;

Hvordan klarer verdensøkonomien og aktierne en historisk reboot? 

Efter det værste år siden anden verdenskrig bliver 2021 en ny start – en ’reboot, skriver BankInvests chefstrateg Jakob Vejlø i Outlook 2021. Vaccinerne bliver en gamechanger for verdens forbrugere, der aldrig før har haft så mange penge liggende klar til forbrug. 

Coronapandemiens konsekvenser taler for sig selv: 1,65 millioner døde. 73 millioner smittede. 100 millioner flere ekstremt fattige end for et år sidenDet hurtigste tab af arbejdspladser i moderne tidsalder. Og 12.000 milliarder USD, svarende til 14 procent af verdens samlede bnp, pumpet ind i økonomierne via finanspolitiske hjælpepakker. 

Det har været slemt, men nu lysner det: Vaccinerne er på vej. Og det bliver en positiv gamechanger. Visheden om, at flere typer vacciner er på vej i store mængder, medfører gryende optimisme, som vil blive katalysator for et tydeligt accelererende økonomisk opsving gennem 2021.  

Aktiemarkederne har for længst taget hul på vækstoptimismen, men vi forventer at se yderligere aktiefremgang i 2021, drevet af et stort løft i den økonomiske aktivitet, selskabernes indtjening og et lavt renteniveau.  

Vækstboom på vej 

2020 bliver den største økonomiske nedgang siden anden verdenskrig. Vi styrer mod et globalt bnp-fald på 4 procent i 2020. Det er i nyere historisk tid kun overgået af faldet på 8 procent i 1946. Selv i kriseåret 1932 faldt bnp ’kun’ ca. 3,5 procent – og finanskrisen kommer med sit globale bnp-fald på 0,1 procent i 2009 end ikke tæt på. 

Den gode nyhed er, at prognoserne peger i klar positiv retning med en forventet bnp-vækst på ca. 5 procent i 2021. Økonomerne har taget meget fejl før. Men med udsigt til væsentlig bedre inddæmning af covid-19 via vacciner, stimulerende finans- og pengepolitik i betydelige mængder og et opsparet forbrugs- og investeringsbehov er det realistisk at forvente et klart opsving forude.  

10-årige statsrenter: Bunden er nået 

Gamechanger 

Optimismen skyldes vaccinerne. Udrulningen er som bekendt netop skudt i gang i Storbritannien, USA og Canada, mens Europas nedlukningstrætte befolkninger tæller dagene til den 21. december, hvor EU’s medicinalmyndigheder ventes at opsende hvid røg 

I Rusland og Kina, der har udviklet egne vacciner, er vaccinationer i fuld gang. Selv Putins datter skulle angiveligt være vaccineret med Sputnik V, som vaccinen i Rusland kaldes ... 

Spørgsmålet er: Hvor hurtigt kan medicinalselskabernes produktion følge med den enorme efterspørgsel? Lægger man de udmeldte kapaciteter fra den vestlige verdens førende vaccineudviklere sammen – og lægger Ruslands og Kinas kapaciteter oveni –  kan man groft skønne en samlet kapacitet i 2021 på 9 milliarder doser, der typisk gives to gange per personAltså nok til 4,5 milliarder mennesker. 

Eksperter vurderer, at USA vil kunne vaccinedække to tredjedele af befolkningen inden ommeren og EU en lignende andel inden efteråret. Forudsat at der ikke dukker ubehagelige, alvorlige bivirkninger op ved én eller flere vacciner.   

Det giver begrundet håb om, at de rige lande som minimum inden efteråret 2021 når op på de 60 procent, som vurderes at skabe flokimmunitet. I de mindre velstillede nationer, herunder Indien, kommer det til at gå langsommere. 

Så det tager tid, før hele verden er i nærheden af at være immuniseret, selv hvis vi fraregner usikkerheden. Alligevel taler meget for, at covid-19vaccinerne bliver en virkelig positiv’ gamechanger’, der vil bane vej for et egentligt forbrugs- og investeringsboom i andet halvår 2021. 

 Forbrugsboom 

Selv om millioner af mennesker har mistet jobbet i 2020, er husholdningernes opsparing steget markant i mange lande. Både på grund af usikkerhed og af simpel mangel på mulighed for at bruge penge på rejser, restauranter og andre fornøjelser.  

