;
nykredit smal

Leder

Velkommen til InsideBusiness #1

Det har været et suverænt år for investeringsforeningerne med forrygende afkast. Alligevel er der voldsomme forskelle på afkastet. Vi bringer listen over afkast i Danmarks 850 fonde. Læs også bankernes tab på kapitalfonde, om voldsom vækst i konsulenthus – og om det rod, som mediestøttereglerne har udviklet sig til at være.

Det har været et år med kolossale forskelle på resultaterne i de danske investeringsforeninger. Den bedste fond har leveret 44,5 procent i afkast, mens den dårligste lå på -15,6 procent i et historisk godt aktieår. Vi går helt tæt på investeringsforeningernes resultater og taler med de aktører, som enten skuffede eller gjorde investorerne glade.

Men selv om aktiemarkederne leverede varen, og der ikke for alvor er skyggen af en økonomisk krise i sigte, sidder en række store banker yderligt på stolen af frygt for, at de må æde store tab på kapitalfondes opkøb. Senest har Nordea afskrevet gæld for 50 millioner kroner for at få kriseramte Sportmaster ud af bøgerne, og flere lignende sager er under opsejling. Vi kigger nærmere på et område, der kan vise sig giftigt for flere banker i 2020.

Vi går også tæt på de rodede regler for mediestøtte, hvor store etablerede spillere årligt henter millionbeløb, mens skrappe krav gør det svært eller umuligt for nye digitale medier at få del i støtten. Der venter en meget svær forhandlingsopgave for kulturminister Joy Mogensen, når de nye mediestøtteregler skal forhandles på plads i de kommende måneder. Der er nemlig masser af konkurrenceforvridning i især de gamle og større mediehuses favør.

Læs tillige om det fremadstormende konsulenthus med det aparte navn Is It A Bird.

PFA hæver priserne med dårlig timing

I denne uge har vi også set nærmere på en markant prisstigning fra PFA på et tidspunkt, hvor der kommer stadig mere kritisk fokus på pensionsbranchens investeringsomkostninger, et skrinlagt frasalg samt det noget mærkværdige faktum, at der er nøje sammenfald i satsen på de negative renter, som landets banker opkræver, selv om bankerne interne renter er alt andet end ens.

Læs desuden om en konflikt i pensionssektoren, hvor kritik fra den magtfulde organisation Forsikring & Pension var med til at ændre vigtige passager i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens længe ventede rapport om konkurrencen på pensionsområdet. Det har fået andre aktører op af stolen.

På kultursiderne anmelder vi den meget anbefalelsesværdige bog ’Design din fremtid’, der beskriver arbejdslivets omskiftelige fremtid, og hvordan du bedst ruster dig til den.

 

God læselyst!

InsideBusiness-teamet