;
Christian Motzfeldt

Inside story

Derfor stopper Vækstfondens direktør

Vækstfondens mangeårige direktør, Christian Motzfeldt, stopper ved udgangen af juli i år. Med hjælp fra en headhunter går jagten nu ind på en afløser.

Vækstfondens mangeårige frontfigur, Christian Motzfeldt, siger farvel til jobbet som administrerende direktør i Vækstfonden. Det meddelte han fredag på det sociale medie LinkedIn.

Motzfeldt, der har været den mest betydningsfulde person for den danske venturebranche de seneste to årtier, fortæller i et interview med InsideBusiness om den svære beslutninger og de personlige overvejelser, der ligger bag.

“Jeg besluttede for nogle år siden, at jeg ville reservere en periode af mit arbejdsliv til en tilværelse uden operationelt ansvar, men med mulighed for at dyrke flere bestyrelsesarbejder med videre. Når jeg så ser på mit personnummer, skal man have respekt for, at hvis jeg skal have 10 gode år, og jeg er 62, så skal man ikke vente for længe,” siger Christian Motzfeldt.

At Motzfeldt efter 18 år som direktør i Vækstfonden siger farvel netop nu, kommer som lidt af en overraskelse for flere kilder i venturemiljøet, som InsideBusiness har talt med. Men den statslige investeringsfond har de seneste år leveret stærke resultater, og for Christian Motzfeldt betyder det, at han kan stoppe på toppen.

Trecifrede millionoverskud

Efter en lang årrække med en presset økonomi har Vækstfonden de seneste 4 år vendt skibet og leveret trecifrede millionoverskud.

“Og der kommer mange flere, så i den forstand kunne man godt være fortsat. Jeg kan godt røbe, at 2018 også bliver rigtig fornuftigt, til trods for at det var det dårligste aktieår siden finanskrisen, og når jeg kigger ind i 2019 ser det også rigtig fornuftigt ud. Vækstfondens økonomi er rimelig robust over for tilbagefald, det er en rigtig fornuftig forretning, og det vil den også være de næste mange, mange år,” siger Christian Motzfeldt.

Hvad er det for en Vækstfond, du efterlader. Er missionen fuldført?

“Vi mener, vi har vist, at det faktisk kan lade sig at gøre at sætte et betydeligt samfundsmæssigt aftryk og samtidig få et rigtig fornuftigt afkast ud af det. Over de seneste 5 år har vi haft et bedre afkast end de fleste banker og pensionskasser, og det, vi gerne har villet vise, er, at selv når man løber den risiko, vi løber, men gør det på en fornuftig måde, kan man få et rigtig interessant resultat ud af det,” siger han.

Headhunter er fundet

Der er ikke fundet en afløser for Christian Motzfeldt endnu, men til InsideBusiness oplyser han, at man har hyret headhunteren Frank Halborg fra Hadrick og Struggles til at finde en ny direktør.

Det er nøjagtig et år siden, der sidst blev skiftet ud i Vækstfondens øverste ledelseslag. Her blev Claus Gregersen, der er administrerende direktør i investeringsselskabet Chr. Augustinus Fabrikker, valgt ind som bestyrelsesformand i fonden.

Sammen med resten af bestyrelsen er det Claus Gregersens opgave at finde og udpege en ny direktør til selskabet. Ministeriet skal informeres om bestyrelsens beslutning.

Da Vækstfonden er en offentlig institution, skal en ny direktør vigtigst af alt kunne navigere i krydsfeltet mellem det politiske og det kommercielle, vurderer Motzfeldt.

Man skal kunne håndtere og have dyb respekt for begge verdener. Det er en af de ting, jeg aldrig har tvivlet på. For selv om der også har været tab undervejs, har det politiske system bakket os op. Så en stor ros til alle de erhvervsministre og politikere, der alligevel har sagt: Lad os holde ved og se, om ikke det alligevel holder vand i sidste ende. Uden deres opbakning var det aldrig lykkedes,” siger Motzfeldt.

LÆS OGSÅ

Motzfeldt: Vækstfonden skal levere tocifrede afkast

Analyse: Det er tid til at sælge ud af Vækstfonden

Elendige afkast spøger: Pensionskasser foretrækker udenlandske fonde

Venturebranchen i knæ: Danske investeringer halveret på ti år

Ny venturefond lokker investorer til med filantropi

Forsinkelser skubber ny Sunstone-fond til 2018