millioner kroner for sin rolle i sagen.

Bech-Bruun vil nu forsøge at tage sagen til Højesteret, og man fornemmer klart, at det ikke kun er millionhonoraret, der tæller for firmaet.

Endnu vigtigere er det nemlig, at denne sag blot er en forsmag på et langt større opgør mellem staten og Bech-Bruun, hvor Skattestyrelsen flankeret af Kammeradvokaten har krævet erstatning på hele 1,2 milliarder kroner af advokatfirmaet.

Et yderst opsigtvækkende og beskidt opgør, hvor både staten og Kammeradvokaten bestemt heller ikke ser alt for godt ud, men tilbage står, at Bech-Bruun nu har tabt et centralt slag inden den helt store krig

 

Pinlig sag rammer fremadstormende betalingsløsninger

Det var en ganske vigtig nyhed på betalingsområdet, som i ubemærkethed blev listet ud af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen med overskriften ’Tiltag på ulovlige gebyrer på mobilbetaling’ torsdag.

Kort fortalt handler det om, at forretninger har opkrævet ulovlige gebyrer på de fremadstormende mobilbetalingsløsninger Apple Pay og Google Pay, som stadig flere danskere anvender.

Det er mere alvorligt end som så, da det siden 2018 har været forbudt at opkræve gebyrer for betalinger med de mest almindelige private kort udstedt i EU. Derimod må forretninger gerne opkræve gebyrer, hvis der betales med firmakort eller kort udstedt uden for EU. Det er altså forbrugertilliden til hele betalingsområdet, som står på spil.

Det drejer sig om i alt 39 butikker, som har modtaget påbud fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, hvoraf halvdelen vedrører betaling med Apple Pay og Google Pay. Men selv om styrelsen konstaterer, at antallet af forbrugerklager over de ulovlige opkrævninger er faldende, så kan de sagtens dække over et stort mørketal, da det formentlig er de færreste danskere, som løbende tjekker deres betalingsløsninger for ’ulovlige’ gebyrer, som de færreste alligevel er klar over, er ulovlige.

På InsideBusiness finder vi det svært at kåre en egentlig taber i sagen, da styrelsen ikke har offentliggjort navnene på butikkerne, så vi ved altså ikke, om der er tale om supermarkedsgiganter eller kiosken nede på hjørnet.

Men sagen opstod, efter at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har afholdt en række møder med aktørerne, som blandt andre tæller kortselskaberne Mastercard og Visa, indløserne Nets og Bambora samt brancheorganisationen Dansk Erhverv.

Uanset hvad, er det en pinlig sag for parterne, hvis der ikke er fuld tillid til, at alle spillerne på betalingsområdet overholder de helt basale regler.