boganmeldelse 2

Kultur

Velskrevet bog om motivation på arbejdspladsen

Ny bog er et velskrevet værk om motivation, der retter et seriøst fokus mod teorier og modeller inden for motivationsforskningen, og som forsøger at besvare spørgsmålet: Hvorfor går vi på arbejde?

Lektor og ph.d. fra CBS Peter Holdt Christensen indleder forordet i sin seneste bog, ‘Motivation på arbejdspladsen’, med en refleksion over, om det er motiverende at skrive en bog om motivation.

Forfatteren konkluderer, at det både har været motiverende, men til tider også har krævet viljestyrke – og på den måde vel egentlig ganske godt beskriver de fleste menneskers forhold til motivation i deres arbejde. Selv tænkte jeg, da jeg modtog bogen til anmeldelse, at denne mursten på 400 sider primært ville kræve viljestyrke.

Boganmeldelse

Titel: Motivation på arbejdspladsen – Overblik, indblik og anmeldelse
Forfatter: Peter Holdt Christensen
Akademisk Forslag, Egmont, 2020
Antal sider 400
Pris 399 kr.
5 af 6 stjerner

En klassisk grundbog

Men mine indledende tanker om mange lange afteners pinsler blev gjort til skamme. Der er tale om et umanerlig gennemarbejdet og velskrevet værk om teorier og modeller inden for motivationsforskningen.

Bogen er bygget op i fire dele:

  1. Optakt og overblik
  2. Klassiske motivationsteorier
  3. Andre og nyere motivationsteorier
  4. Afslutning

Læseren guides kyndigt igennem både klassikere som Maslow og Hawthorne, men også de mere ’moderne’ som Flow og Self Determination Theory er med for til sidst at slutte af med forfatterens egen glimrende syntese.

Bogens helt store styrke er således, at forfatteren har samlet alle de relevante motivationsteorier og forholder dem til hinanden i et sprog, der fænger og næsten vender siderne af sig selv. Det er der også behov for. Bogens omfang er nemlig også et udtryk for emnets vigtighed og samtidige kompleksitet. Især i en tid, hvor mange mennesker ikke længere går til og fra deres arbejde, men hvor arbejdet er en forlængelse af deres identitet.

Man kunne have ønsket sig flere case stories eller anvisninger på praktisk anvendelse, men man skal huske på, at der er tale om en grundbog, der henvender sig til et publikum med kærlighed til det teoretiske, herunder studerende på de videregående uddannelser. Det klæder faktisk forfatteren, at han ikke har forsøgt at ville for meget.

Det drejer sig om mennesker

Dog ville det have klædt bogen, om de anvendte figurer grafisk fremstod mere imødekommende. Flere gange greb jeg mig selv i at huske på, at figurerne – som eller er velmenende – faktisk forsøgte at forholde sig til mennesker af kød og blod, til trods for at de mest af alt ligner flowcharts tegnet med en kafkask hånd.

Af Olav Vorup – Head of People Skills, Maersk Training A/S