;
Ambu topchef web

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Topchefs massive aktiekøb overbeviser ikke – Erhvervsorganisationer kørt over af banker i sværdslag om statslån

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Topchefs massive aktiekøb overbeviser ikke

Det er ikke hver dag, at en topchef for en dansk koncern smider et tocifret millionbeløb på bordet og køber aktier i den virksomhed, som han selv står i spidsen for.

Det gjorde Ambu-direktør Juan José Gonzales imidlertid i sidste uge, hvorfor vi naturligt nok kårede topchefen som en af ugens vindere.

Problemet er blot, at det desværre ikke ser ud til, at Ambu-topchefens manøvre har overbevist de tunge investorer om selskabets potentiale. ATP har allerede afhændet en stor del af sine aktier, og flere andre store forvaltere har også søgt mod udgangen. Og de kommer ikke tilbage lige foreløbig, aktiekøb eller ej.

Enkelte investorer tror forsat på historien om transformation og vækst, men den uro, der opstod omkring Ambu under tidligere direktør Lars Marchers’ ledelse, har Juan José Gonzales’ indtog ikke ændret ved. Faktisk ser en del investorer topchefens køb af aktier for i alt 50 millioner kroner det seneste år som værende et led i den meget offensive kommunikation, som selskabet forsøger sig med over for aktiemarkedet.

Flere mener, at det vidner om et forsøg på at skabe hype og overoptimisme, og Ambu-bestyrelsen med tidligere Velux-boss Jørgen Jensen i spidsen må spørge sig selv, om man ikke én gang for alle skulle få gjort op med fortiden og få lagt en klar og gennemsigtig strategi for, hvordan man udadtil tackler både de gode og dårlige historier.

 

Erhvervsorganisationer kørt over af banker i sværdslag om statslån

Et større sværdslag om statslån for 21 milliarder kroner, de såkaldte coronalån, har fundet sine vindere og tabere.

En række erhvervsorganisationer har stået stejlt over for bankerne i et opgør om, hvordan de milliardstore momslån, som 61.000 virksomheder har fået under krisen, skulle tilbagebetales – samt ikke mindst på hvilke vilkår.

Et bredt flertal af Folketingets partier indgik torsdag en aftale. Aftalen betyder, at tilbagebetalingsfristen for momslånene udsættes i godt et halvt år. Samtidig får virksomhederne en afdragsordning hos skatteforvaltningen frem til 1. april 2024 – eller hvad der svarer til to år.

Afdragsordningen vil have en rente på 0,7 procent om måneden. Det svarer til en rente på 8,4 procent om året.

Dermed kan man konstatere, at bankerne har trukket det længste strå og efterladt erhvervsorganisationerne med en lang næse.

Dansk Erhverv, Dansk Industri, Danmarks Restauranter og Cafeer (DRC), Horesta og SMVdanmark var blandt de erhvervsorganisationer, som på forhånd havde lobbyet for en langstrakt model à la den, der er lavet for de danske rejsebureauer. Rejsebureauerne har under coronakrisen kunnet trække penge fra rejsegarantifonden og har fået en statslig låneordning, hvor der stilles seksårige statsgaranterede lån til rådighed med svagt stigende rente på maksimalt 1,3 procent.

Nu ender erhvervsorganisationerne med en aftale, der giver deres medlemmer 2 år til at afdrage gælden til staten og ikke de ønskede 6 år. Oveni skal erhvervsorganisationerne gå den tunge vej tilbage til virksomhederne med beskeden om en rente på 8,4 procent om året. Det er en rente, der gør ondt, erkender SMVdanmark.

På den anden side står bankerne organiseret i Finans Danmark tilbage som vinderne. Den høje rente betyder desuden, at de sundeste virksomheder formentlig vil søge mod bankerne ganske hurtigt, hvorimod bankerne får mulighed for at frasortere de dårligste æg i kurven, når de i henhold til en ny hensigtserklæring med regeringen er forpligtet til at kreditvurdere dem.