I USA var opsparingskvoten (hvor meget der lægges til side af de løbende indkomster) på 13,6 procent i oktober. Det er ca. dobbelt så meget som gennemsnittet i 2014-19. I Danmark, Tyskland, Japan og Kina er opsparingsbilledet det samme: Store private reserver er klar til at blive udløst af mere forbrugeroptimisme.  

I USA peger prognoserne på, at det private forbrug vil vokse over 4 procent i 2021 oven på et tilsvarende fald i 2020. I eurozonen forventer prognoserne en forbrugsfremgang på op mod 5 procent i 2021 efter et radikalt fald på mere end 8 procent i 2020.  

Efter vores vurdering er der mulighed for et endnu mere kraftigt forbrugsboom i USA og Europa i 2021, særlig tydeligt i andet halvår.  

Perspektiverne for investeringer i erhvervslivet og i boligbyggeriet er også ganske positive for 2021. Efter et år med Corona-påvirkede investeringer trænger en del af kapitalapparatet til fornyelseDesuden har det private boligbyggeri vist overraskende styrke i USA og Europa i 2020; her er Danmark ingen undtagelse. 

Biden og brexit 

Afklaringen af det amerikanske præsidentvalg til fordel for Joe Biden vil kunne mærkes fra den dag, demokraten Biden indtager Det Hvide Hus.   

Vi forventer, at relationerne mellem USA og Europa vil dreje i markant bedre retning i forhold til handelspolitik, klimaftaler og stort set alle andre fronter. Forvent dog ikke store ændringer i USA’s forhold til Kina. Demokraterne er også Kina-kritiske. Det ideologiske og sikkerhedspolitiske opgør mellem verdens gamle og nye supermagt vil fortsat lægge udvalgte kinesiske selskabers forretningsaktiviteter og opkøb i USA på is. 

I Europa forhandler EU og Storbritannien til det sidste om en endelig brexitaftalesom kan være indgået  eller kuldsejlet –– når disse linjer læses. Det burde ellers være en no-brainer.  

Det er svært at se, at nogen af parterne har økonomisk interesse i en hård skilsmisse – en no-deal. Storbritannien befinder sig i en dyb sundhedsmæssig og økonomisk krise, som en no -deal kun vil forværre.  

Omvendt fylder Storbritannien næsten 20 procent af EU’s bnp og udgør dermed en vigtig langsigtet økonomisk samarbejdspartner for EU.   

Bæredygtig supertrend forstærkes 

Covid-19 har i den grad sat fokus på den globale folkesundhed, på at vi kan gøre en forskel på klimabelastningen, på værdien af virksomheder, der optræder som stakeholdere, på vigtigheden af samarbejde mellem stat, virksomheder og borgere, på internationalt samarbejde og på at få den fattigere del af verden med i vaccinationsprogrammerne.  

Og de finansielle markeder har i den grad kvitteret for det bæredygtige momentum, viser flere undersøgelser. For eksempel viser en undersøgelse fra J.P. Morgan, at ESG-retailfondenes aktiver frem til december i år er steget med 107 procent i forhold til 2019. Aktiverne i det samlede retailfondsunivers er til sammenligning blot steget 3 procent. 

En anden undersøgelse fra BlackRock viser, at bæredygtige/ESGinvesteringer nu udgør omkring 18 procent af institutionelle investorers investeringer. Her venter man en fordobling til 37 procent om 5 år.  

Coronakrisen har tydeliggjort værdien af, at virksomheder har et højt ambitions- og kvalitetsniveau på ledelse og på sociale/arbejdsmæssige forhold. Værdien af virksomhedernes fokus på S’et og G’et i ESG har i den grad vist sit værd. 

En positiv reboot 

Der er således god mulighed for, at covid-19-pandemien om nogle år vil blive set som short-term pain for long-term gainSom en katalysator for højere og mere bæredygtig trendvækst, drevet af ny teknologi og mere fokus på menneskers og naturens sundhed.  

Vi tager snart hul på 2021, der vil blive første år med en positiv reboot. 

Kommentér dette blogindlæg herunder