Uanset om du er håndværker eller arbejder i en tech-start-up, kan det være nødvendigt med en bil. Det er i tilfælde af, at du skal køre ud til forskellige kunder, eller hvis du skal køre ind på kontoret. Når man skal købe en bil, er det vigtigt at finde ud af, hvilken bilordning man ønsker. I denne artikel vil vi gennemgå de vigtige overvejelser, når du skal have bil i din virksomhed.
Eventuelle afgifter
Når man køber bil, er afgifter stort set uundgåelige. For lige så snart man køber en bil, skal det registreres i Motorregistret, og derefter skal man betale en registreringsafgift. Ud over det skal man betale en række andre periodiske afgifter. Hvis man får tjekket bilens nummerplade, så har man mulighed for at se, hvad man skal betale i både CO2-ejerafgift og grøn ejerafgift. Det kan nemlig blive afgørende for, hvor mange penge du skal sætte til side i dit regnskab.
Firmabil eller fri bil
Et af de afgørende spørgsmål er, om man skal vælge en firmabil eller at købe den privat. Valget kan afhænge af behov, men også af beskatning. En tommelfingerregel er, at man skal anskaffe sig en firmabil, hvis man også kører meget privat. For her vil udgifter køre over virksomheden. Til gengæld kan fri bil bedre betale sig, hvis du oftest kører i forbindelse med virksomheden. Forskellen mellem de to er også prisen. En firmabil er dyrere end en privatbil, og værditabet er større end en privatbil.
Hav styr på beskatninger og skatteregler
I valget mellem privat bil og firmabil, er det også vigtigt at holde skatteregler for øje, så man ikke pludselig står med håret i postkassen. Køber man en firmabil gennem virksomheden, kan man skulle betale 25% skat af bilen. Køber man den privat, kan man få skattefri kørselsgodtgørelse per kilometer, som udbetales personligt til dig.
Forsikringer, vedligeholdelse og kørsel
I forbindelse med køb af en bil er det også en god idé at tjekke ens regnskab igennem, og om det kan lade sig gøre at købe enten en firmabil eller privat bil. Derfor vælger nogle også at lease bilen i stedet. Det kan for nogle være en billigere og bedre løsning, særligt hvis man i forvejen ved, at man ikke regner med at beholde bilen.
Med en bil følger der udgifter til bl.a.
- Ansvarsforsikring
- Besøg på værkstedet
- Benzin
Konklusion
Når du skal købe en bil, skal du først overveje, hvilken bil, du har behov for. Kører man mange kilometer privat, er en privat bil en god idé, mens en firmabil kan være dyr i længden. Derudover skal man huske at medregne de forskellige udgifter som forsikringer og eftersyn.