;
Glycom web

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Sagsanlæg truer milliardsalg – Nationalbanken med dyr opfordring til Danske Bank 

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv. 

Vindere 

Sagsanlæg truer milliardsalg 

Som tidligere beskrevet i InsideBusiness kan en række finansfolk med FIH Partners-formand Kim Bøtkjær i spidsen se frem til en klækkelig gevinst, hvis det lykkes at få solgt ingrediensvirksomheden Glycom, hvor de sammen med blandt andre Danica Pension er aktionærer. 

Indtil videre har salgsprocessen, der styres af netop FIH og Credit Suisse, været stærkt konkurrencepræget, og både giganten Chr. Hansen samt kapitalfonden Nordic Capital har meldt sig på banen som mulig køber af virksomheden for op imod 4 milliarder kroner. 

I denne uge meldte den tyske konkurrent Jennewein Biotechnologie sig pludselig på banen med et sagsanlæg og et voldsomt angreb på den danske virksomhed, som man beskylder for at have brugt Jenneweins rettigheder på ”skandaløs” vis. 

Hvorvidt der er hold i påstanden, er indtil videre uvist. Sikkert er det dog, at sagen kommer på noget nær det værst tænkelige tidspunkt. Det skaber usikkerhed omkring en ellers ombejlet virksomhed, og uanset om der er noget om snakken eller ej, er flere købere og deres rådgivere allerede begyndt at så tvivl om, hvorvidt Glycom nu overhovedet er så god en forretning, som de selv påstår.  

Om der blot er tale om spin for at tale prisen ned eller skræmme andre bydere væk, vides ikke. Sikkert er det dog, at Glycom og Kim Bøtkjær nok hellere end gerne ville have været sagen foruden. 

 

Taber 

Nationalbanken med dyr opfordring til Danske Bank 

Danske Banks direktør, Chris Vogelzang, har brug for gode nyheder. Hvad han ikke har brug for, er Nationalbankens onde øje. Men onsdag tog ugen alligevel en uheldig drejning for manden med det nok sværeste job i Danmark. 

Her fremhævede Nationalbanken Danske Bank som eksempel på en bank, der ville have godt af mere polstring. Faktisk opfordrede Nationalbanken Danske Bank til at øge bankens forsvar mod svagere indtjening i dårlige tider samt til at sikre, at banken opfylder bufferkravene. 

Oversat til investorsprog betød det: Skru op for polstringen og ned for gaveregnen til investorerne. 

Hvidvasksagen, Flexinvest Fri-sagen og de i forvejen skrappe kapitalkrav har allerede skåret kraftigt i bankens muligheder for at tjene penge. 

For to år siden – under Thomas Borgen – leverede banken et resultat på 21 milliarder kroner. Sidste år – under Jesper Nielsen – faldt det til 15 milliarder kroner, og nu – under Chris Vogelzang – ser det ud til at lande i den lave ende af niveauet 13-15 milliarder kroner. 

Egenkapitalforrentningen bliver kun værre, hvis Danske Bank skal øge sin kapitalbuffer yderligere, men det er ifølge Nationalbanken nødvendigt for at kunne modstå et hårdt krisescenario. 

Der kom prompte en afvisning fra landets største bank. Men Chris Vogelzang sidder ikke desto mindre med et nyt svært dilemma.