Ørsted web1

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Forsikringsselskabet Vendsyssel er igen fuldt kundeejet – Oliekæmpe investerer i Ørsted

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Ugens vindere: Forsikringsselskabet Vendsyssel er igen fuldt kundeejet

Det var i 2006, at Forsikringsselskabet Vendsyssel gik fra at være et fuldt kundeejet selskab til at være et aktieselskab, idet Sparekassen Vendsyssel, i dag Sparekassen Danmark, købte 25 procent af ejerskabet. Men i denne uge røg det vendsysselske selskab så tilbage i sin gamle form, da Sparekassen Danmark valgte at sælge sin andel af selskabet tilbage til Vendsyssel.

Argumentet var ifølge FinansWatch, at Sparekassen Danmark, der også har et samarbejde med Privatsikring, ikke ser mening i at have et samarbejde med et lokalt selskab som Vendsyssel, når man også samarbejder med et landsdækkende selskab. Derfor har Vendsyssel købt sine aktier tilbage.

Umiddelbart må det her ses som en lille optur til Forsikringsselskabet Vendsyssel og administrerende direktør Klavs Birkelund, der i årevis har leveret et solidt og stabilt overskud i selskabet. Med handlen er Vendsyssel nu igen herre i eget hus, og man er igen et fuldt kundeejet selskab, der kan fokusere på sin lokale forankring og styre forretningen derudfra. Birkelund har tidligere fortalt til InsideForsikring, at langt størstedelen af selskabets kunder kommer fra netop Vendsyssel.

Alene af den grund giver det god mening, at Vendsyssel igen bliver et rent kundeejet selskab. Her skal man ikke undervurdere signalværdien, når man arbejder i et specifikt område, der udelukkende består af lokale kunder. Troværdighed og loyalitet.

Samtidig er det en fjer i hatten til Klavs Birkelund, at det er lykkedes ham at fastholde den bankaftale, som Vendsyssel har haft med Sparekassen Danmark gennem mere end 15 år. En aftale, der fortsat vil give ham adgang til nye potentielle kunder. Alene det må den gode Birkelund se som en mindre sejr, selv om hans tidligere storaktionær har valgt at trække stikket.

Dertil skal man huske, at Vendsyssel ikke længere skal levere et solidt resultat til aktionærer. Et pres, som man nu slipper for, da man fremover ’kun’ står til regnskab over for kunderne. Her kan det nævnes, at 95 procent af de policer, Vendsyssel udsteder, er private. Man har stort set ingen policer til industri og landbrug. Selskabets hovedindtægt kommer fra indbo- og villaforsikringer.

Derfor udløser det en ugens optur til det lille forsikringsselskab nord for Limfjorden.

 

Oliekæmpe investerer i Ørsted

Efter flere år med jævn modvind fik statens børsnoterede vindkæmpe, Ørsted, lidt af et finansielt skulderklap.

Den norske oliegigant Equinor kunne nemlig meddele aktiemarkedet, at man nu ejer knap 10 procent af aktierne i Ørsted.

Det svarer til en investering på omkring 17 milliarder kroner, og det var i høj grad noget, den ellers noget vingeskudte vindaktie og dens aktionærer tog imod med kyshånd.

Ørsted-aktien steg ikke overraskende som følge af nyheden, og selv om der er langt til fordums kursniveauer, er det et lille skridt i den rigtige retning.

Det helt store spørgsmål er naturligvis, hvad Equinor egentlig vil med sine aktier. Er den fossile mastodont blot ude på at pleje et image, har man opsnuset en god investering, eller ligger der rent faktisk en drøm om, at man på sigt kunne snuppe hele Ørsted?

Den sidste løsning kræver naturligvis, at den danske stat langt om længe erkender, at man ikke er den rigtige ejer af et selskab, der lever af at udvikle vindmølleparker alle andre steder end i Danmark.

Equinor har dog gjort det klart, at man ikke ønsker at eje mere end 10 procent af Ørsted, ligesom man ikke vil have en plads i bestyrelsen hos Ørsted.

Så desværre er der nok i virkeligheden tale om imagepleje i milliardklassen frem for en sulten, kritisk investor, der kan presse Ørsted fremad, når nu den største aktionær ikke magter det.