;
nykredit smal

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Finansfolk scorer kassen på salg til Axcel – Banker opjusterer på stribe

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Finansfolk scorer kassen på salg til Axcel

Det kan godt være, at det ikke blev en lige så lang eller succesfuld tid i spidsen for kapitalfonden EQT for Peter Korsholm, men siden finansmanden forlod kapitalfonden for år tilbage, har han efterhånden opbygget en veldreven portefølje af virksomheder, som ser ud til at sikre et afkast, som mange kapitalfonde ville sukke efter.

I denne uge scorede Peter Korsholm en ny skalp, da han sammen med den tidligere McKinsey-chef Christian Riis Hansen og Morten Strømsted, medstifter af kapitalfonden Offspring Capital, solgte fragtvirksomheden Danx til Axcel.

De tre finansfolk købte i 2018 aktiemajoriteten i Danx af stifteren Søren Gønge for 330 mio. kr. Danx transporterer reservedele rundt i Norden for store danske og internationale virksomheder og må siges at have fundet en særdeles lukrativ niche i et ellers yderst konkurrencepræget marked.

Siden de tre finansfolk overtog aktiemajoriteten i Danx, er virksomheden vokset år for år og ebitda er i perioden vokset fra 39 mio. kr. til 54 mio. kr. Derfor er det meget sandsynligt, at de tre finansfolk har fordoblet deres investering med salget til Axcel.

Nu er det så op til Axcel at tage Danx til næste niveau. Det sker i første omgang via en sammenlægning med det britiske fragtfirma Carousel, som Axcel også køber. Kapitalfondens forhåbning er, at det samlede selskab kan vokse markant på tværs af hele Europa, og den åbner også døren for flere opkøb hen ad vejen.

Banker opjusterer på stribe

Det har bestemt ikke været en fest at være aktionær i landets banker, men stemningen er efterhånden vendt, og det er denne uge et godt eksempel på.

Opjusteringerne har stået i kø hos landets banker. Senest landede endnu en opjustering fra Nykredit – den fjerde af sin slags i år – og inden da var det Jyske Bank, Spar Nord og Ringkjøbing Landbobanks tur til at opjustere.

Det har for alvor givet medvind til bankaktierne. Efter opjusteringen er Jyske Bank-aktien nu steget med over 20 pct. i år, og aktien er nu tilbage på samme niveau som før finanskrisen. Men også Danske Bank, Nordea og de øvrige bankaktier har fortsat takterne fra 2021, hvor samtlige danske bankaktier steg.

Stemningsskiftet viser, at bankaktier for alvor er inde i varmen hos investorerne igen i en tid, hvor frygten for tiltagende inflation og højere renter har præget markederne.

Helt rosenrødt er billedet dog endnu ikke, eftersom mange bankaktier stadig handles med en betydelig rabat i forhold til resten af markedet.