;
GF-Forsikring001-670x355

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Forsikringsboss markerer sig med opkøb – Profil med stejl læringskurve bliver topchef

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv. 

Forsikringsboss markerer sig med opkøb 

Nordens største forsikringsselskab, If Forsikring, kunne sagtens henslæbe et trist liv i Danmark – og måske overveje mulighederne for at fusionere med Topdanmark, som moderselskabet Sampo ejer en stor aktiepost i. Men nej, If Forsikring markerer sig fortsat som en offensiv dansk aktør, der har sin egen agenda.  

Først og fremmest er det imponerende, at det er lykkedes for If Forsikring med norske Morten Thorsrud som nordisk topchef at sikre et dansk fodfæste med forsikringsaftaler med 20 bilmærker, så koncernen er helt med fremme, når danskerne køber ny bil. Netop bilforsikringsområdet har historisk været lukrativt for forsikringsselskaberne. 

I denne uge kom det så frem, at If Forsikring har købt vejhjælpskoncernen Viking, der ellers har henslæbt et svært liv. Viking har ca. 10 procent markedsandel i Danmark, hvor man slås mod konkurrenterne Dansk Vejhjælp og Falck. Men nu er hensigten at bruge Vikings platform til at blive skrappere til at tilbyde bilvirksomhederne vejhjælp oven i hatten, når de sælger biler og bilforsikringer. Det sikrer en bedre pakkeløsning, man kan bedre tilbyde garantier og så videre. 

I Danmark er If Forsikring kendetegnet ved, at der ikke er nogen dansk direktør, da selskabet er en filial af svenske If. I det lys er det ekstra interessant, at If Forsikring faktisk ser ud til at trives i Danmark i modsætning til evigt udfordrede Codan, der netop har mistet sin danske topchef, nordmanden Scott Ørmen. 

 

Profil med stejl læringskurve bliver topchef 

Det er en helt ekstraordinær situation, at den mangeårige vicedirektør i Finanstilsynet, Jan Parner, nu viser en ny karrierevej for tilsynsfolk ved at blive topchef for en stor og solid forsikringskoncern som GF Forsikring. Nuvel, han stoppede i 2017 efter 9 år hos Finanstilsynet med ansvar for forsikring og pension. Siden var han en tur omkring ATP i 11 måneder og derefter 1 år som topchef for konsulenthuset Financial Compliance Group. Der er altså sket lidt af hvert på kort tid for den aktuaruddannede Jan Parner, der tiltræder som topchef i februar 2020, efter at den tidligere direktør Jesper Mortensen blev strittet ud. 

Jan Parner kan roligt lade den stejle læringskurve fortsætte. 

Der venter nemlig store opgaver i GF Forsikring, der er mere udfordret, end man skulle tro. Det skyldes, at GF’s kerneforretning i de seneste år kun er blevet holdt oppe af afløbsgevinster fra tidligere år. Samtidig er GF Forsikrings omkostningsprocent stedet fra 20,2 i 2015 til 27 procent i første halvår 2019. Det lugter af en ny strategisk og mere bæredygtig retning. Det skal nok udfordre Jan Parner med at lægge den nye strategi fast med mere lønsomme kunder og sikre, at den bliver eksekveret. 

Heldigvis starter han et godt sted – GF Forsikring er vel det mest gennemførte kundeejede forsikringsselskab i Danmark i disse år, hvor det netop er en styrke at være ejet af kunderne. Men GF Forsikring er kendetegnet ved, at de årlige udbetalinger til kunderne er en gennemarbejdet del af forretningen, som kunderne ser ud til at have tillid til. Også Tryg har indført kundeudbetalinger, men det er penge, der skal deles med aktionærerne. 

Netop Jan Parners udnævnelse er interessant i lyset af de seneste års stadig større fit & proper-krav til topchefer i finanssektoren, for her er vitterlig en profil, som har årelang regulatorisk erfaring og viden som primær styrkeposition. Der skal nok komme flere af Jan Parners slags som topchefer i finansverdenen.