;
lego

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Legos topchef retter op på skrantende vækst – Pensionsdirektør banker rusten af brandet 

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv. 

Lego-topchef retter op på skrantende vækst 

For Niels B. Christiansen vil denne uge nok blive husket som en af de mest værdifulde i Lego-topchefens karriere. 

Han blev hentet ind fra Danfoss til Lego i 2017 efter et sløjt år. Han brugte 2018 på at stabilisere forretningen, og onsdag i denne uge kunne han vise omverdenen det aftryk, han indtil nu har sat på den store danske klodsproducent. 

Lego faldt med 8 procent i 2017, året hvor Niels B. Christiansen kom ind, så han kan med god samvittighed tage æren for, at Lego, der ud over at være verdens største legetøjsproducent også har verdens bedste brand, nu er tilbage i vækstsporet. 

Omsætningen i Lego voksede således med 6 procent sidste år til rekordhøje 38,5 milliarder kroner, mens markedet ifølge Dagbladet Børsen faldt med 3 procent. De store amerikanske konkurrenter, Hasbro (kendes for blandt andet My Little Pony) og Mattel (kendes bedst for Barbie), solgte for henholdsvis 32,2 milliarder kroner og 30,2 milliarder kroner. 

Samtidig markerer årsregnskabet slutningen for bestyrelsesformand Jørgen Vig Knudsen, der var topchef under Legos turnaround i 00’erne. Fremover skal Niels B. Christiansen stå til ansvar overfor Lego-ejer Kjeld Kirk Kristiansens søn, Thomas Kirk Kristiansen, der tager over som formand. 

 

Pensionsdirektør banker rusten af brandet 

Der er fuld fart på MP Pension under direktør Jens Munch Holst. Nu bebuder selskabet, at det er slut med det gamle brand MP Pension, som erstattes med Akademiker Pension. Det er seneste skridt på rejsen mod at gøre Pensionskassen Magistre & Psykologer til et mere tidssvarende varemærke.  

Læg hertil, at MP Pension har lagt sig i front på en række agendaer inden for etiske og miljøvenlige investeringer. Senest er man gået til kamp for ansvarlig skattepraksis og ligestilling, ligesom man har indført et CO2-regnskab og frasolgt olie, gas og tobak. Lige nu arbejder man på at øge sin klimapulje, mens man dyrker det aktive ejerskab over for danske virksomheder, der presses til at være fokuseret for eksempel på ligestilling. 

Alt sammen lidt nogle luksusting for MP Pension, der har fået kritik for at være for dyre i forhold til konkurrenterne. For eksempel har PFA kunnet prale med at være billigere end MP Pension, hvilket er helt uhørt i sammenligningen mellem et arbejdsmarkedsselskab og en kommerciel spiller.  

Men i år falder omkostningerne fra 537 kroner til 520 kroner per medlem i MP Pension. Ligeledes viser afkastet hæderlige 15 procenthvilket ifølge Jens Munch Holst ligger højt sammenlignet med andre spillere med samme investeringsprofil. Tillige viser regnskabet for 2019 en vækst på 7 procent i indbetalingerne. 

Alt i alt tegner MP Pension og Jens Munch Holst billedet af et pensionshus, som ved, hvad det vil, og som trods en noget dyr omkostningsstruktur ser ud til at gøre noget af det rigtige for sine medlemmer. Det udløser en vinder i denne uge.