klaus-holse-simcorp-web

M&A

Axcel klar til lynsalg af lønfirma

Efter mindre end to års ejerskab gør Axcel nu klar til at sælge lønfirmaet Lessor. Landets største kapitalfond sigter efter en salgspris på op imod 1 mia. kr. Norske Visma, der sidste år opkøbte Bluegarden, nævnes som en oplagt køber, men spørgsmålet er, hvor væksten skal komme fra fremover.

Landets største kapitalfond er godt i gang med at luge ud i sin efterhånden ganske velvoksne portefølje.

Senest kunne InsideBusiness afsløre, at Axcel havde udpeget FIH Partners til at stå for det kommende salg af it-virksomheden EG, og netop FIH kan nu igen se frem til at skrive en opgave for Axcel på cv’et.

Landets største kapitalfond har nemlig for kort tid siden udpeget FIH til at assistere med salget af lønfirmaet Lessor med formand Klaus Holse i spidsen, som Axcel købte for mindre end to år siden. Dengang sad FIH på den anden side af bordet, da man ved den lejlighed repræsenterede familien Fich i forbindelse med frasalget af Allerød-virksomheden, der blev stiftet i 1972 af William Fich.

Dengang betalte Axcel i underkanten af 600 mio. kr. for at overtage samtlige aktier i koncernen, og selv om to år må siges at være en ganske kort ejerperiode, har fonden alligevel sat næsen op efter en solid gevinst. Selv om Lessors officielle regnskab for 2016 blot viser et overskud før renter og afskrivninger på 54 mio. kr., er der siden da sket meget i virksomheden.

Axcel har således haft held med både at effektivere selskabet og trimme de interne processer og arbejdsgange, ligesom man med succes har været i stand til at gennemføre prisstigninger for en række kunder, der vil afspejles på Lessors bundlinje, når det endelige regnskab for 2017 foreligger.

Fra flere sider nævnes norske Visma som en oplagt køber af Lessor, der årligt håndterer lønudbetalinger for over 50.000 virksomheder. De kapitalstærke nordmænd overtog således den større konkurrent Bluegarden fra fonden Marlin Equity.

Akkurat som med Lessor havde kapitalfonden blot ejet lønfirmaet i under to år, men her lykkedes det at optimere det noget støvede selskab, der gennem mange år havde været ejet af en række banker.

Fastlåst marked

Selv om Bluegarden i seneste regnskab kan vise markant fremgang på bundlinjen, så må hele markedet for lønudbetalinger i Danmark siges at være ganske konkurrencepræget.

Ud over Lessor og Bluegarden blander selskabet Proløn sig også i kampen om at sikre sig virksomhedernes gunst. Men selv om selskabet har kapitalfonden Maj Invest i ryggen, har det indtil videre vist sig vanskeligt at leve op til ambitionen om en årlig vækst på 10 procent.

Væksten i branchen drives primært af, om beskæftigelsen og dermed antallet af lønsedler herhjemme er stigende. Til gengæld er det yderst sjældent, at kunderne udskifter deres foretrukne leverandør, hvilket ikke blot er en fordel, men også en ulempe.

Fordelen er, at man som udbyder har en meget stabil kundekreds med minimale opsigelser, hvilket blandt andet gør det muligt at hæve priserne, som det har været tilfældet i Lessor.

Omvendt gør den fastlåste konkurrencesituation det mere end vanskeligt for de enkelte aktører at erobre kunder fra hinanden.

Når Axcel nu er klar til at sælge Lessor, skyldes det dog også, at man overtog en virksomhed, hvor der var en række oplagte forbedringsmuligheder. Familien Fich, der havde drevet selskabet siden begyndelsen i 1972, blev således ramt af et pludseligt dødsfald i 2014, hvor Carsten Fich, der gennem mange år havde været direktør i Lessor, gik bort. Herefter overtog hans bror, Henrik Fich, direktørposten, men uroen medførte alligevel, at selskabet på visse områder stod i stampe.

Her så Axcel en oplagt muligt for at sætte fart på den lidt haltende udvikling i virksomheden, og netop den øvelse vil man nu med salget kapitalisere på.

Har manglet oplagte frasalg

Efter både at have rejst en ny fond og investeret i en række virksomheder, herunder Nissens og Danmarks Skibskredit, inden for de sidste 12 måneder har der fra Axcel og investorernes side været et udtalt ønske om at få solgt ud af den efterhånden ganske betydelige portefølje, fonden sidder på.

Problemet har dog indtil nu været, at det har været svært at se de oplagte exitkandidater i Axcels fjerde fond fra 2010. Et selskab som EG var ellers længe spået at være et salg, der kunne sikre landets største fond et solidt afkast, men store problemer med en problematisk ordre til statens it-indkøber Kombit har medført, at EG nu ikke længere ligner den oplagte succes, markedet havde sat næsen op efter.

Også selskabet Mita-Teknik, der er underleverandør til vindmølleindustrien, ville umiddelbart være et af Axcels mest oplagte salgsemner, set i lyset af at fonden overtog virksomheden i 2012. Indtil videre har den investering dog langtfra udviklet sig som forventet, og under Axcels ejerskab har den midtjyske virksomhed oplevet stort pres på indtjeningen, blandt andet på grund af hård konkurrence på det kinesiske marked.

Rådgiver rydder bordet

At Axcel nu inden for kort tid har valgt den uafhængige rådgiver FIH Partners til både salget af EG og Lessor, vidner om, at FIH p.t. er mere end svære at komme uden om på det danske marked. 2017 var et rekordår for Kim Bøttkjær og hans hold med blandt andet opgaver som salget af Nykredit, Silvan, Muutu og Nissens, der var med til at sikre FIH Partners en rekordomsætning på 200 mio. kr. og et overskud på mere end 80 mio. kr. før skat.

Med både EG og Lessor samt det forestående salg af kapitalfonden Polaris’ designsucces Louis Poulsen tegner 2018 til at blive endnu et stærkt år for FIH Partners, der må siges at have gjort en god forretning, da de for nogle år siden købte den specialiserede rådgiver ud af den hedengangne erhvervsbank.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra hverken Axcel eller FIH Partners.

 

LÆS MERE

Danske kapitalfonde skovler penge ind – lukker vinduet nu?

Britisk fond øjner endnu et dansk supersalg

Førende kapitalfond lukker munden på kritikerne

It-rivaler i kapløb om børsnotering og kunder 

Fremadstormende mægler puster nyt liv i salgsproces