Opsigtsvækkende comeback til ’Hard-Kåre’
Hvem i alverden gider dog være formand for et gældstynget flyselskab, der ud over massive finansielle udfordringer jævnligt må slås med alt fra utilfredse feriegæster til stridslystne medarbejdere?
Det gider tidligere Lundbeck- og Teva-topchef Kåre Schultz åbenbart, for i denne uge blev den kontante erhvervsmand præsenteret som ny formand i flyselskabet SAS.
Det må siges at være lidt af et scoop for det statsejede flyselskab, der i årevis har kæmpet med massive økonomiske udfordringer.
Schultz er om nogen en mand, der kan få vingeskudte virksomheder tilbage på ret køl. Opskriften kan udadtil synes simpel, men når Hard-Kåre tager fat, så går han grundigt til værks.
Det har virket ved tidligere lejligheder og i hans to seneste direktørjobs var investorerne svært begejstrede for den kontante facon, hvor der ikke er nogen hellige køer.
Spørgsmålet er naturligvis, om Kåre Schultz’ medicin også virker på længere sigt eller blot giver en kortvarig bedring. Samtidig er hans meritter som bestyrelsesformand knap så imponerende som hans ceo-cv, og især hans håndtering af generationsskiftet i Royal Unibrew var ikke elegant.
Men hvis nogen endelig kan få skik på SAS, så er det Hard-Kåre.
Saxo Bank leverer stærke resultater på rejsen mod salg
Det har i årevis været en kamp op ad bakke i modvind at blive anerkendt som en del af det gode og fine bankselskab i Danmark for Saxo Bank. Og tanken om at blive en rigtig retailbank er for længst droppet. Alligevel har Kim Fournais på sin egen måde succes med sit forehavende.
I forbindelse med halvårsregnskabet i år melder Saxo Bank om 1,2 millioner kunder mod 1 million sidste år. Og man forstår godt, hvor væksten kommer fra. Man har desuden fået stemplet som systemisk vigtig.
De fleste med konti i de store danske banker, f.eks. Danske Bank og Jyske Bank, ved, at det er hamrende dyrt at gennemføre helt basale aktiehandler, medmindre man f.eks. kun benytter sig af sin aktiesparekonto i Jyske Bank, som er rørende billig at handle på.
Og det er ikke på det eneste område, hvor storbankerne kan være drilske og dyre at have med at gøre. F.eks. har Danske Bank jo nok lavet diverse aktiesparekonti, men de er forbundet med mange vilkår, som gør, at man f.eks. ikke må hæve fra kontoen eller sætte penge ind på den som erhvervskunde, hvis man vil have adgang til den høje rente. Der er således masser af huller i osten, som man kan udnytte, hvis man er Saxo Bank og har lave handelsomkostninger og en rimelig god og fleksibel højrentekonto.
Det synes at lykkes godt for Saxo Bank, der i årets første halvår løftede nettoresultatet til 464 millioner kroner fra 282 millioner kroner i samme periode sidste år.
Timingen er god for Kim Fournais, som ifølge en artikel i Børsen i juli har hyret Goldman Sachs til at finde nye ejere.
“Ejerne af Saxo Bank, Geely Financials Denmark, Fournais Holding og Mandatum Group, har besluttet at iværksætte en gennemgang af strategiske muligheder. Formålet er at give Saxo Bank det bedst mulige grundlag for at fortsætte sin vækstrejse, servicere kunder og partnere, og yderligere udvikle sine medarbejdere og virksomhedskultur,” skrev Saxo Bank i en meddelelse i den forbindelse.
I dag ejer den kinesiske bilproducent Geely knap 50 procent af aktierne i Saxo, mens bankens topchef og medstifter, Kim Fournais, ejer 28 procent. I maj gennemførte den finske finanskoncern Sampo en overførsel af sin ejerandel på 19,8 procent til kapitalforvalteren Mandatum, da kapitalforvalteren blev udskilt fra Sampo.
Det ser ud til at gå fornuftigt for Saxo Bank og direktør Kim Fournais.
Det får de en ugens vinder for.