Det er banksektorens nok mest spændende udvikling lige nu: Jyske Banks Lars Mørch står over for at skulle lave en ny strategi. Det kan komme til at flytte rundt på brikkerne i hele sektoren i form af nye konstellationer, opkøb, sektorsamarbejder og fusioner af datacentraler. Og et vigtigt spørgsmål står tilbage. Hvad skal der ske med realkreditselskabet Jyske Realkredit?
Flere analytikere har talt for et frasalg til Danske Bank eller Nordea, fordi Jyske Realkredit er lige det mindste – det betyder, at Jyske Banks egenkapitalforrentning ligger for lavt i forhold til konkurrenterne. Det har Jyske Bank og Lars Mørch reelt tre muligheder for at løse.
Han kan prøve at øge volumen, han kan prøve at få nedbragt realkreditselskabets kapitalbelastning, og han kan lægge realkreditselskabet i afvikling og/eller finde en ny leverandør eller sælge det til et andet institut. Kort sagt har alle muligheder været på bordet i Jyske Banks strategiproces, der endnu ikke er tilendebragt. Men efter at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens tilsagnsaftale har givet Jyske Bank ret på tre af fire alvorlige klagepunkter, er man rykket længere væk fra et frasalg.
Det skyldes også, at der kan komme til mangle kapacitet på det danske realkreditmarked til udvikling af større grønne projekter, og Jyske Bank kan få sværere ved at servicere visse erhvervskunder, hvis man sælger fra. Så reelt står Lars Mørch over for at jagte mulighed nummer et, mens han samtidig åbner for, at andre aktører kan købe sig ind i Jyske Realkredit – det kan både være andre banker, som vil sælge Jyske Realkredits lån, og andre aktører, f.eks. pensionskasser og lignende.
Man kan også prøve at få Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen til at åbne ballet igen, så man alligevel kan få lov til at stå for paralleldistribution, for aftalen kan revideres hvert femte år og kan for så vidt også evalueres løbende.
Uanset hvad, står bankmarkedet langt mere åbent, end det har gjort længe, og det handler i høj grad om positionering over for de mindre banker for Jyske Banks Lars Mørch.
Mangel på sektorlederskab
For der har været mangel på sektorlederskab i noget tid.
Ser vi nogle år tilbage, sad Anders Dam og Ringkjøbing Landbobanks daværende direktør, Bent Naur, tungt på at udvikle sektorsamarbejderne og dannede en modpol til Nykredit. Så stoppede Bent Naur, og Jyske Bank købte BRFKredit, isolerede sig fra blandt andre Landsdækkende Banker, og der opstod ondt blod mellem Anders Dam og Michael Rasmussen i Nykredit. Administrerende direktør John Fisker i Ringkjøbing Landbobank, er måske fornuftigt nok mere orienteret mod egne kreditbøger end snak om dette og hint i branchen.
I dag har Jyske Banks ledelse i Silkeborg for længst erkendt, at det var forkert at trække sig så meget fra Landsdækkende Banker og eksempelvis Lokale Pengeinstitutters årsmøde og gå egne veje i forhold til it-udvikling med mere. Nu vil man gerne det modsatte.
Lars Mørch har den styrke, at han er fri af Anders Dams beslutninger – og har gode muligheder for at samarbejde på tværs af sektoren, ligesom vi har set, at Jyske Bank hjælper Sparekassen Danmark med obligationsudstedelser for nylig, og man har købt op af Opendos leasingportefølje. Det indikerer, at Mørch ses mere som en partner, end Anders Dam gjorde, og stadig flere lokalbanker ønsker et alternativ til Nykredit, som p.t. presser på med en ny og formentlig mindre attraktiv genforhandlet Totalkredit-aftale.
Men vigtigst af alt har Jyske Bank nu fået mulighed for at købe op i sektoren uden at skulle betale for allerede formidlede realkreditlån via Totalkredit, ligesom man kan overtage realkreditformidlingen hos et eller flere pengeinstitutter, uden at provisionen for allerede formidlede realkreditlån går tabt.
Nykredit ville købe aktier i Sydbank
Det er en sejr og en gamechanger for Jyske Bank. På konsolideringssiden ligger Jyske Bank rimelig fornuftigt, idet man har valgt en strategi, hvor man kun vil gennemføre venligtsindede overtagelser i modsætning til Lasse Nyby i Spar Nord, som løbende har brændt fingrene på at forsøge sig med det modsatte: fjendtlige overtagelser. Mest aktuelt i Danske Andelskassers Bank, men også tidligere i opkøbsforsøget af Nørresundby Bank og Nordjyske Bank, som endte med at lande hos Ringkjøbing Landbobank.
Og så er der selvfølgelig det største fusionsforsøg, da Spar Nord og Sydbank forsøgte sig med en fusion for fem år siden. Det sagsforløb er mere speget end røget og endte som bekendt med, at Karen Frøsig helt ekstraordinært mobiliserede de medarbejdervalgte bestyrelsesmedlemmer og smed blandt andre daværende bestyrelsesformand Torben Nielsen, John Lesbo, Lars Mikkelgaard Jensen og Jørgen Høholt ud af bestyrelsen.
Lad os lige dvæle ved sidstnævnte et øjeblik, for Jørgen Høholt indtrådte kort tid efter i Nykredits bestyrelse.
