;
danske

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: EQT opgraderer sit bredbåndsmonster – CBS tager Danske Bank til nåde 

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv. 

Vindere 

Den svenske kapitalfond EQT optrapper nu bredbåndskrigen markant. Kapitalfonden har lagt tyngde til sin egen storspiller på markedet ved at fusionere de to EQT-selskaber IP-Only, der er svensk, med dansk-norske GlobalConnect. Dermed får TDC en ny tværnordisk rival. 

Det er planen, at den nye koncern skal vriste danske privatkunder ud af YouSee og Stofas jerngreb. 

Hidtil har GlobalConnect koncenteret sig om erhvervsmarkedet, men med fusionen får GlobalConnect nu et samlet fibernet på omkring 58.000 kilometer i Danmark, og der bruges årligt 1 milliard kroner på at udbygge yderligere.  

Der er ganske vist stadig et godt stykke op til TDC’s 270.000 kilometer fiber- og kobberkabler, men GlobalConnect investerer – modsat TDC – kun i én teknologi. 

For EQT er det et oplagt næste skridt for at styrke den nordiske infrastrukturkæmpe. EQT købte Globalconnect i december 2016 og fusionerede i 2018 selskabet med norske Broadnet. I juni i år købte EQT IP-Only, der udelukkende arbejder i Sverige. 

Med fusionen lægges der 16.000 kilometer kabler, 600 ansatte og en omsætning på 2 milliarder svenske kroner til GlobalConnects 42.000 kilometer kabler, en omsætning på 2,5 milliarder danske kroner og 900 ansatte. 

 

CBS tager Danske Bank til nåde 

Det vakte opsigt, da den nu afgående rektor på Copenhagen Business School meldte ud, at man som følge af den omfattende hvidvaskskandale ikke længere ville samarbejde med Danske Bank. Især fordi det noget drastiske skridt blev taget bag bestyrelsens ryg.  

Om der var tale om ren symbolpolitik, er stadig noget uafklaret, for det lod til, at selv om CBS ikke ville samarbejde med landets største bank, så man fortsat hjertens gerne, at banken hyrede universitetets studerende.  

Ikke desto mindre kunne CBS’ nye rektor, Nikolaj Malchow-Møller, i denne uge løfte sløret for, at man nu igen gerne vil samarbejde med den ombruste bank. Det sker ifølge CBS, efter at banken nu har levet op til en række af de krav, skolen havde stillet til banken, herunder at skifte markant ud i både ledelse og bestyrelse. 

Sjovt nok kommer de nye toner fra CBS, i forlængelse af at universitetets tidligere formand Karsten Dybvad har indtaget formandsstolen i landets største bank. Men selv om hele sagen lugter langt væk af varm luft, er det trods alt et skridt i den rigtige retning for Danske Bank i forsøget på at spille sig ud af offentlighedens gabestok.