Lars-Fruergaard-Joergensen--LFJ--UJ_0090--hi-res smal

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Kæmpe sejr til Novo-topchef – Tidligere SAS-topchef udnytter PwC-partneres pinlige ejendomsfadæse

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Kæmpe sejr til Novo-topchef

Det er helt forståeligt, hvis Novo-topchef Lars Fruergaard finder en ekstra god flaske vin i kælderen, når han lander i hjemmet ved Furesøen fredag aften.

Den første uge i august bød nemlig på overraskende godt nyt for Novo Nordisk og ikke mindst selskabets investorer, idet medicinalgigantens store fremtidshåb, fedmemidlet Wegovy, viser gode takter.

Det viser sig nemlig, at midlet reducerer risikoen for hjerte-kar-tilfælde hos patienterne med 20 procent, hvilket var sød musik i aktiemarkedets ører.

Novo-aktien bankede op med 17 procent, og koncernens største problem kan meget vel være at følge med den massive efterspørgsel. I dag kan Wegovy kun købes i fire lande, men i takt med at Novo ruller produktet ud, er der udsigt til en lind strøm af milliarder til hovedkontoret i Bagsværd.

Endnu vigtigere er det imidlertid, at Novo nu har sat en fed streg under potentialet for fremtidens væksthåb, og med en aktiekurs, der er steget mere end 60 procent det seneste år, er det svært ikke at se selskabet og ikke mindst Lars Fruergaard som en af de helt store stjerner herhjemme.

Da Lars Fruergaard blev udnævnt til topchef i virksomheden, var det efter et uskønt forløb, hvor først Kåre Schultz og siden Jakob Riis forlod Novo, i skuffelse over ikke at have fået lov til at indtage hjørnekontoret. Mange tvivlede derfor på, hvorvidt Lars Fruergaard var den rette. Det gør ingen i dag.

Tidligere SAS-topchef udnytter PwC-partneres pinlige ejendomsfadæse

Normalt er det medierne, der får tips udefra om gode historier i erhvervslivet. Det hører derimod til sjældenhederne, at det er medierne, der leverer de gode tips til erhvervslivet, men ikke desto mindre er det, hvad erhvervsmediet Børsen for nylig gjorde.

Erhvervsmediet har på dygtig vis afdækket, hvordan en række prominente PwC-partnere har lånt godt 100 millioner kroner til den udskældte ejendomskoncern DBO Real Estate Denmark, hvor det viste sig, at to af finanskrisens ejendomsfallenter, Martin Larsen og René Ulrik, der før hed Martin Klüts og René Müller, har spillet en central rolle.

Sagen var pinlig for PwC-partnerne, der straks slog fast, at de var blevet ført bag lyst i forbindelse med deres lån til ejendomskoncernen af en advokat fra et af landets større advokatselskaber, som havde foreslået dem at lave private lån til DBO Real Estate. Det fik PwC-partnerne til at opsige deres låneaftaler og kræve deres penge tilbage med trussel om konkurs.

Artiklerne om striden blev nærlæst af den tidligere SAS-topchef Jørgen Lindegaard og hans søn, Morten Lindegaard, der driver et ejendomsselskab sammen. De øjnede en god handel, siger Morten Lindegaard til Børsen, hvor han samtidig takker for tippet.

Nu har Jørgen Lindegaard og sønnen så købt størstedelen af den skandaleramte ejendomskoncerns ejendomme for godt 200 millioner kroner. Om det ender som en god handel, er selvsagt for tidligt at konkludere. Man kan dog med rimelighed antage, at far og søns forhandlingsposition har været noget stærkere end Real Estate Denmarks, hvor PwC-partnernes opsagte lån havde sendt koncernen mod afgrunden.

På InsideBusiness hylder vi altid godt købmandskab og mod, og derfor får Jørgen Lindegaard og Morten Lindegaard plads på den liste over ugens vindere i dansk erhvervsliv.