Mads Nipper web

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Nye tæv til trængte Mads Nipper – Nye milliardtab i Vestas

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Nye tæv til trængte Mads Nipper

De mange Ørsted-investorer, der havde sat næsten op efter, at energigiganten havde lagt fortidens dårligdomme bag sig, blev slemt skuffet i denne uge.

Her løftede topchef Mads Nipper nemlig sløret for et regnskab, der på grund af nedskrivninger for 3,9 milliarder kroner endte med en blodrød bundlinje på minus 1,7 milliarder kroner.

En ubehagelig og overraskende udvikling for koncernen, der tilskriver tabet en nedskrivning på Ørsteds svenske power-to-X-satsning, Flagship One, samt yderligere forsinkelser på et stort amerikansk havvindmølleprojekt.

Helt efter bogen valgte Ørsted og Mads Nipper ikke overraskende i regnskabet at forsøge at flytte fokus over på selve driften i energikæmpen, der egentlig ser ud til at gå ganske fint.

Den faldt investorerne dog ikke for, for med de nye nedskrivninger genopblusser tvivlen til Nipper og Ørsted, hvorvidt de har overblik og indsigt i deres egen forretning.

Aktiemarkedet reagerede da også prompte og sendte Ørsted-aktien ud i et markant fald på XX procent, især fordi mange frygter, at de seneste nedskrivninger blot er de første i rækken.

Igen vil vi her på InsideBusiness gerne appellere til, at Finansministeriet og den danske stat begynder at tage situationen i Ørsted alvorligt. Mens de professionelle investorer naturligt nok følger udviklingen tæt og med rette stiller kritiske spørgsmål, ser de danske politikere ud til atter en gang at have glemt at holde snor i deres suverænt største investering. Det er ikke første gang.

 

Nye milliardtab i Vestas

Lige som man gik og håbede på, at Vestas-topchef Henrik Andersen havde fået styr på forretningen, landede der i denne uge en noget overraskende nedjustering fra den store vindmølleproducent.

Det er problemer i den tidligere så lukrative serviceforretning, der nu koster det børsnoterede selskab dyrt, og selv om ledelsen forsøgte at forklare problemerne som værende primært regnskabstekniske, så var reaktionen fra markedet ubarmhjertig.

Næsten 8 procent faldt Vestas-aktien med, og stemningen blandt investorer var noget trykket. Det må siges at være forståeligt oven på et underskud på 1,7 milliarder kroner alene i årets andet kvartal.

Allerede tidligere på sommeren havde storbanken Barclays i en kritisk analyse antydet, at Vestas-tallene sandsynligvis ikke var nær så gode, som det så ud til.

Det afstedkom dog ingen reaktion fra selskabet, der så alligevel to dage før halvårsregnskabet måtte erkende, at alt ikke var fryd og gammen.

Ganske vist hentede aktien lidt af det tabte tilbage i løbet af ugen, men det ændrer ikke ved, at Vestas alene i år har fået skåret over en femtedel af sin markedsværdi på børsen.

Samtidig giver de nye problemer i koncernen atter liv til hvisken i krogene om, hvorvidt Henrik Andersen overhovedet er den rigtige mand til at styre Vestas gennem krisen.