silvanleder

Leder

Velkommen til InsideBusiness #14

Det er yderst spændende at følge statens brug af rådgivere. Her kan der tales om vindere og tabere blandt landets mest eksklusive konsulenthuse. Det handler også om en kapitalfonds nedtur i et dansk superbrand, om forsikringsbranchens vidt forskellige tilgang til forebyggelse, og om pensionsselskaber er for konservative i deres investeringer

Millionordrer skifter hænder, og guldrandede konsulenthuse går fra varmen til kulden på ingen tid, så omskifteligt er det, når man sælger konsulentydelser til staten. Vi har fået aktindsigt i listen med statslige leverandører, som viser, at der virkelig kæmpes om de lukrative opgaver i denne uges tophistorie

Kapitalfonde og detail er ikke nogen god kombination i disse år, og nu ser også tyske Aurelius ud til at være kommet i klemme med sit opkøb af Silvan. Kæden har i mange år haft det svært, men efter at fonden overtog tøjlerne i sommeren 2017, var ambitionerne store. Nu er kæden imidlertid tvunget til at bede sine nervøse leverandører om hjælp. Vi går tæt på en udfordret investering og en detailsektor i knæ.

Forsikringsbranchen er splittet

I forsikringsbranchen har branchens storebror, Tryg, nu indledt en kamp, der skal gøre forebyggelse til en god forretning. Det betyder, at kunderne for eksempel skal have både alarmer, rottespærrer og smarte devices i bilerne. Men kan det blive et guldæg for den konservative branche? Konkurrenterne tvivler, selv om Tryg fremlægger gode resultater.

Og så handler det om pensionsbranchen, for en nylig opgørelse i InsideBusiness viste, at nogle pensionsselskaber løber overraskende lidt risiko selv mange år før pensionsalderen. Er det holdbart i en tid med ekstremt lave renter? Næppe. Vi går et spadestik dybere og ser på, hvor meget selskaberne har i alternative investeringer.

I disse dage er situationen på det danske lejlighedsmarked ved at blive lidt for spændende, for det har mistet pusten primært som følge af de kreditstramninger, der har gjort det sværere for mange at låne til ønskeboligen. Det presser ejendomsbranchen og byggebranchen, og et rekordstort antal nybyggede lejligheder står tomme hen. Vi spørger nationalbankdirektør Lars Rohde om hans vurdering af eget indgreb.

Pres er der også på Danske Bank-formand Karsten Dybvad, der på en stor bestyrelseskonference for nylig rettede noget af en bredside mod bankens kritikere. Var det klogt? Bedøm selv.

Internationalt M&A-hus finder dansk frontfigur

Vi går i denne uge også tæt på M&A-rådgiveren Alantra, der efter længere tids jagt nu endelig har fundet sin danske frontfigur. Han er blevet hentet i Carnegie, og opgaven bliver at udbygge det momentum, som det internationale corporate finance-hus langsomt er ved at opbygge i Danmark.

Og så vokser presset på B&O-direktør Henrik Clausen, der efter to nedjusteringer på få måneder sætter investorernes og formand Ole Andersens tålmodighed alvorligt på prøve.

På denne uges kultursider handler det om bitcoins, idet vi anmelder bogen ”Bitcoin – frie penge” af Bo Elkjær og Birgitte Dyrekilde, som er en fremragende bog, hvis du ønsker at få indsigt i denne mystiske verden.

God læselyst!

InsideBusiness-teamet