;
Nordea

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Storbank i centrum for pinlig sag – Total deroute for tidligere ejendomsmilliardær

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Storbank i centrum for pinlig sag

Bedst som man troede, at Danske Bank havde eneret på at kvaje sig og trække negative overskrifter, vil Nordens største bank, Nordea, nu også lege med. I en større razzia i Nordeas norske hovedsæde og på flere adresser i Oslo i denne uge blev fem personer tilbageholdt, og siden måtte banken suspendere yderligere to ansatte.

Mistanken lyder på ”grov korruption” og lånesvindel for over 100 millioner kroner, og ifølge Nordea har man selv valgt at anmelde sagen efter en intern undersøgelse.

Hvordan sagen vil smitte af på Nordea, er endnu for tidligt at sige, for storbanken har indtil nu virket til at have rent mel i posen.

Men for en finansiel sektor, der stort set siden finanskrisen har kæmpet med den ene møgsag efter den anden, er den norske skandale på ingen måde, hvad den hårdt trængte branche har brug for.

Selv om Nordeas danske rival indtil for nylig har haft patent på uheldige sager, skal vi ikke langt tilbage i historien, før også Nordea har trukket uheldige overskrifter, blandt andet takket være bankens rolle i de såkaldte Panama Papers.

Ganske vist har man som mange andre i industrien strammet markant op de senere år, men netop derfor er det også stærkt betænkeligt, at der nu dukker en så relativt omfattende svindelsag op.

Hos Nordea krydser man uden tvivl samtlige fingre og tæer for, at sagen ikke udvikler sig yderligere.

 

Deroute for tidligere ejendomsmilliardær er total

Før finanskrisen var han en af Danmarks rigeste. Men finanskrisen trak tæppet væk under Peter Halvorsen, manden bag ejendomsimperiet Essex. Og nu er derouten for Peter Halvorsen total. Han er erklæret personlig konkurs.

Den personlige konkurs er kulminationen på flere års frie fald for Peter Halvorsen og står i skærende kontrast til velmagtsdagene i 00’erne, hvor man fra tid til anden kunne spotte Peter Halvorsen i en dyr Bentley, eller i Århus-dagene, da han sad på bagsædet af topmodellen Mercedes S-klasse, hvori han med privatchauffør kørte ind på kontoret tæt ved havnen. Dengang var Essex blandt landets største ejendomsselskaber, og Essex købte blandt andet butikscentret Ro’s Torv i Roskilde for halvanden milliard kroner, ligesom koncernen også lagde navn til Randers Stadion.

Men som så mange andre ejendomsspekulanter kunne Peter Halvorsens vinger ikke bære, da finanskrisen ramte. Selv om han holdt overraskende længe. Regningen endte hos bankerne, især Amagerbanken og Roskilde Bank, men også Danske Bank havde et milliardbeløb i klemme.

Essex blev kastet ud i en stor redningsplan, og blev rent faktisk holdt i live takket være lån fra andre, men sidenhen blev koncernen gradvis afviklet.

For Peter Halvorsen er bunden nu nået – men spørgsmålet er, om det er det sidste, vi har hørt til ham.

Uanset hvad, er Peter Halvorsen ugens taber.