;
Jannick Nytoft web

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Pensionskasser spinder guld på Axcel-frasalg – Pressede hoteller får ny slagkraftig direktør

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Pensionskasser spinder guld på Axcel-frasalg

Landets største kapitalfond, Axcel, landede i denne uge sit største frasalg siden Pandora, da GN midt i SteelSeries’ børsplaner kom ind fra højre og snuppede gamervirksomheden for 8 milliarder kroner.

En solid exit fra kapitalfonden, men et kig i de officielle registre viser, at den danske kapitalfond ikke selv høster hele gevinsten. Faktisk står to danske pensionskasser, nemlig Velliv og PKA, også til en solid gevinst, da de begge har co-investeret side om side med Axcel.

De to danske kassers navne fremgår dog ikke af CVR-registret, da man har investeret via hollandske AlpInvest, der i dag ejes af giganten Carlyle. Præcis hvor meget de to danske investorer høster på salget af den hastigt voksende gamervirksomhed, er endnu uvist, da AlpInvest typisk puljer forskellige investorer sammen i en enkelt co-investering, men ikke oplyser de enkeltes ejerandele.

Ikke desto mindre er det fair at antage, at både Velliv og PKA har scoret en klækkelig gevinst, da Axcel på to år har mere end femdoblet investorerne og fondens oprindelige investering i SteelSeries.

Især i en tid med heftig debat om kapitalfondenes til tider ganske svulstige bonusprogrammer kan PKA og Velliv samtidig glæde sig over, at man her rent faktisk har fået en solid gevinst og samtidig sparet en del omkostninger.

 

Pressede hoteller får ny slagkraftig direktør

Medlemmerne af den danske hotel- og restaurationsbranche er om nogen taberne af coronakrisen. Mens samfundet og dansk erhvervsliv buldrer af sted efter genåbningen, lider hotellerne – især i hovedstaden – stadig hårdt under, at især de udenlandske turister endnu ikke er vendt tilbage.

Lidt har det hjulpet, når hotellerne har forsøgt at råbe politikerne op, senest med et ønske om at få forlænget hjælpepakkerne.

Siden april, hvor daværende direktør Katia K. Østergaard Neumann stoppede, har brancheorganisationen befundet sig i et ledelsesmæssigt vakuum i det, der må betegnes som en historisk afgørende og kritisk periode for branchen.

Om end der skulle gå et halvt år, synes det udefra set som et klogt valg, at Horesta nu har fundet afløseren i skikkelse af den erfarne lobbyist Jannick Nytoft.

Jannick Nytoft er hentet til fra EjendomDanmark, hvor han de seneste fire år har været administrerende direktør. Her har han stået bag en større transformation af interesseorganisationen, der repræsenterer den danske ejendomsbranche, og har især markeret sig som en skarp stemme i debatten om den amerikanske Blackstones’ aktiviteter i Danmark.

Tidligere i karrieren var Jannick Nytoft direktør for kapitalfondenes interesseorganisation DVCA, hvor han blandt andet var manden, der navngav ’iværksætterskatten’, som han senere var med til at få afskaffet.