anders runevad web

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Vindskæv sympatierklæring fra Vestas-toppen – ATP tabte i svært investeringsår 

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Tabere 

Vindskæv sympatierklæring fra Vestas-toppen 

Sigtbarheden i Vestas’ ordrebøger skulle være mere end almindeligt høj i år. Til gengæld lader tågen på direktionsgangene til at være så tyk, at ledelsestoppen har tabt de ansatte af syne.  

De medarbejdere, der havde budgetteret med en ekstra månedsløn i år, blev nemlig svært skuffet, hvis de læste med i den interne mail, direktionen sendte ud til medarbejderne i anledning af årsregnskabet torsdag.  

Siden 2012 er der blevet udbetalt bonus hvert år, men fordi de finansielle resultater i vindmøllegiganten landede i den laveste ende af selskabets egne forventninger, var der ingen grund til at belønne de næsten 25.000 ansatte med en bonus i år. Og det drejer sig om endog ganske betydelige beløb for både koncernen og de enkelte medarbejdere – ifølge Dagbladet Børsen blev der således sidste år uddelt i alt 836 millioner i bonus til medarbejderne, hvilket svarer til godt 37.000 kroner per medarbejder.  

I Vestas-ledelsen har man nok vidst, at der ville blive rynket på næsen ad beslutningen. I hvert fald valgte man i et tåkrummende forsøg på at vise storsind at erklære over for medarbejderne, at man i Vestas står ”skulder ved skulder” i både med- og modgang.  

Men skulder ved skulder-retorikken klinger hult, når direktionen bliver belønnet med tocifrede millionbonusser, og medarbejderne intet får.  

Sidste år modtog direktionen en bonus på 20 millioner kroner til deling, og den var ganske vist væk i år. Til gengæld blev ledelsen tildelt aktier som led i incitamentsprogrammet for i alt 70 millioner kroner og fik samtidig en lønforhøjelse på sammenlagt 1,4 millioner kroner. 

På InsideBusiness erkender vi, at det er en stor opgave at stå skulder til skulder med alle 25.000 medarbejdere. Men lige nu synes selv øjenhøjde at være en uoverskuelig opgave for Anders Runevad.  

   

ATP tabte i svært investeringsår 

De skrappe investorer hos ATP kan trods alt ikke gå på vandet. Det blev synligt i det netop fremlagte årsregnskab, der viste et negativt afkast på investeringsporteføljen på 3,7 milliarder kroner, svarende til et tab på 3,2 procent. Bedre blev det ikke af, at ATP gennemgik sin levetidsmodel i 2018 og kom frem til, at medlemmerne lever længere end antaget.  

Ud fra et pensionsperspektiv er dette negativt, idet det betyder, at man var nødt til at overføre 20 milliarder kroner til de garanterede pensioner for at få regnestykket til at gå op. Det betyder, at årets samlede resultat ender med et underskud på svimlende 25,5 milliarder kroner-  

ATP har i en årrække haft held med at afdække renterisikoen. Og det lykkedes også i 2018, lyder meldingen fra ATP.  

Det store spørgsmål er, hvordan afkastene bliver for ATP i årene, der kommer. Her er meldingen fra konstitueret direktør Bo Foged, at man har et godt grundlag for at realværdisikre medlemmernes pensioner, om end det forventes, at afkastene bliver moderate de kommende år.  

Det bliver spændende at følge ATP’s resultater i en fremtid med stigende renter. De blodrøde tab på bundlinjen for 2018 er dog nok til at udløse en taber i denne uges InsideBusiness.