Jesper_Berg_038

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Pandora-nedtur forgylder aktiegrib – Hårdt mod hårdt mod vækstbanker 

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Vindere

  

Pandora-nedtur forgylder aktiegrib 

De mange klodsede nedjusteringer, fyringen af administrerende direktør Anders Colding Friis og det store værditab i smykkeselskabet Pandora har fået champagnepropperne til at flyve hos en særlig gruppe investorer med interesse i fiaskoer.  

For mens de seneste par år har kostet almindelige aktionærer dyrt, har hedgefondene tjent styrtende på aktienedturen. 

Især den belgiskfødte rigmand og hedgefondboss Phillippe Laffont har kunnet skovle penge ind til sig selv og sin fond på grund af de seneste mange måneders dårlige nyheder, som den danske smykkegigant sendte ud til markedet.  

Coatue Management, som hedgefonden hedder, har længe satset på fald i Pandora-aktien og ville ifølge Dagbladet Børsen have tjent 970 millioner kroner, hvis man valgte at lukke sine positioner i selskabet i dag. Det svarer til en tredjedel af den samlede gevinst, som de ti største hedgefonde med positioner i Pandora har tjent.  

Med omkring 100 milliarder kroner under forvaltning er Coatue Management en garvet spiller og særdeles dygtig til at spille på den omdiskuterede investeringsstrategi, og rigmanden Phillippe har også skrabet lidt til side til sig selv. Han er i dag god for godt 9 milliarder kroner. 

For de menige aktionærer, der har tabt 44 procent af deres investering siden årsskiftet, skal der naturligvis flages på halv. Men her på InsideBusiness synes vi også, at det af hedgefondene er fremragende formået at spotte nedturen på så lang afstand. Stor ros for det. 

 

Hårdt mod hårdt mod vækstbanker 

Fokus bør være rettet stift mod én hovedperson i finanssektoren, mens det i disse dage bugner med artikler om tiåret for finanskrisen og krakket i Lehman Brothers. Det er Finanstilsynets direktør, Jesper Berg. På hans skuldre hviler ansvaret for, at vi ikke igen ser en ny finans-/bankkrise folde sig ud i de kommende år.  

Udfordringen er stor i en tid, hvor lave renter, hård intern konkurrence mellem bankerne og ringe lånelyst får bankdirektørerne til at tage for store chancer. Vi ser det allerede nu, hvor en gruppe mellemstore vækstbanker er i stand til at tromle de største spillere, som har svært ved at holde på kunderne.  

For Jesper Berg har humor hidtil været et vigtigt våben over for bankerne til de åbne og lukkede møder, hvor Finanstilsynet gerne taler længe og advarende til bankdirektørerne om alskens farer. Eksempelvis sammenlignede han til Lokale Pengeinstitutters årsmøde vækstbankernes indtog i København med Nicklas Bendtners udfordringer med at begå sig i hovedstaden.  

Der ligger dog mere alvor end som så i formuleringerne. Og i onsdagens udgave af Dagbladet Børsen gentages bekymringen, dog med en lidt anden sprogbrug: ”Ud over udlånsvækst følger vi også med i åbningen af nye filialer i København, som man skal være forsigtig med,” lød det fra Jesper Berg.  

Man behøver imidlertid ikke være nybegynderbank for at være lidt for kæk i København. For Jesper Berg og hans folk har været ude med den løftede pegefinger efter den suverænt største bank i hovedstadsområdet, Danske Bank.  En nylig offentliggjort rapport hudfletter nemlig Danske Banks kreditgivning i København, idet bankens kreditgivning ikke levede op til vækstvejledningen, som oftest fordi ”en væsentlig del af kunderne havde en høj gældsfaktor uden en tilpas stor formue.” 

InsideBusiness vil gerne uddele denne uges vinder til Jesper Berg, der med liv og sjæl går op i at bremse banker på overdreven vækstkurs. Bliv ved med det, det er nu, at det er allervigtigst.