Unibrew web

Inside story

Bitter strid bag opsigtsvækkende fyring i bryggerigigant 

Det var mytteri i koncernens øverste topledelse, der kostede Jesper B. Jørgensen jobbet som topchef i Royal Unibrew efter ganske få måneder. Manden, der førte kniven mod den tidligere Carlsberg-chef, indtager nu hjørnekontoret i Faxe. InsideBusiness går bag om en af de mest opsigtsvækkende fyringer i dansk erhvervsliv i de senere år. 

Mytteri er normalt noget, der foregår til søs. Ikke desto mindre er ’mytteri’ nok den mest korrekte betegnelse for det bitre opgør, der gennem flere måneder udspillede sig på de bonede direktionsgangene hos en af landets mest succesfulde virksomheder i de senere år. 

Bryggerigiganten Royal Unibrew med daværende formand Kåre Schultz i spidsen måtte således tidligere på året fyre topchef Jesper B. Jørgensen, blot et par måneder efter at denne havde overtaget hjørnet kontoret i Faxe efter den yderst succesfulde Henrik Brandt. 

Historien udadtil var, at kemien ikke var den rette. InsideBusiness kan nu imidlertid afsløre, at der bag kulisserne foregik en bitter magtkamp, hvor bryggeriet under den nuværende topledelse gik forrest i forsøget på at få den mangeårige topchef Henrik Brandts afløser, Jesper B. Jørgensen, kørt ud på et sidespor. 

Den fåmælte Brandt var om nogen manden bag bryggeriets imponerende turnaround, og fra at være på konkursens rand havde Brandt været frontfigur i byggerigigantens markante genrejsning, der er blevet betegnet som en af de mest imponerede genrejsninger på det danske aktiemarked. 

Alene de seneste par år er bryggeriaktien steget med flere hundrede procent, og både blandt analytikere og investorer hersker der bred enighed om, at en stor del af det bemærkelsesværdige comeback skyldes Henrik Brandt. 

Derfor var reaktionen på aktiemarkedet ikke overraskende negativ, da bryggeriets topchef efter otte år valgte at sige farvel til producenten bag Royal og Faxe i december sidste år. 

Manden, som skulle afløse Henrik Brandt, var Jesper B. Jørgensen, der blev hentet fra en stilling hos tyske Knauf, men den nyslåede bryggeriboss havde en lang fortid hos Carlsberg, herunder fire år som øverste chef for Unibrews direkte konkurrent, Carlsberg Danmark. 

Sagen kort

Den 17. september 2017 blev Jesper B. Jørgensen fyret som direktør i Royal Unibrew. Den tidligere direktør i Carlsberg Danmark havde kun siddet posten i et par måneder.

Fyringen blev begrundet med kulturforskelle, men InsideBusiness kan nu fortælle, at det reelt var mytteri blandt bryggeriets øvrige direktører, herunder nuværende topchef Hans Savoninje, der tvang formand Kåre Schultz til at fyre Jesper B. Jørgensen.

Ingen af parterne ønsker i dag at udtale sig om sagen.

Vurderet af Egon Zehnder 

Jesper B. Jørgensen var blevet vejet og vurderet af landets førende headhuntere i Egon Zehnder, der gennem mange år har arbejdet sammen med Royal Unibrew-formand Kåre Schultz. Det var således også det schweiziske firma, der i sin tid stod bag ansættelsen af Schultz i Lundbeck. 

I processen var Jesper B. Jørgensen oppe imod både eksterne kandidater samt bryggeriets egen COO, Hans Savoninje, der dengang blev fundet for let til jobbet. 

Ganske som vanligt havde Egon Zehnder i tæt dialog med bryggeriets formand hentet referencer mange steder fra og været i kontakt med flere af Jørgensens tidligere kolleger i blandt andet Carlsberg. Her fik den tidligere danske chef fine ord med på vejen, hvor Jesper B. Jørgensen blev beskrevet som en udadvendt direktør med et godt drive, der især var god til at sætte tingene i struktur. Den kommercielle del var nok der, hvor Jørgensen havde et par svagheder, men hos Royal Unibrew havde man i forvejen en fintunet kommerciel enhed, så det ville ikke give nogen problemer, lød vurderingen. 

Sådan skulle det imidlertid ikke gå. Allerede kort tid efter at Jesper B. Jørgensen havde indtaget hjørnekontoret i Faxe, opstod der problemer.  

Især den forbigåede Hans Savoninje og finansdirektør Lars Jensen havde mere end svært ved at samarbejde med den nye topchef, der kom til Unibrew med nogle helt andre forretningsmæssige principper, end de var vant til.  

Savoninje, der havde været i bryggeriet længere end den afgående Henrik Brandt, havde særdeles svært ved at samarbejdet med Jesper Jørgensen, hvor især dennes kommercielle mangler gang på gang blev bemærket og til dels også udfordret. På kort tid gik forholdet fra formelt til fastfrosset, og bryggeriets direktion gravede sig ned i hver sin skyttegrav. Fra Hans Savoninje og Lars Jensen var beskeden til bestyrelsen og formand Kåre Schultz krystalklar: De ville ikke arbejde under Jesper B. Jørgensen længere. Og uden at sige det direkte, gav begge direktører bestyrelsen og daværende Lundbeck-chef en helt klar indikation på, at de ville forlade det succesfulde bryggeri, hvis ikke bestyrelsen tog konsekvensen og fyrede Jesper B. Jørgensen. 

Den drastiske melding skete som konsekvens af længere tids åbenlys infight i direktionen, hvor de to erfarne direktører ved flere lejligheder diskret havde informeret bestyrelsen om det, de anså for åbenlyse mangler ved bryggeriets nytiltrådte topchef. 

Jobskifte blev udslagsgivende  

For Kåre Schultz var situationen ubehagelig. Jesper B. Jørgensens ansættelse i bryggeriet var sket med ham som tovholder, og han havde gentagne gange forsvaret direktøren. Med en ansættelse i medicinalgiganten Teva og en forestående flytning til Israel var Schultz’ dage som formand i Unibrew talte. Der gik således under en uge, fra Kåre Schultz’ overraskende skifte til kopiproducenten blev annonceret, til Jesper B. Jørgensen var blevet fyret. 

Kåre Schultz havde indset, at han ikke ville være i stand til at beskytte direktøren. Det var blot et spørgsmål om tid. 

Om kritikken af Jesper B. Jørgensen var berettiget, er der i dag delte meninger om.  

Langt de fleste er dog enige om, at Unibrew-direktørernes angreb på den nyansatte topchef var under bæltestedet. 

Hos Royal Unibrew henviser man i dag til Kåre Schultz ved spørgsmål om fyringen af Jesper B. Jørgensen. Ham er det imidlertid ikke muligt at komme i kontakt med. Hovedpersonen selv, der fik et gyldent håndtryk på omkring 20 millioner kroner ved sin fyring, har i den forbindelse fået strenge instrukser om ikke at udtale sig om Unibrew på nogen måde. 

 

LÆS MERE

Kan Egon Zehnder trække endnu en Kåre Schultz op af hatten?

Bortvist Hummel-direktør truet med fyring efter bitter bonusstrid

Nordea fyrer landechef for prestigeafdeling

Comeback til fyret AP-direktør: Rådgiver for forgyldt Nets-chef