nykredit smal

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Raketfart på dansk barkoncept – Storudsalg af bankernes sølvskatte. Fjer i hatten til bankformand 

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv. 

Vindere 

 

Raketfart på dansk barkoncept 

Der er fuld damp under kedlerne i det danske barkoncept Rekom Group. Barkongen Adam Falbert og resten af holdet bag har med succes fået kapitalfonden Catacap med ombord, og selvom det altid indebærer en vis risiko for skvulp i væksten og uenigheder om strategien, har selskabet åbnet adskillige nye barer hver måned året igennem efter Catacap købte sig ind. 

Selskabet ejer blandt andet barkoncepterne Heidi’s Bier Bar og LA Tequila Bar, og efter et år med en vækst på 40 procent lyder omsætningen i Rekom nu på 573 mio. kr. 

Og der er tilsyneladende udsigt til flere år med høj vækst. Adam Falbert forventer vækst i omsætningen på minimum 40 procent i 2019, og hvis trenden fortsætter kan Catacap, Adam Falbert og de andre aktionærer se barkonceptet runde en omsætning på 1 milliard kr. i 2020. 

I dag findes Rekom Group i Danmark, Norge og Finland, men barkongen har flere ekspansioner i kikkerten. Over for Børsen nævner han Sverige, England, Tyskland og Benelux-landene, og alene næste år vil han åbne 30 nye barer på baggrund af selskabets organiske vækst, og alene den udvidelse vil bringe det totale antal forretninger på 120. 

Der er med andre ord god vind i sejlene, masser af vækstmuligheder og tilsyneladende ikke udsigt til noget hurtigt exit lige foreløbig, så det ser ud til at Adam Falbert kan fortsætte skålen en god tid endnu. 

 

Storudsalg af bankernes sølvskatte. Fjer i hatten til bankformand 

Danmark bliver et realkreditselskab fattigere med salget af LR Realkredit til Nykredit for 2,6 mia. kr. Salgsprocessen har været i gang i mere end et år, men nu lykkedes det altså for formand Peter Lybecker og næstformand Gert Jonassen fra Arbejdernes Landsbank at sælge realkreditselskabet i samarbejde med rådgiverne Plesner og EY. 

Det er værd at bemærke, at den mulige køberskare var begrænset til andre realkredithuse Jysk Realkredit/BRF, Realkredit Danmark, Nordea Kredit og DLR Kredit. Det skyldes LR’s særlige fonds-ejerstruktur, hvor egenkapitalen eller fondsbeholdningen på 3,3 mia. kr. er en indesluttet kapitalkasse, som kun kan bruges til solvensafdækning. Den aktuelle pris svarer til kurs 80 for pengetanken. Men hverken Danske Bank eller Nordea, der sidder på broderparten af aktierne var interesseret i at købe. Så det indsnævrede feltet yderligere. 

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger har et salg været på tapetet siden Peter Lybecker tiltrådte som formand i 2017. Men processen blev forhindret af bl.a. nogle aktionæroverenskomster i ejerkredsen, som først skulle reddes ud. 

Der kan imidlertid opstå nok et problem med Nykredits overtagelse. For som bekendt sidder realkreditkæmpen på en meget stor del af det danske realkreditmarked, som i forvejen er blevet voldsomt kritiseret for ringe konkurrence. Nu vil man så gøre Nykredit endnu større, men det skal godkendes af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, der jo som bekendt har ligget i en årelang strid om netop Nykredits dominerende position. Så det kan sagtens være, at myndighederne vil benytte lejligheden til at sætte lidt fodlænker på Nykredit. Så det kan blive både langstrakt og dyrt for Nykredit at få godkendt købet. 

I det hele taget er det interessant at observere Michael Rasmussen som offensiv opkøber af finansielle aktiver; Sparinvest, LR Realkredit og en række minoritetsposter i flere banker. Det er den samme direktør, som før en børsnotering udelukkede muligheden for at købe banker op. Så er det ikke helt blevet.