;
Søren Skou

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Fintechhåb får kæmpe kapitalindsprøjtning – Roser til Mærsk-top trods blandede bolsjer 

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv. 

Fintechhåb får kæmpe kapitalindsprøjtning 

Den storsatsende danske fintechvirksomhed Lunar Way har atter været i stand til at overbevise en gruppe tunge investorer om sit potentiale. I denne uge smed en række investorer med den velpolstrede pengetank Chr. Augustinus Fabrikker nemlig knap 200 millioner kroner i den danske virksomhed sammen med en række andre af de eksisterende investorer, herunder Seed Capital. Pengene skal bruges til yderligere ekspansion i Norden, hvor Lunar Ways app allerede har indgået en række partnerskaber med store finansielle aktører inden for bank og forsikring.  

Hele ideen bag appen er at skabe en uafhængig portal, hvorfra den enkelte kunde kan have overblik over og styre sine konti og forsikringer og have et samlet overblik over husstandens økonomi. Indtil videre er 100.000 kunder hoppet om bord i det nye tiltag, der har ramt en tidsånd, hvor et stigende antal private søger at gøre sig mere uafhængig af de store finansielle aktører og samtidig ønsker gennemsigtighed i, hvad og hvor meget de betaler for alt fra gebyrer til forsikringer.  

De friske penge skal ifølge Lunar Ways direktør, Ken Villum Klausen, sikre, at man kan fortsætte med at udvikle konceptet, tilpasse teknologien og samtidig søge at indgå endnu flere partnerskaber. I en tid, hvor mange investorer og fonde har netop fintechindustrien og ikke mindst nyskabende apps i kikkerten, vil det ikke være overraskende, hvis den danske app inden for de kommende år bliver opslugt, præcis som det tidligere er sket med eksempelvis Endomondo. 

 

Roser til Mærsk-top trods blandede bolsjer 

Har Mærsk-aktien endelig ramt bunden? Svaret på det spørgsmål peger en anelse mere i retning af ja efter offentliggørelse af seneste regnskab fra den hårdtprøvede danske rederigigant. For selv om regnskabet grundlæggende er en blandet fornøjelse, tog i hvert fald investorerne positivt imod Søren Skous præstation. 

Aktien bragede i vejret med mere end 4 procent fra morgenstunden, torsdag, og det er godt nyt med et regnskab, som ikke udelukkende er positiv læsning. 

Administrerende direktør Søren Skou slog analytikernes forventninger på driftsresultatet og leverede et overskud, der var 100 millioner dollar bedre end forventet, men med en omsætning i andet kvartal på 9,6 milliarder dollar måtte topchefen skuffe analytikerne en smule. 

Men aktien – og dermed Søren Skou – fik roser af aktionærerne, fordi der skulle intet mindre end en kraftpræstation til for at levere en bundlinje af den kaliber i det nuværende marked. 

Mængden af containere, der skulle fragtes, er kun vokset med sølle 1,4 procent i forhold til samme kvartal sidste år, så indtjeningen kommer alene fra ratestigninger og fra Mærsks egen kontrol med omkostningerne. Raterne har helt klart været på Mærsks side, men det er især Søren Skous omkostningskontrol, der imponerer analytikerne. Her havde anmelderkorpset forventet 1.816 dollar per container, mens det lykkedes Mærsk at levere til 1.713 dollar – væsentlig mindre end ventet. 

Også på topchefens egne målsætninger, som han har valgt at gå til eksamen på hvert år, var det en god præstation – dog med en del mangler. På to af topchefens egne fire målsætninger består han, mens han må hjem at læse pensum en ekstra gang på de sidste to. 

For at blive i topchefens egen terminologi lader vi på InsideBusiness Søren Skou bestå regnskabsprøven for halvåret. Med udsigt til en mulig recession venter den afgørende eksamen måske lige om hjørnet, og her ønsker vi rederichefen god vind.