;
Henrik Clausen web

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Detroniseret direktør lander nyt topjob – Danske Banks kronprins træder i karakter 

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv. 

Vindere

Detroniseret direktør lander nyt topjob 

Det var bestemt ikke den bedste afskedssalut, Henrik Clausen fik, da han blev smidt på porten i kriseramte B&O efter længere tid med voldsom uro blandt investorerne. 

Clausen fik hurtigt gjort sig aldeles upopulær blandt Struer-koncernens få tilbageværende store investorer, hvoraf de fleste rev sig i håret over en fejlslagen strategi samt topchefens massive vanskeligheder med at kommunikere med dem og det resterende aktiemarked. 

At B&O blev lidt af en plet på Henrik Clausens cv, kunne dog ikke afskrække telegiganten TDC, der i denne uge noget overraskende løftede sløret for, at man havde hyret Clausen som ny topchef.  

Den nyslåede direktør kom oprindelig fra teleindustrien, så på den måde giver rekrutteringen sådan set mening. Imidlertid undrede de fleste sig over, at en af landets største virksomheder pludselig stod klar med åbne arme over for en mand, der ganske kort forinden var en af de mest upopulære direktører i det danske aktiemarked, herunder ATP, der som mangeårig storaktionær i B&O uden tvivl er blevet spurgt til råds, inden formanden Ole Andersen trykkede på aftrækkeren i oktober måned. 

Selvsamme ATP er pudsigt nok storaktionær i netop TDC, som man har investeret i side om side med den omstridte australske kapitalfond Macquarie og to andre danske pensionskasser. 

Den garvede teleanalytiker John Strand konstaterede tørt, at hyringen af Clausen nok mest af alt var et vidnesbyrd om, at man havde svært ved at finde egnede kandidater, der ville tage jobbet. Og formand Bert Nordberg gjorde ikke selv meget for at lægge låg på den debat, da svenskeren bramfrit udtalte, at hjørnekontoret hos TDC skal anses som værende til låns, da der er tale om en tidsbegrænset stilling.  

Man kan vist roligt sige, at Henrik Clausen starter ved foden af en stejl bakke, men omvendt har han alle muligheder for at overraske positivt. 

 

Danske Banks kronprins træder i karakter 

Danmarks største bank har været så grueligt meget ondt igennem de senere år med hvidvaskskandale, Flexinvest Fri-sagen, talrige milliardsøgsmål, pinlige fyringer af Thomas Borgen, formand Ole Andersen, Jesper Nielsen og flere til.  

I den kontekst ville man ikke kunne fortænke bankens nuværende ledelse i at ryste lidt på hånden i mødet med offentligheden. Men det gør ledelsen under Chris Vogelzang ikke. Tværtimod ser det ud til, at den hollandske topchef har valgt den helt rigtige vej til at genopbygge tilliden til banken. 

Til pressemødet om bankens regnskab onsdag stillede han sig op flankeret af Jacob Aarup-Andersen og chef for wealth management Berit Behring, hvor sidstnævnte havde til opgave at formidle en mere venlig Danske Bank baseret på miljø, CSR-snak og ligestilling. Vogelzang har en egenskab, som få af hans forgængere har besiddet: At inddrage lederne for de forskellige forretningsområder til at tage sin en aktiv rolle 

Peter Straarup ville og mente vist, at han bedst kunne levere varen selv, mens Thomas Borgen i høj grad også var en type, der viste sig selv frem. 

I præsentationen af Danske Banks resultater var det helt entydigt Jacob Aarup-Andersen, der førte ordet og trådte i karakter som bankens naturlige kronprins og afløser for Vogelzang, når han vil hjem og tale hollandsk. Det er ikke nogen nem opgave for nogen af parterne. Især ikke med en type som Jacob Aarup-Andersen, der gerne vil være topchef, og som også var blevet det, hvis det ikke var for et mystisk godkendelsesforløb i Finanstilsynet, som offentligheden aldrig har fået ordentlig indsigt i. 

Men interessant nok lykkedes det faktisk for både Vogelzang og Aarup-Andersen at løse opgaven til UG. Vogelzang viste dermed sin ledelseskapacitet, der blev yderligere cementeret af, at han trak den ret nytiltrådte CIO, Carsten Rasch Egeriis, med ind til at svare på spørgsmål. Ja, selv den helt nytiltrådte HR-direktør, Karsten Breum, var ved at blive inddraget til pressemødet. 

Havde Danske Banks ledelse så substans at berette om? Ja, banken er i fuld gang med at eksekvere på en række nye ambitioner frem mod 2023, hvoraf meget lyder som bløde værdier kombineret med en behersket egenkapitalforrentning på 9-10 procent, der ikke nødvendigvis udløser en højere aktiekurs.  

Alligevel har man på fornemmelsen, at der sker ting og sager, idet man på de indre linjer er i fuld gang med at rense ud i produkter og i den silotænkning, for eksempel mellem kredit- og rådgiversiden, som Danske Bank historisk har været berygtet for. Der skal nok også komme en besparelsesrunde, der efterlader mere jubel til aktionærerne. 

Alt i alt må man sige, at Danske Banks møde med offentligheden forløb til topkarakter – og det udløser en velfortjent delt ugens vinder til Chris Vogelzang og en måske endnu mere velfortjent ugens vinder til kronprins Jacob Aarup-Andersen, der har vist langsigtet lederformat ved at vriste sig fri af en svær situation og ganske naturligt indtage en rolle som fagligt stærk kronprins i Danske Bank.