;
anders runevad web

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Vestas mister sin frelser – Nordea-profil i mystisk exit 

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Vestas mister sin frelser 

Der var i den grad modvind, da svenske Anders Runevad satte sig i spidsen for vindmøllegiganten Vestas. Forholdet til både banker og investorer var anstrengt, og selskabet havde i årevis været på slingrekurs under tidligere direktør Ditlev Engel, der i modgangstider viste sig slet ikke at have styr på maskinrummet i selskabet.  

Her var Anders Runevad den karismatiske Engels direkte modsætning. Tilknappet, forsigtig, ja, udpræget svensk. Han brugte ikke tiden på at rejse verden rundt, trykke politikere i hånden og tale om den grønne omstilling. I stedet satte han sig ned i det kaotiske maskinrum, forgængeren altid var gået en bue uden om, og langsomt, men sikkert fik Runevad Vestas på ret køl.  

Tallene i dag taler deres tydelige sprog, og selv om vindaktien har været trykket af stigende prispres i sektoren, kan Anders Runevad se tilbage på en aktiekurs, der er steget med 500 procent, siden han satte sig i hjørnekontoret i Århus.  

I denne uge meddelte den fåmælte svensker så, at han stopper i Vestas. En melding, der overraskede selskabets investorer, men takket være en glidende overgang var panikken til at overse. Selv da Anders Runevad i kølvandet på sin opsigelse solgte Vestas-aktier for 6 millioner kroner, var det ikke noget, der fik selskabets største investorer til at gribe høtyven og faklen.  

Alligevel er vi her på InsideBusiness af den opfattelse, at Vestas sagtens kan vise sig at få det svært efter Runevads exit, da vindmøllegiganten mister en vellidt topchef, der trods sin beskedne facon havde investorerne i sin hule hånd. 

 

Nordea-profil i mystisk exit 

”Jeg føler, at Nordea – og jeg personligt – har opnået meget, og at det er nu tid til forandring og nye muligheder.” Sådan lød den harmoniske melding fra Nordeas kontante risikochef, Julie Galbo, der efter godt fem år i banken takkede af i denne uge.  

Og selv om den tidligere vicedirektør i Finanstilsynet stopper brat uden at have andre job på hånden, kunne man dagen efter læse talrige idylliske artikler om det fredsommelige brud.  

Spørgsmålet er blot, om Julie Galbos exit er så udramatisk, som hun selv giver udtryk for. Talrige kilder beskriver således, hvordan risikochefen gennem de senere år har gjort sig uvenner med en række Nordea-folk takket være sin kompromisløse stil. Hun er en, man slår sig på, lyder karakteristikken.  

Samtidig har Julie Galbo også været nådesløs i sin stræben efter, at Nordea på hendes vagt skulle få orden i penalhuset efter talrige skandalesager gennem årene. Det har uden tvivl slidt på organisationen og de ansatte og ikke mindst de overordnede, der selvfølgelig skal genoprette tilliden til banken, men også har en forretning at drive.  

Hertil kommer, at Julie Galbo i sit tidligere virke i tilsynet selv havde et medansvar for blandt andet Nordeas skandaleramte filial på Vesterbro. En afdeling, som tilsynet på Galbos vagt besøgte uden dog at falde over de mange alvorlige forhold, SØIK nu efterforsker.