;
sydbank foto

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Hårdhudet ølboss viser sit værd – Mindre banker giver Sydbank baghjul  

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv. 

Hårdhudet ølboss viser sit værd 

Det er muligt, at hollandske Hans Savonije ikke kom til tops i Royal Unibrew på den mest elegante facon, men ikke desto mindre leverer den kontante bryggeriboss i den grad varen. 

Hele 10 procent steg Faxe-virksomheden i denne uge, efter at man havde opjusteret sine forventninger til hele året. Både analytikere fra Danske Bank og Jeffries fulgte trop med positive analyser af det danske bryggeri, der for 10 år siden var tæt på at blive udslettet fra landkortet. 

Forventningen til selskabet, der ud over øl også sælger Faxe Kondi og Pepsi på markedet, var ellers noget afdæmpet, idet man sidste år var begunstiget af en unormalt varm sommer, der altid gør kunderne mere tørstige. I år har vejret i både Danmark og Finland, der er bryggeriets kernemarkeder, vist sig at være noget mere normalt, og det er set i det lys, at investorerne nu belønner Unibrew for alligevel at overgå sidste års omsætning. 

Ud over den organiske vækst i salget har Unibrew i løbet af det sidste år foretaget opkøb både herhjemme samt i Frankrig og Italien, og indtil videre ser det ud til, at Hans Savonije har så godt styr på sin forretning, at der er plads til betydelig større investeringer den kommende tid. 

 

Mindre banker giver Sydbank baghjul  

Det må være svært at få armene ned, hvis man arbejder i mindre banker som Sparekassen Kronjylland og Danske Andelskassers Bank (DAB), der begge netop har aflagt det bedste halvårsregnskab nogensinde – godt hjulpet af de rare engangsindtægter fra salget af Sparinvest til Nykredit. 

Det er værd at bemærke, at begge pengeinstitutter har opjusteret – og der er noget overraskende begge steder pæn udlånsvækst og fremgang i basisindtjening og gebyrindtægter.  

Både DAB og Sparekassen Kronjylland har valgt en offensiv tilgang til livet som sparekasse/bank – og filialåbninger står øverst dagsordenen. Det er en trend, som ser helt anderledes ud end hos de større banker. 

Eksempelvis slås Sydbank med et fald i indtjeningen på 9 procent i forhold til samme periode sidste år, mens omkostningerne samtidig stiger. Investorerne var da også alt andet end tilfredse og sendte Sydbanks aktiekurs ned med 6 procent. 

For alle pengeinstitutterne er truslen om en kommende recession alt andet end godt nyt, da en sådan før eller siden vil sætte en stopper for de gode tider med tilbageførsler af nedskrivninger – og så kan det blive rigtig slemt at være fanget i en ond spiral af stigende omkostninger og faldende renteindtægter. 

Selv lyder det fra Sydbanks topchef, Karen Frøsig i Børsen, at banken ikke befinder sig i en ”livstruende situation”. Og det er for så vidt betryggende nok, om end andet ville have været noget af en overraskelse. 

InsideBusiness giver i denne uge en delt vinder til Sparekassen Kronjyllands direktør, Klaus Skjødt, og til DAB-direktør Jan Pedersen, for det er noget overraskende, at småbankerne kan levere vækst og rekordresultater, mens både Sydbank og Jyske Bank i den grad er under pres.