Og lige præcis Nykredits rolle i en mulig fusion mellem Spar Nord og Sydbank er en ukendt faktor, som er genstand for fortsat spekulation i sektoren. For var Nykredit, der er storaktionær i Spar Nord, i gang med at sætte sig på en større del af bankerne og dermed distributionsnetværket? Det frygter man i bankerne, for det er klart, at hvis Nykredit får adgang til at købe sig til en storbank, hvorfor skal man så betale ca. halvdelen af bidragssatsen til Totalkredit-bankerne via Totalkredit-aftalen?
En ting erfarer InsideBusiness i hvert fald: Nykredit forsøgte dengang aktivt at købe flere aktier i Sydbank, og det var også hensigten, at man ville komme til at eje en større ejerandel af den fusionerede bank, end man dengang ejede i Spar Nord. Så der er klart et ønske fra Nykredits side om at sikre sig mere indflydelse i de største banker.
Det er en af årsagerne til, at Totalkredit-bankerne skal tænke sig godt om, fordi de skal have mulighed for at kunne spille på flere heste, hvis aftalen om Totalkredit forsures. Her kan man også vælge DLR Kredit, der som bekendt kan stå for paralleldistribution i modsætning til Danske Bank, Nordea og Jyske Bank og er klar til at gøre det.
Danske Andelskassers Bank kommer i spil
Men i første omgang er der nu mulighed for, at der kan ske noget i den fastlåste situation i Danske Andelskassers Bank, hvor Spar Nord har forsøgt sig med et fjendtligt overtagelsesforsøg, mens Jyske Bank sammen med Købstædernes Forsikring, der også er aktionær og har Anders Hestbech som bestyrelsesformand, har holdt Spar Nord stangen.
Jyske Bank kan nu gå ind i en budkrig mod Spar Nord om Danske Andelskassers Bank (DAB) eller måske endnu bedre få lavet en distributionsaftale om realkreditlån via DAB. Det sidste vil nok være det klogeste valg for Jyske Bank, for Lars Mørch har brug for at samle sektoren og tilbyde alternativer snarere end at agere opkøbssulten storbank over for DAB, som endda ligger på datacentralen BEC.
Og lige præcis på datacentralsiden har Jyske Bank og Lars Mørch også en unik mulighed for at samle sektoren. SDC er nemlig i knæ p.t. med høje prisstigninger for medlemsbankerne på grund af norske institutters exit fra platformen. Kan Jyske Bank samle SDC op i en eller anden form på Bankdata, der ligger en spids bedre end BEC, så har Lars Mørch potentielt begået en genistreg, der kan samle store dele af lokalbankerne omkring sig og ikke Nykredit. Og man slipper for at betale høje udtrædelsesomkostninger, hvis man køber op blandt SDC-bankerne. Win-win.
Lige præcis den ellers så succesfulde topchef i Nykredit, Michael Rasmussen, har nemlig ikke haft held til at være den samlende førerfigur for bankerne i Danmark. Han er for kantet, for hård og har ry for at gå lidt for hårdt til de banker, der ikke går hans vej. Det har givet ham et rygte som en, man frygter.
Det giver Lars Mørch chancen for at samle de mindre og større banker omkring sig med flere sektorsamarbejder om distribution af realkreditlån, datacentraler, it-udvikling, obligationsudstedelser og nye produkter og aftaler. I forvejen er det for mange lokalbanker vigtige samarbejde i brancheorganisationen Lokale Pengeinstitutter også lidt oppe i luften, fordi direktør Jan Kondrup på 68 år nærmer sig pensionsalderen.
Også her kan Jyske Bank benytte lejligheden til at trække sig ind i sektorens samarbejde. Det kan i sidste ende give flere kunder til Jyske Banks realkreditselskab, hvilket kan gøre det lettere for Lars Mørch at spille en rolle i den kommende tids konsolidering, ligesom han for så vidt også kan vælge at vende sig mod Nykredit og indgå i nye alliancer med Michael Rasmussen.
Men uanset hvad, kan Jyske Banks Lars Mørch komme til at få en helt nye rolle som førerhund i banksektoren, hvis han spiller sine kort rigtigt.
Læs mere
Konkurrenceformand: Nu åbner vi for konkurrencen på realkredit
Jyske Bank-Danske Banks angreb er sidste skud. Vil Nykredit reagere med lavere bidragssatser?
Spil om SDC’s fremtid bliver afgørende for strategisk opgør i banksektoren
Sydbank har 100 millioner i klemme i kapitalfonds konkurs
Banker genopliver betændt debat: Vil have udvidet revisionspligt for virksomheder
Slutspil om Finans Danmarks toppost er i gang
Finans Danmark står ved en skillevej. Hvem tager stafetten videre?
Politisk møde viser klar uenighed om bankernes rådgivning af kunder
Solen strålede over banktopmøde – men frustration over reguleringen spøger
Her er de mulige konsekvenser i sag om forbrugslånsbank
Større banker er stadig guldæg for revisorer. Især to huse fører nu i feltet
Opgør tager form: Regeltyranni mod banker har taget overhånd
Revisorkrav spreder sig som lynild i bankerne. Temaet er sprængfarligt