Blå blok kan vinde – hvis de udviser større kynisme

Blå blok har gode muligheder for at vinde valget, hvis de blot udviser en smule mere kynisme og minder vælgerne om Socialdemokratiets mange svipsere, skriver InsideBusiness’ politiske kommentator Thomas Juul-Dam.

Foråret 2020. Analyseinstituttet Voxmeter måler det største forspring nogensinde til rød blok. Mette Frederiksen og resten af de røde partier står til 60 procent af stemmerne. Frederiksens eget parti, Socialdemokratiet, kan i den pågældende måling lune sig ved, at over 35 procent af vælgerne vil sætte kryds ved Frederiksens tropper.

Sommeren 2022. I et kaos af kritik fra Minkkommissionen og Radikale Venstres tumultariske beslutning om at tvinge regeringen til at udskrive valg, skifter målingerne. Socialdemokratiet falder til et niveau på 23-24 procent. En tilslutning, hvor det for de historieinteresserede kan oplyses, at et sådant resultat vil være det dårligste valg for partiet siden 1903 … Men det bliver værre endnu: Magtbalancen tipper. Ud af ingenting er det pludselig Pape og Ellemann, der skal vænne sig til tanken om, at en af dem – måske – kan ende som landets statsminister.

Alt dette sker, mens danskerne i den halvlune sommer fejrer Vingegaards Tour-triumf. Vi skal til valg. Hvorfor? Ikke fordi økonomien er brudt sammen. Eller at regeringens program er udtømt. Nej, vi skal til stemmeurnerne, fordi alle partier i Folketinget, fraregnet Socialdemokratiet, er enige om én ting: Socialdemokratiet kan ikke fortsætte i regering alene.

Årsagen er to sider – mink og magtfuldkommenhed – af samme sag: Mette Frederiksen.

For en sulten opposition burde det være en gave. At frontfiguren for en regering, landets statsminister, er så meget ude i tovene, at hendes egen person er årsag til, at regeringen må udskrive valg.

De borgerlige partier har egentlig nok at slå løs med. Der er kommet færre, ikke flere sygeplejersker på landets sygehuse. I en tid med historisk mangel på arbejdskraft har regeringen stort set intet gjort ved antallet af hænder og hoveder på arbejdsmarkedet. De unge i landets større byer er rasende over tvangsfordelingen af elever på gymnasierne. FE-sagen. Den kuldsejlede varmecheck. Et kig på regeringens politiske meritter giver med andre ord rigeligt med skyts til en valgkamp.

Socialdemokratiet er udmærket klar over, at resultaterne i indeværende periode har været blandede. Og at kritikken mod regeringens nr. 1 er en kæmpe udfordring. I et raseri af udspil har S derfor forsøgt at tage dagsordenen og få fokus over på den politik, en S-ledet regering vil føre, hvis vælgerne giver dem chancen for fire år mere. Det lader bare ikke til, at vælgerne ved dette valg er så optaget af politik.

Og hvem kan egentlig bebrejde dem? Det er ikke politik, der har udløst, at vi skal til valg. Det er Mette Frederiksen selv. Og derfor går vi alle sammen mest op i nye vinkler på miseren om slettede sms’er, et minkerhverv, der blev lukket, og hvor erstatningen koster os alle sammen 19 mia. kr. En misforstået loyalitet over for departementschef Barbara Bertelsen. Osv., osv.

Netop det er nøglen til sejr for V og K. Et vedvarende, kynisk pres på Mette Frederiksen og hendes dispositioner som statsminister. Så meget desto mere uforståeligt er det, at blå bloks to statsministerkandidater skulle bruge mere end 50 minutter i den hidtil eneste tv-duel, før de tog sig sammen og fik bragt minkskandalen på banen. Hvordan skal vælgerne huske det, hvis ikke engang Pape og Ellemann minder dem om det?

Hvis man vil vinde et valg, kræver det en række kvalifikationer som politisk leder. En af dem er kynisme. At gøre det, der skal til for at vinde. Blå bloks største og bedste chance er ikke at opfinde et politisk alternativ til den nuværende regering. Det er at minde vælgerne om alt det ved Socialdemokratiet og Mette Frederiksen, der ikke har noget med politik at gøre.

Kommentér dette blogindlæg herunder