Bain Qvartz

Redaktørens analyse

2024 kan blive året, hvor et nyt Qvartz ser dagens lys

Selv om det er flere år siden, at Qvartz' position på det danske konsulentmarked blev ledig, da Bain overtog det danske konsulenthus, har ingen indtaget positionen, til trods for at flere tidligere Qvartz-folk er gået solo. I kulisserne tales der dog om, at et nyt Qvartz kan være på vej, men spørgsmålet er, hvem der tør i et usikkert økonomisk klima.

Selv om det snart er fire år siden, at Bain & Company overtog det danske konsulenthus Qvartz, tyder meget på, at efterdønningerne fra den opsigtsvækkende handel ikke har lagt sig.

Godt nok ser Bain ud til at have fået ro på de indre linjer efter et forløb, hvor sammensmeltningen af de to konsulenthuse fik svingdøren til at blafre mere end normalt. Især på partnersiden oplevede Bain et dræn i kølvandet på fusionen med Qvartz efter utilfredshed med dels selve aftalen med Bain, dels det faktum, at Qvartz med ét mistede sin danske identitet for i stedet at blive en del af et kæmpemæssigt amerikansk konsulenthus.

Men selv om årene er gået, og markedet hurtigt har tilpasset sig situationen, rumler spekulationerne fortsat om, hvornår nogen vil forsøge at skabe et nyt Qvartz og udnytte det tomrum, som Bains opkøb har efterladt sig.

Opkøb af Qvartz og siden Valcons fusion med de hollandske konsulenthuse First Consulting og Viqtor Davis har således skabt en situation, hvor Implement i dag er det eneste store danskejede managementkonsulenthus.

For Implement har det været en gunstig situation, som konsulenthuset på dygtig vis har formået at udnytte. De sidste to år er Implements omsætning vokset med over 25 procent årligt, og omsætningen har rundet 2 milliarder kroner og har placeret Implement som en af sværvægterne i den danske konsulentbranche. Samtidig har det givet konsulenthuset troen på, at man kan udbrede sin model til udlandet – hvilket også Qvartz forsøgte, men uden den store succes.

Spørgsmålet, som rejses fra tid til anden, er dog, om der ikke er plads til et stort dansk eller nordisk konsulenthus a la det gamle Qvartz som et alternativ til de tre store amerikanske konsulenthuse McKinsey, Boston Consulting Group og Bain?

Det mener man i hvert fald flere steder i branchen. Og spørger man i kundekredse – blandt andet i kapitalfondskredse, der er storforbrugere af strategikonsulenter – savner flere da også Qvartz, der i sin levetid på dygtig vis formåede at tage konkurrencen op med tier 1-husene ved blandt andet at kunne tilbyde lavere priser.

Udbrydere er gået solo, men det store sats mangler 

Det er dog ikke, fordi ingen har forsøgt at skabe et nyt Qvartz.

Siden Bains opkøb er flere tidligere Qvartz-folk gået solo. Det har født mindre konsulenthuse såsom The Footprint Firm, Round og aarhusianske Core, der især profilerer sig ved en mere balanceret tilgang til livet som strategikonsulent og et kraftigt fokus på bæredygtighed.

De nye spillere har da også nydt godt af de senere års stærke konsulentmarked, men udfordringen – vil nogle sige – er, at udbryderne fortsat mangler skala, og i takt med at kampen i det lokale segment bliver intensiveret, bliver det også sværere at skabe en bæredygtig platform.

Derfor peger flere branchekilder på, at der bør være plads til et større dansk eller nordisk konsulenthus med et par hundrede konsulenter til de kunder, der ønsker sig et lokalt, fleksibelt konsulenthus – eksempelvis med stærke kompetencer inden for private equity – men til markant lavere priser end hos MBB-trioen.

Men det er ikke nemt at skabe et reelt dansk alternativ.

For selv om mange kunder fandt Qvartz’ lavere prispunkt attraktivt, vil mange kunder i dag også have, at de strategikonsulenter, de hyrer ind, har international erfaring, kompetencer og data at trække på. Netop den erkendelse var også en af tungtvejende årsager, da partnerne i Qvartz valgt at takke ja til tilbuddet fra Bain i sin tid.

Implement-tronskifte trækker ud

Et andet tilbagevendende spørgsmål, som mange stiller sig selv i konsulentbranchen, er Implements fremtid.

Her må bestyrelsen med formand Stig Albertsen i spidsen unægtelig tumle med overvejelser om, hvordan man på sigt erstatter ’Mr. Implement’, Niels Ahrengot. Ingen er mere indbegrebet af Implement end Niels Ahrengot, som stiftede Implement sammen med vennen Jens Vasehus i 1996, og som kørte parløb med Niels Ahrengot frem til 2014, hvor Jens Vasehus forlod konsulenthuset.

Implement-topchefen har tidligere udtalt – med et glimt i øjet – at han har haft aldersdepression, siden han var 28 år. Men dåbsattesten er svær at løbe fra for Niels Ahrengot, som senere på året fylder 65 år.

Selv afviser Niels Ahrengot, at han har planer om at trække sig tilbage, og bestyrelsesformand Stig Albertsen har også tidligere udtalt, at han forventer, at Niels Ahrengot fortsætter på posten i flere år endnu.

Ikke desto mindre er tronskiftet – og et eventuelt generationsskifte – noget, som bliver fulgt tæt hos rivalerne. Historisk sker generations- og tronskifter i konsulentbranchen sjældent gnidningsløst, fordi det er partnerkredsen, der i fællesskab skal træffe beslutningen, om man vælger et tronskifte eller at forfølge en mere strukturel løsning såsom fusion eller frasalg.

Udfordringen ved et frasalg eller en mere strukturel løsning er dog, at Implement i dag har vokset sig så stor, at den vidtforgrenede forretning ikke er så ligetil at overtage for eksempelvis et større udenlandsk konsulenthus med drømme om et stærkere nordisk fodfæste.

Omvendt er spørgsmålet, om de øvrige partnere i Implement, hvoraf flere sidder på meget små ejerposter, kan finde pengene til at købe Niels Ahrengot ud, når han en dag beslutter sig for at træde tilbage – hvis det overhovedet sker.

 

Læs mere

Partner-uro fortsætter i stort konsulenthus

Her er kapitalfondenes foretrukne M&A-konsulenter

M&A-profil forlader førende konsulenthus

Statens konsulentstop har ramt rådgivere hårdt. Deloitte må afgive tronen

Implement stormer frem og skruer op for blusset på international satsning

Her er konsulenthusene, der vokser mest

Stort konsulenthus stormer frem efter magre år

Store konsulenthuse dropper milliardaftale med staten

Amerikanske konsulentkæmper i bakgear i Danmark

Konsulenthuse presses af nye krav fra talenter. Se husene med flest stjerner hos de unge

Luften går af ballonen i konsulentbranchen