;
Horten web

Inside story

Uro ulmer i advokatkæmpe

Intern splid om aflønning truer med at ramme advokathuset Horten, hvor flere partnere er på vej til at forlade advokathuset. Også Bruun Hjejle er udfordret, efter at formand Mogens Thorninger i sidste uge forlod firmaet.

En ulmende strid om aflønning kan vise sig at få alvorlige konsekvenser for det store advokatfirma Horten.

Talrige kilder beskriver således over for InsideBusiness, at et følsomt tema omkring intern aflønning af advokathusets partnere gennem længere tid har luret under overfladen og ført til, at en række af Hortens profiler aktivt er gået på jobjagt hos et eller flere konkurrerende huse.

Første tegn på den anspændte situation sås forleden, hvor i alt 10 ansatte, herunder 3 partnere, valgte at bryde ud af firmaet og starte på egen hånd.

Flere andre partnere er i skrivende stund på vej til at skifte Horten ud til fordel for andre af landets største firmaer, herunder Kammeradvokaten. Situationen har flere lighedspunkter med balladen i Plesner for nogle måneder siden, der førte til, at advokathuset mistede en lang række nøglefigurer, blandt andet inden for de vigtige områder M&A og fast ejendom, der blandt andet gik til rivalen Accura.

Senest har Kammeradvokaten haft held til at snuppe Horten-partneren Marianne Lage, hvilket endnu ikke er blevet offentliggjort.

Striden i Horten handler om en uenighed mellem partnerne om, hvordan pengene skal fordeles mellem de enkelte advokater. Horten har ellers i mange år svoret til såkaldt ligedeling, men det er netop den model, der nu skaber problemer internt.

”Alle advokatvirksomheder – herunder Horten –evaluerer fra tid til anden, hvorvidt den eksisterende vederlagsmodel understøtter virkeligheden og de strategiske mål, som der arbejdes imod,” skriver ledende partner i Horten Finn Schwarz i en mail til InsideBusiness.

Netop statens foretrukne advokat, Kammeradvokaten, anses af de fleste i branchen at være en oplagt destination for de utilfredse Horten-folk, da firmaet har en lang tradition for at rådgive det offentlige, herunder især kommuner.

Ledende partner i Kammeradvokaten Thomas Ilsøe afviser imidlertid, at firmaet har planer om en større offensiv.

”Vi henter løbende folk som led i den almindelige udskiftning, så det er ikke sådan, at vi skal ud at hente et større hold hos hverken Horten eller andre. Vi er naturligvis på udkig efter gode folk, hvis der pludselig opstår en mulighed,” siger Thomas Ilsøe, der også for nylig kunne byde velkommen til en række folk fra Bruun Hjejle, heriblandt partner Jakob Echwald Sevel, der flyttede til Kammeradvokaten efter 14 år hos advokatfirmaet i Nørregade.

Advokathus mister nøglefigur

Netop Bruun Hjejle fik i sidste uge lidt af en kæberasler, da firmaets formand, Mogens Thorninger, annoncerede, at han havde takket ja til et job hos de tidligere Ørsted-folk i Copenhagen Infrastructure Partners (CIP).

Netop CIP har gennem flere år været en nøglekunde for Bruun Hjejle og Mogens Thorninger, og især inden for området med at etablere fonde og strukturerne bag dem er den nu tidligere Bruun Hjejle-formand absolut blandt de førende herhjemme.

Således har han gennem de senere år blandt andet arbejdet tæt sammen med Axcel, Gro Capital, Catacap, BWB Partners, ligesom han har været helt tæt på en række af landets største pensionskasser og blandt andet hjulpet dem med en række praktiske opgaver, når kasserne har opkøbt eksempelvis store infrastukturprojekter som Gode Wind.

Netop den stærke relation til pensionskasserne og kapitalfondene har været afgørende for Bruun Hjejle, da Mogens Thorningers samarbejde med dem gennem årene har givet anledning til en række afledte forretninger.

Flere konkurrenter har da også noteret sig Bruun Hjejle-formandens exit og ser det som et tegn på, at de nu får bedre muligheder for at tilkæmpe sig en position på Bruun Hjejles hjemmebane.

Ledende partner i Bruun Hjejle Karsten Kristoffersen understreger dog, at advokathuset vil fortsætte ufortrødent trods tabet af Mogens Thorninger.

”Mogens har spillet en stor rolle i udviklingen af Bruun & Hjejle. Vi skylder ham en stor tak, og vi glæder os til at møde ham som klient i huset fremover. Det er i fællesskab lykkedes os at sætte retning og strategisk fokus, og vi kan mærke, at markedet sætter pris på vores klare faglige profil. Strategien med fokus på komplekse tvister og transaktioner fortsætter uændret,” skriver Karsten Kristoffersen, der samtidig hæfter sig ved, at en anden af firmaets erfarne folk er klar til at overtage Mogens Thorningers rolle som formand for firmaets bestyrelse.

”Vores nye bestyrelsesformand, Ole Spiermann, har også spillet en meget væsentlig rolle i det, vi har skabt sammen. Ole har været en del af Bruun & Hjejle i 20 år og har siddet i bestyrelsen i de sidste 5 år. Han har dyb forståelse for både organisationen og for markedet, og jeg er sikker på, at han vil være et stærkt aktiv som Bruun & Hjejles bestyrelsesformand fremover,” skriver Bruun Hjejles ledende partner.

Kan sætte gang i ny stoleleg

Da striden i Plesner i efteråret medførte en større stoleleg på de danske advokatkontorer, var de fleste af den opfattelse, at der nu ville komme mere ro på tingene.

Uroen i Horten kan dog meget vel være medvirkende til igen at sætte gang i et større bølgeskvulp i en branche, der med jævne mellemrum rammes af uro, i forbindelse med at de forskellige kontorer snupper nøglefigurer eller hele afdelinger fra hinanden.

Samtidig lurer et spørgsmål om generationsskifte også i kulissen hos flere af de største advokatkontorer, hvor blandt andet tunge navne som Marianne Philip hos Kromann Reumert og Jacob Hjortshøj fra Bech-Bruun på et tidspunkt skal erstattes af enten talenter internt eller folk udefra.

 

LÆS OGSÅ

Advokatgigant på rov hos rival 

Tvivlsomme dobbeltroller gennemsyrer advokatbranchen 

Sløv konkurrence præger advokatbranchen. Monopolbrud kan være løsningen

Dramatisk opgør i førende advokathus

PwC angriber advokatbranchen i stort sats på M&A

Advokater og revisorer i slagsmål om ny sladrelov