velkommen

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere Pram renser ud A.P. Møller-Mærsks formand, Michael Pram Rasmussen, har længe været under pres som følge af koncernens svigtende resultater og dårlige afkast de senere år. Den tidligere Topdanmark-chef har dog endnu en gang sat en fed streg under, at han er en handlingens mand. Torsdag morgen kunne Mærsk således løfte sløret for...

Ugens vindere

Pram renser ud

A.P. Møller-Mærsks formand, Michael Pram Rasmussen, har længe været under pres som følge af koncernens svigtende resultater og dårlige afkast de senere år. Den tidligere Topdanmark-chef har dog endnu en gang sat en fed streg under, at han er en handlingens mand.

Torsdag morgen kunne Mærsk således løfte sløret for en omfattende omstrukturering af det gamle konglomerat, der betyder, at Mærsk bliver delt i en transport- og en energidivision, hvor sidstnævnte reelt er uønsket og derfor skal sælges. Hvis det altså er muligt.

Ud over opbruddet med den gamle struktur vælger Mærsk nu også at sige farvel til hele tre topchefer, nemlig CFO Trond Westlie, direktør i Maersk Oil Jakob Thomasen og chef for APM Terminals Kim Fejfer.

Dermed er der nu kun Søren Skou og tidligere Maersk Drilling-chef Claus Hemmingsen tilbage af de seks direktør med den fyrede Nils Smedegaard Andersen i spidsen, der tidligere tegnede Mærsk.

Nu bliver det så interessant at se, hvordan Pram Rasmussen og hans nye hold fremover vil skabe afkast til de hårdtprøvede ejere, for blandt investorerne hersker der bred enighed om, at en opsplitning ikke med et trylleslag gør Mærsks udfordrede forretninger mere attraktive.

Formand skifter spor

Fra en handlingens mand til en anden. NKT-formand Jens Due Olesen med en fortid i både GN Store Nord og FLSmidth sadler nu om i et andet af landets vingeskudte konglomerater. NKT var tidligere en underlig hybrid, hvor man havde parret en kabelforretning med det gamle Nilfisk, hvilket ikke rigtig gav mening.

Det har koncernen nu selv erkendt, og akkurat som Mærsk splitter man nu det gamle industrikonglomerat op i to. Men hvor Mærsk har frasalg og øget fokus på omkostninger på dagsordenen, vil NKT i stedet vokse. Derfor køber koncernen nu konkurrenten ABB’s kabelforretning for lidt over 5 milliarder kroner, hvilket er et klart signal om, at NKT igen vil satse offensivt.

Aktiemarkedet reagerede da også prompte på nyheden, og NKT-aktien steg voldsomt umiddelbart efter den overraskende melding. Nu bliver det så spændende at se, om NKT Cables’ direktør, Michael Hedegaard Lyng, formår at skabe synergier og vækst i en branche, der de senere år har været hårdt ramt på marginerne.

Ugens tabere

Erstatningskrav truer børsmoden it-koncern

Siden InsideBusiness kunne afsløre, at KMD er på vej mod børsen, har dårlig omtale totalt domineret storleverandøren af kommunal it.

Først var der Skat, som krævede erstatning for de mange fejl i Skats opkrævningssystemer. Nu er det så KMD’s største kunder, kommunerne, som ifølge Berlingske Business er på vej med et søgsmål mod KMD for at være forsinket med nye it-systemer.

Kommunikations- og marketingdirektør Morten Langager fra KMD har den lidet taknemmelige opgave at svare de sure kommuner med blandt andet meldingen: ”Vi har sat alle sejl til for at løse opgaven og har fuldt fokus på at sikre fremdriften i projektet.”

InsideBusiness kniber næsten en tåre.

Færøsk væksteventyr er for farligt

Vi så det under finanskrisen på Island. Men nu er den ved at være gal på Færøerne. For selveste Det Systemiske Risikoråd med landets ypperste økonomiske embedsmænd og eksperter giver en advarsel til øfolket, idet øerne falder ind under Nationalbankens jurisdiktion.

Det handler om opbygning af finansielle risici på øerne. Nu advares der om, at især opbygning af boligpriserne i Torshavn kan medføre ”store tab i de færøske banker”, hvis der kommer et omslag i økonomien. Nu nærmer tiden sig, hvor de færøske banker bliver bedt om at sætte penge af til dårligere tider – en såkaldt kontracyklisk buffer.

Der er vi endnu ikke i Danmark, selv om Lars Rohde har advaret om en potentiel boligboble i København.