Peder Tuborgh web

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Storfond snubler igen i Danmark – Formand stopper efter brat nedtur 

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Storfond snubler igen i Danmark 

Gennem flere år havde den svenske kapitalfond Nordic Capital det lidet flatterende prædikat som den evige toer. Gang på gang kæmpede man med rivalerne om de store attraktive virksomheder herhjemme blot for at måtte se sig slået på målstregen. 

Nu kan fonden imidlertid glæde sig over, at en anden kapitalfond er løbet med titlen som den, der altid snubler på målstregen. 

Succesvante CVC, der er en af verdens største kapitalfonde og takket være en årrække med solide afkast har skabt en yderst dedikeret investorbase, har af en eller anden grund mere end svært ved at finde melodien i Danmark.  

Det kræver ualmindelig god hukommelse, hvis man skal støve fondens sidste danske investering op. Ganske vist er fonden nu så stor, at det er vanskelligt at finde oplagte opkøb i Danmark, men under ledelse af Christoffer Sjøqvist på det danske kontor har man forsøgt adskillige gange. Netcompany missede man på målstregen, byggekæden Stark glippede også, og i denne uge var det så industriklenodiet Haldor Topsøe, der blev frasolgt til Singapore-fonden Temasek for næsen af netop CVC. Lidt af en bitter pille og spørgsmålet er, hvor længe fonden kan holde til at have et dansk kontor uden en eneste dansk virksomhed i porteføljen. 

 

Formand stopper efter brat nedtur 

Ehalvering af aktiekursen var mere, end Pandora-formand Peder Tuborgh kunne holde til. Dermed har den voldsomme krise i det tidligere så succesfulde selskab kostet både topchefen og nu også formanden jobbet. Direktør Anders Colding Friis blev fyret i august sidste år og i denne uge tog Arla-topchefen så også konsekvensen af de skuffende resultater og meddelte aktiemarkedet, at han forlader koncernen i løbet af indeværende år.  

Selv har Tuborgh både virket rådvild og slidt gennem det sidste års tid, og man må i dag spørge sig selv, hvorvidt duoen bestående af Arla-direktøren og Anders Colding-Friis var det rigtige match. For Pandoras vedkommende var der dengang et stort ønske om at få danskere i spidsen for virksomheden, efter at en række udlændige havde prøvet kræfter med smykkeselskabet, men spørgsmålet er, om man fra Pandora og headhunteren Russell Reynolds side dengang ikke skulle have set stort på, om kandidaterne havde dansk pas eller ej.  

Opgaven med at finde en ny formand til den kriseramte smykkevirksomhed er bestemt ikke let. Det skal være en, der ikke blot kan genskabe tilliden til det kritiske investorer, men som også i højere grad end forgængerne forstår sig både på Pandoras produkter og ikke mindst det at kommunikere med et oprørt aktiemarked.