;
Henrik Andersen vestas web

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Nye problemer for presset Vestas-boss – Mere sort snak fra pensionsteknokratiet

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Nye problemer for presset Vestas-boss

Vestas-direktør Henrik Andersens tid i spidsen for den børsnoterede vindmølleproducent har langtfra været en dans på roser.

Internt knager det gevaldigt i Vestas, hvor Andersens bryske facon ikke ligefrem vækker jubel alle steder. Også udadtil vokser problemerne for den tidligere Hempel-topchef, for vindmølleproducenten er ualmindelig hårdt ramt af det store pres på de globale forsyningskæder.

Forsinkelser og dyrere fragt i første kvartal kombineret med fortsat coronauro i Kina og krigen i Ukraine udgjorde tilsammen en giftig cocktail, der udmøntede sig i et tab på over 6 milliarder kroner på bundlinjen samt en ganske omfattende nedjustering.

Ikke just en melding, der blev modtaget med kyshånd af aktiemarkedet, der på regnskabsdagen kvitterede med at sende Vestas-aktien ganske markant i den forkerte retning.

Det store spørgsmål er nu, om der for Vestas blot er tale om periodevise udsving og tab på gamle spøgelser, eller om vindmøllegiganten er udfordret på det mere fundamentale.

Faktum er i hvert fald, at Henrik Andersens stjerne hos investorerne bestemt ikke er blevet større de sidste par måneder, og med virksomhedens tumultariske historie in mente er der nok grænser for, hvor stor tålmodigheden er fra bestyrelsens side.

 

Mere sort snak fra pensionsteknokratiet

Det er et grundlæggende problem, at et af de vigtigste økonomiske forhold i danskernes liv, pensionen, grundlæggende er totalt uforståelig for de fleste.

Man kunne have håbet, at dette ville lette lidt med lanceringen af den 340 sider lange rapport fra den såkaldte pensionskommission (Kommission om tiltrækning og nedslidning). Men nej. Dette digre værk tilføjer om muligt endnu mere sort snak til et i forvejen yderst komplekst pensionssystem.

Bare for at nævne et eksempel: Et forslag er, at visse selvstændige erhvervsdrivende og visse lønmodtagere skal tvinges til at indbetale 3,3 pct. til ATP, hvis de ikke har en arbejdsmarkedspension. Effekten af denne manøvre vil ifølge Forsikring & Pension være på blot 1.300 kr. om måneden efter et helt livs opsparing. Eller det rene ingenting.

Dertil må man bare sige: Stop jer selv. Det er ikke meningsfyldt for hverken borgere eller stat, at der pålægges restriktioner på f.eks. sårbare iværksættere, hvis det ikke har en reel økonomisk effekt.

Dernæst er der så kronen på værket, at pensionskommissionen anbefaler en lempeligere indeksering af folkepensionsalderen fra 2045. Man ønsker at justere den ”nuværende levetidsindeksering”. Den slags formuleringer betyder, at stort set alle danskere står af med det samme – og det kommer til at danne rammen for den kommende tids vigtige politiske debatter om danskernes tilbagetrækningsalder. Det går simpelthen ikke, at der kommunikeres om noget så vigtigt for så mange med et så uforståeligt sprog. Det udløser en ugens taber til pensionskommissionen og dennes formand, Jørn Neergaard Larsen.

Det samme gør sig gældende ved snakken som aldersopsparingen, som ligeledes er et komplet uforståeligt koncept for stort set alle.

Det mest positive ved pensionskommissionen er, at man ønsker at gøre det muligt at skifte fra at få sin ratepension udbetalt til igen at være erhvervsaktiv. Men man må spørge, hvorfor det overhovedet kan være et issue i dagens Danmark, der skriger på kvalificeret arbejdskraft?

Vi har brug for total fleksibilitet til de ældre, som gerne vil arbejde længere tid og betale indkomstskat til gavn for Danmarks økonomi. Og så er der i den grad brug for at gøre det hele mere simpelt og letforståeligt. Det ville være væsentligt at få præciseret, Jørn Neergaard Larsen.