;
bankinvest

Inside story

Lille fond tromler alle andre på afkast med omdiskuteret strategi

BankInvests lille Small Cap-fond har leveret branchens bedste afkast. Men iagttagere advarer om, at det lige såvel kunne være gået den modsatte vej.

Mens de danske investeringsfonde i gennemsnit har leveret et afkast på imponerende 30 procent i 2020, er det ikke i nærheden af afkastet i branchens bedste fond.

BankInvests danske Small Cap-fond lukkede året med et afkast på svimlende 88,2 procent. Hele 51 procentpoint foran den næstbedste fond, LD Danske Aktier, som leverede et afkast på 37 procent, og 52 procent foran Nordeas bedste fond, Danske Aktier Fokus.

Dermed er det hævet over enhver tvivl, at BankInvest leverede det bedste afkast sidste år, men blandt kollegerne i branchen har man alligevel svært ved at finde en passende grimasse.

Flere konkurrenter, som InsideBusiness har talt med, mener ikke, at fonden fortjener at blive sammenlignet med branchens andre investeringsfonde, da Small Cap-fonden ikke er som andre fonde. Den kan både investere i og uden for børsmarkedet og tilmed tage store enkeltpositioner. Afdelingen kan således investere helt op til 15 procent af formuen i et enkelt værdipapir, og den kan investere i unoterede aktier, ligesom den også kan deltage i pre-IPO’er.

Men det er ikke BankInvest, der har valgt, hvad fonden skal sammenlignes med, og derfor vælger Lars Bo Bertram, der er administrerende direktør i BankInvest, at hæfte sig ved, at fonden har slået alle andre børsnoterede fonde i markedet.

”Jeg siger ikke, at produktet kan sammenlignes med de brede investeringsfonde, for det kan det ikke. Det er en meget speciel fond, men det er et faktum, at det er den børsnoterede investeringsfond, der sidste år leverede det bedste afkast blandt alle danske investeringsfonde,” siger han og fortsætter:

”Fonden har købt aktier i nogle selskaber, som så er blevet børsnoteret, og selskaberne har så efterfølgende vist sig at være så gode, at kunderne, heriblandt mig selv, har tjent rigtig gode penge på dem. Så jeg må sige, at jeg er enormt stolt af resultatet.”

High risk, high reward

Det høje afkast skyldes imidlertid også en stor portion held. Det er nemlig især de to investeringer i henholdsvis Penneo og Everfuel, der har leveret afkastet.

BankInvest var med til at børsnotere den lille danske it-aktie Penneo, og den har dermed leveret et afkast på over 300 procent til afdelingen. Da det samtidig er en stor position på i gennemsnit 13-15 procent af den samlede formue, står Penneo-aktien alene for en betydelig del af afkastet.

Den selvstændige investeringsrådgiver Nikolaj Holdt Mikkelsen påpeger på den baggrund, at det ganske vist gik godt denne gang. Men det høje afkast i 2020 er ikke ensbetydende med, at afkastet også vil slå markedet i 2021. Det bør derimod ses som en advarsel om, at fonden også kan give tilsvarende store tab.

”Som investor skal man huske, at bølgeskvulpene kan være voldsommere i fonde med fokus på mindre aktier. Det er bestemt flot af BankInvest, og jeg håber, at de kan holde niveauet, men man skal også huske på, at det også kan gå den anden vej. Hvad der kan klare sig så meget bedre, har også potentiale til det modsatte,” siger Nikolaj Holdt Mikkelsen.

Lars Bo Bertram fra BankInvest påpeger dog, at fonden er klassificeret som rød risiko.

”Der er relativt stor risiko forbundet med at investere i fonden. Nu var vi jo rigtig heldige i år, men vi kunne også have været uheldige og have tabt penge. Så det er ikke en fond for almindelige danskere, og den er derfor også klassificeret som rød. Så man kan slet ikke købe den via sin netbank, medmindre man har en rødcertificeret rådgiver,” siger Lars Bo Bertram.

Historien gentager sig

At den lille fond leverer så imponerende et resultat, er hverken unikt eller helt tilfældigt. Markedet har også tidligere set eksempler på især mindre fonde, der har præsteret formidabelt i enkelte år for derefter at tabe pusten. Et eksempel er Fundament Invest, der med Michael Voss i spidsen lagde godt ud for år tilbage. Fonden havde stor succes i begyndelsen, blandt andet på grund en small cap tilt, men siden er den løbet ind i modvind.

Samme mønster så man med BIL Bank, der også havde en small cap-fond, som dog siden er forsvundet.

Et enkelt år med prangende resultater kan dog være nok til at sikre fondens fremtidige succes, og i sine første leveår har BankInvest Small Cap allerede haft pæn vækst i formuen.

I begyndelsen af 2019 havde fonden en formue på 115 millioner kroner. I 2020 voksede den til 270 millioner kroner, og siden er der lagt yderligere 55 millioner kroner til.

”Der ligger lige nu 325 millioner kroner. Det er så ikke mange penge, men lur mig, om ikke der vil være betydelig flere penge i fonden om et halvt år,” siger Nikolaj Holdt Mikkelsen.

Ifølge Thomas Peter Clausen, der er administrerende direktør i Ubanking, kan et enkelt år med blændende succes være nok til at sikre en fonds succes og en stabil indtjening i årevis.

“Afkastet i år er nok til, at Bankinvest i de næste ti år kan ligge på den akkumulerede afkasttrone. Min frygt er, at der ikke går ret mange år, før investorerne helt har glemt, at det var en enkeltinvestering kombineret med en meget lille formue, der var årsag til det høje afkast sidste år,” siger Thomas Peter Clausen.

LÆS OGSÅ

Formuepleje ryster posen efter storaktionærs exit

Danske banker står splittet om Saxo Banks indtog i branchen

Konkurrenter angriber succesful forvalter. Eksperter kræver regulering

Førende bankportal i storsats på velhavere

Priskrig udfordrer milliardguldæg på investeringsområdet

Investeringsfonde jubler efter historisk aktieår. Her er de bedste afkast – og de værste

Udskældte fonde får comeback

Mød afkastkongerne og en katastrofal satsning på kapitalfonde

Bankerne skal til den store investeringseksamen

Slagsmål om milliardmandater