karen frøsig

Ugens vindere og tabere

Ugens vinder: Sydbank imponerer og Karen Frøsig ligger i sweet spot – Dansk succes buldrer frem

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Sydbank imponerer og Karen Frøsig ligger i sweet spot

Bankdirektører har det med at blive bedre med årene – det synes også at være tilfældet for Karen Frøsig i Sydbank. For i denne regnskabsuge leverede hun i den grad varen. Ikke alene bød kvartalsregnskabet på et rekordresultat, der blev også leveret på egenkapitalforrentningen. Ifølge en opgørelse fra FinansWatch havde Sydbank for halvåret en egenkapitalforrentning på 22 procent. Hvis man ser på de øvrige banker i nogenlunde samme luftlag uden realkredit, havde Ringkjøbing Landbobank, der ofte betegnes som duksen i sektoren, i første halvår en egenkapitalforrentning på 20,7 procent, mens Spar Nord var på 20,1 procent.

Udviklingen i Sydbank er signifikant, for det er kun fire år siden, at et opgør udspillede sig i bankens bestyrelse, hvor flere bestyrelsesmedlemmer, herunder daværende formand, Torben Nielsen, forlod bestyrelsen efter at have tabt en dramatisk armlægning med Karen Frøsig. De detroniserede bestyrelsesmedlemmer havde haft en plan om at fusionere Sydbank med Spar Nord og eventuelt på sigt med Nykredit. Den affære fik Karen Frøsig lukket godt og grundigt ned for – og nu er hun ude med budskabet om, at man gerne vil købe op, men kun med Sydbank som fortsættende bank.

Det bliver nok ikke så nemt, for både Jyske Bank, Spar Nord og Sparekassen Danmark ligger også på lur. Især sidstnævnte har med Vagn Hansen i spidsen opbygget en yderst effektiv opkøbsmaskine, hvor man formår at balancere hensynet til den siddende direktion over for hensynet til aktionærer og lokalområde på en yderst effektiv vis. Tillige er en nyskabt fusion mellem Broager Sparekasse og Frøs Sparekasse ligeledes i Sønderjylland netop faldet på plads.

Til gengæld har Karen Frøsig næsen i sporet med fokus på at undgå møgsager, skabe ny vækst og ny forretning især på erhvervssiden, hvor Sydbank har markedsført sig til en stærk profil.

Nu har hun så efter første halvår nået et niveau, hvor hun udfordrer sågar Ringkjøbing Landbobanks direktør, John Fisker, med landets bedste egenkapitalforrentning. Samtidig har John Fisker sit at se til, for som afdækket i InsideBusiness har Ringkjøbing Landbobank lånt ud til mildest talt tvivlsomme leasingfirmaer med pæne milliontab på dårlige kreditter til følge.

Den slags har ingen kunnet knalde Sydbank for i lang, lang tid. Set ud stolen her på InsideBusiness vidner udviklingen om Sydbank med bankdirektør Karen Frøsig i spidsen, der har formået at optimere og dreje på de helt rette håndtag. Desuden har Karen Frøsig formået at positionere sig fint over for både Nykredit og Jyske Bank, idet hun samarbejder med Totalkredit om boliglån og har et samarbejde med Bankdata sammen med Jyske Bank, som alt andet lige er en datacentral, som synes længere fremme end BEC.

På den måde ligger Karen Frøsig i et sweet spot. Respekt for det.

 

Dansk succes buldrer frem

Efter flere år med et stormløb mod børsen herhjemme forsvandt stort set al aktivitet i samme sekund, Putin invaderede Ukraine.

Samtidig må mange af de håbefulde selskaber, der blev noteret i kølvandet på især de private investorers blinde appetit på risiko, sande, at deres forretningsmodel ikke var så stærk som først antaget.

Derfor må det ærgre Nasdaq OMX i København, at en af de helt store danske vækstkometer, der performer rigtig stærkt, slet ikke er noteret herhjemme, men i stedet valgte Stockholm, da man gjorde sin entré i det fine selskab i foråret 2018.

Better Collective, der trods den svenske notering er en pæredansk virksomhed, der er vidt forgrenet i hele verden efterhånden, har alene i år været en af de helt store stjerner på den svenske børs med en kursstigning på over 90 procent.

I denne uge kunne selskabet så offentliggøre et halvårsregnskab, hvor man ud over en flot vækst i omsætningen kunne fremvise et ebitda-resultat, der er vokset med imponerende 135 procent.

Better Collectives markedsværdi har for længst rundet 10 milliarder kroner, og hvor virksomheden oprindelig levede af at levere tips til onlinegamblere inden for sport, forsøger man i dag at opkøbe blandt andet sportssites og medier i hele verden for dermed at styrke sin platform markant.

I det lys må det siges at være noget trist, at selskabet valgte en svensk platform, især når man ser, hvad investorerne herhjemme i stedet måtte tage til takke med.