;
Bo Foged

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Danfoss i historisk sats – ATP-boss styrer flot i kapitalfondsbonus-orkan  

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.  

Vindere 

Danfoss i historisk sats

I en tid hvor stort set samtlige større salgsprocesser jævnligt finder vej til erhvervsmediernes spalter, er det lidt af en bedrift, at Danfoss forleden kunne løfte sløret for, at man nu foretager sithidtilmest ambitiøse opkøb. 

Mere end 20 milliarder kroner betaler den sønderjyske gigant for at overtage irske Eatons hydraulikforretning. 

Danfoss selv betegner opkøbet som historisk, og koncernen bliver da også med et fingerknips en tredjedel større med den massive investering. 

For Danfoss-chef Kim Fausing er opkøbet en unik mulighed for at kombinere to stærke forretninger og dermed forbedre den globale platform og mulighederne for at erobre markedsandele. 

Onde tunger vil nok pege på, at Danfoss trods de prisværdige ambitioner betaler en ganske høj pris på et tidspunkt, hvor det meste af verdens fonde og investorer er noget forsigtige med at købe for aggressivt op.  

Heldigvis er Fausing selv kendt for at være en mand, der er helt nede i koncernens maskinrum, og det bliver der også brug for, når det nye opkøb skal integreres, så Danfoss kan hente de synergier, man har sat næsen op efter. 

 

ATP-boss styrer flot i kapitalfondsbonus-orkan 

Det ligner på overfladen en rigtigmøgsag, der har ramt ATP. For hvilket offentligt organ kan stå på mål for at have givet en gruppe medarbejdere en bonus på sammenlagt op mod en halv mlliardkroner 

Det korte svar er, at det kan ATP’s topchef, Bo Foged.  

Berlingske har i den grad været ude efter pengetankens ledelse med en artikelserie om bonusordninger til de ca. 30 ansatte ATPPEP’safdeling for investering i kapitalfonde via fund of funds-konstruktionen. Men selv om Berlingske har haft flotte erhvervshistorier de sidste par år, hører sagen om ATP’s gulddrenge ikke til blandt de stærkeste.  

Problemet er, at ATP’s lod nødvendigvis må være at investere danskernes formue på 900 milliarder kroner bedst muligt og med de lavest mulige omkostninger. Det indebærer også, at man indimellem må betale de tunge drenge for at blive på holdet. 

Bo Fogeds hals blev i denne uge også lagt på skafottet DR’s radioprogram ’Følg pengene, hvor man gerne går hårdt til storkapitalen. Men det viste sig svært for alvor at udfordre ATP i sagen. Det skyldes, at pensionskæmpen faktisk har ret godt styr på penalhuset med meldingen, at det ville koste op mod 2 milliarder kroner, hvis ATP skulle have købt de tilsvarende ydelser ude i byen – det styrker heller ikke ’møgsagen’, at bonusprogrammet løber over mere end 30 år. 

Kort fortalt får ATP PEP-enhed en bonus på 2,5 procent af fondens resultat ud over 8 procent i afkast over en årrække, til fondene er lukket ned.  

Spørgsmålet er, om ATP kunne købe sig til samme ydelse hos eksempelvis Saga Private Equity eller Danske PEP. Det korte svar er nej. Og ATP er nødt til at kunne købe sig til nogle af landets dygtigste investeringsfolk, ellers er man ikke opgaven at passe på danskernes penge voksen. 

Det er netop ATP-topchef Bo Fogeds job at forklare det til omverdenen og journalister. Det har han hidtil klaret flot, og derfor er han denne uges vinder.