;
Aab web

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Panik før lukketid i pensionsbranchen – Fodboldklub nærmer sig bunden af klubkassen

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Tabere

Panik før lukketid i pensionsbranchen

Sent onsdag aften gik en meddelelse ud fra brancheforeningen Forsikring & Pension, som bragte InsideBusiness mindelser om den panik, som opstod i den vestlige verden, da Taleban overtog Kabul og Afghanistan på få dage. I meddelelsen advarer Forsikring & Pensions administrerende direktør, Kent Damsgaard, om en række utilsigtede konsekvenser for ”forbrugerne, velfærdssamfundet og konkurrencen”. Intet mindre, hvis den nye bekendtgørelse om SUL træder i kraft som ventet i efterhånden et helt år.

Kent Damsgaard og medlemmerne, i denne sag især personificeret ved PFA, Danica og til dels Velliv, mener, at det er til gavn for millioner af danskere, der både har fået en pensionsordning og en syge- og ulykkesforsikring, at man fortsat kan bundle opsparing og forsikringer i et pensionsprodukt. Kent Damsgaard fortsætter sit skriv med at advare om, at Finanstilsynet sætter pensionsselskaberne under administration, fordi det nu er Finanstilsynet og ikke oplagt selskabernes bestyrelser, der godkender metoderne til fordeling af fællesposter mellem forretningsområderne liv og SUL.

I InsideBusiness vil vi henlede Kent Damsgaard og baglandets opmærksomhed på, at det måske var værd at nævne de mulige positive konsekvenser af indgrebet. Nemlig at man efter alt at dømme gør op med den stærkt uheldige praksis, at pensionskunder uden forsikringer betaler alt for meget i investeringsomkostninger, fordi nogle pensionsselskaber underbyder hinanden for at vinde store firmapensionsaftaler, hvilket eksperter har kritiseret i årevis.

Uden at beskrive den del virker jeres skrivelse som alt andet end forbrugervenlig, men snarere som en slags nødråb fra nogle få store pensionsselskaber, som efterhånden koldsveder af frygt for den nye regulering.

For yderligere at sætte problemstillingen i relief er det værd at nævne, at der ingenlunde ser ud til at være enighed i pensionsbranchen om den vanskelige problemstilling. Forleden kunne man nemlig i Økonomisk Ugebrev læse, hvordan AP Pensions topchef, Bo Normann Rasmussen, advarede om en slags frit lejde-stemning i markedet, hvor SUL-priserne fortsat er på niveau eller lavere end de seneste år, ligesom man åbenbart er begyndt at garantere priserne i fem år, hvor to til tre år ellers har været det markedskonforme.

På InsideBusiness må vi konstatere, at det seneste skriv fra Forsikring & Pension, der faldt sammen med høringsfristens udløb, først og fremmest ligner panik før lukketid. Derfor får direktør Kent Damsgaard og hans bagland PFA og Danica en velfortjent ugens taber.

 

Fodboldklub nærmer sig bunden af klubkassen

Hvis man vil formøble sin formue på kort tid, skal man bare købe en fodboldklub. Bare spørg Jan Bech Andersen, Lars Seier Christensen eller Niels Thorborg om det.

De økonomiske succeshistorier i dansk fodbold er ganske få, mens historier om slunkne klubkasser og tvivlsomme udenlandske ejere efterhånden er blevet hverdag. En af de få klubber, der fortsat er på danske hænder, er nordjyske AAB, der i denne uge måtte nedjustere sin forventninger, så udsigten nu lyder på et tab på op imod 18 millioner kroner. Dermed ser klubkassen ud til at nærme sig bunden med faretruende hastighed.

Det sker, blot et år efter at klubben under ledelse af den tidligere spiller Thomas Bælum hentede frisk kapital fra aktiemarkedet. Dengang lød de storladne meldinger til klubbens fans og investorer, at man ved at bakke op om klubbens pengejagt kunne hjælpe de bolsjestribede med at favne hele Nordjylland, skabe bedre oplevelser på klubbens stadion og ikke mindst vinde pokaler og titler. Meget fine ambitioner, men når man allerede efter et år har brugt de godt 25 millioner kroner, som aktionærerne senest smed i kassen, er der noget helt galt.

Heldigvis for AAB er man et så lille selskab på børsen, at ikke mange lægger mærke til eksistensen, men der må sidde nogle ellers så sparsommelige nordjyske fodboldfans rundtomkring, der er godt træt af, at klubben nu igen ser ud til at have brug for deres sparepenge.