;
Multi Wing web

M&A

Ukendt rådgiver skal sælge dansk guldæg

En international rådgiver med sparsom erfaring fra det danske marked er blevet udpeget til at stå for salget af dansk industrivirksomhed i milliardklassen. Flere lokale og regionale fonde har meldt deres interesse.

En stort set ukendt spiller på det danske marked har netop snuppet et yderst attraktivt mandat for næsen af en række af de hjemlige spillere.

Det bliver således Pöyry Capital, der er investeringsafdelingen hos det svensk-finske konsulent- og ingeniørhus AFRY, der er blevet udpeget til at stå for salget af den relativt ukendte danske virksomhed Multi Wing, der fremstiller højteknologiske propeller til bl.a. ventilationsanlæg

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger har den danske virksomhed, der ejes af hovedaktionær Jesper Bernhoft, valgt den internationale rådgiver, blandt andet fordi man tidligere har haft et samarbejde med rådgiveren, ligesom man har vurderet, at de tidligere har gennemført transaktioner inden for netop det felt og derfor sandsynligvis har kontakter til også industrielle købere.

Multi Wing har i årevis levet en meget stille tilværelse herhjemme, og det samme har Jesper Bernhoft.

Ikke desto mindre havde virksomheden i 2019 en indtjening før renter og afskrivninger på lidt over 100 millioner kroner, og trods et udfordrende 2020 grundet covid-19 ser perspektiverne for indeværende år meget positive ud. Forventningen er derfor, at prisen for virksomheden kan ende med at blive på op imod halvanden milliard kroner, såfremt det lykkes Pöyry Capital at få tiltrukket bud fra både fonde og industrielle købere.

Formanden for Multi Wing, den erfarne advokat John Korsø-Jensen, ønsker ikke at udtale sig om, hvorvidt man har skudt en salgsproces i gang, men understreger, at selskabet generelt ser lyst på tingene.

”Det er klart, at som alle andre bliver vi også ramt af covid-19 i det afsluttede regnskabsår. Det er dog stadig gået absolut fornuftigt på alle fronter. I øjeblikket skal man være forsigtig med at stå om fremtiden, men vi er stadig meget fortrøstningsfulde, hvad angår for de fremtidige perspektiver,” siger John Korsø Jensen, der i en længere årrække var partner i advokatfirmaet Mazanti-Andersen Korsø Jensen.

Efter planen igangsættes processen nu efter påske, og ifølge InsideBusiness’ oplysninger har flere både lokale og regionale kapitalfonde meldt deres interesse.

Det er langtfra første gang, at en dansk virksomhed fravælger lokale rådgivere, herunder banker og revisionshuse, for i stedet at vælge en udenlandsk spiller. Ofte vil de internationale aktører kunne fremvise en langt mere specialiseret viden og dybere erfaring inden for nicheområder, hvilket også er årsagen til, at specialhuse som William Blake, Alantra, Raymond James og flere andre gennem de senere år er blevet foretrukket på bekostning af de traditionelle spillere.

EQT klar til endnu et frasalg

Ud over Multi Wing retter en del opmærksomhed sig netop nu mod EQT-virksomheden Fertin Pharma, som FIH Partners har fået til opgave at sælge. Her har mange rådgivere længe ventet på at få tilsendt salgsmateriale, men grundet en række faktorer er processen blevet en smule forsinket.

Nu er der imidlertid sendt en såkaldt teaser ud til en udvalgt gruppe af rådgivere og potentielle købere, og det forventes, at selve salgsmaterialet også lander om ganske kort tid.

Det er endnu usikkert, hvorvidt der rent faktisk bliver tale om en god investering for EQT, idet kapitalfonden betalte en relativt høj pris for selskabet, da man overtog aktiemajoriteten i slutningen af 2016.

Her lød den samlede værdisætning af Fertin på omkring 2 milliarder kroner, men siden har virksomheden været på en noget udfordrende rejse, hvor man har kæmpet med at udvide kundegruppen ganske markant.

Det har taget tid og krævet en del investeringer, men det har dog været nødvendigt for kapitalfonden at få gjort den store producent af nikotintyggegummi mindre afhængig af få store kunder. Typisk er det nemlig et rødt flag i en salgsproces, hvor især kapitalfonde normalt vil være meget forsigtige eller sågar helt udelukke at investere i virksomheder, der baserer deres omsætning på meget få store kunder.

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger er det imidlertid lykkedes for EQT og ledelsen i Fertin at få skabt et bredere og mere solidt kundegrundlag, og kombineret med den enorme efterspørgsel på kriseresistente virksomheder i øjeblikket kan det vise sig, at den store kapitalfond rent faktisk ender med at hente et solidt afkast på investeringen.

Flere kilder peger således på, at en virksomhed som netop Fertin er i høj kurs for tiden, hvor langt de fleste købere jagter aktiver inden for blandt andet it- og medicinalindustrien, der har vist sig yderst modstandsdygtig over for covid-19 samt andre økonomiske udsving.

For EQT vil det uden tvivl være kærkomment med en succeshistorie, efter at man for nylig måtte slippe nøglerne til kriseramt NAC, der var fondens største investering i Danmark.

 

LÆS MERE

Danica og ejerkreds sætter tandlægekæde til salg

Trods lunkne afkast: Statens storinvestor tager kapitalfonde i forsvar

Nordiske kapitalfonde får baghjul på afkast  

M&A-marked: Her er de varmeste salgskandidater

Storbank dropper dansk corporate finance

Kapitalfondes væksthåb presset på pengejagt

PFA risikerer kæmpe nedskrivning på giftigt udlån

EQT forbereder salg af genrejst problembarn