willis

Redaktørens analyse

Penibelt tema afventer i storstilet mæglerfusion

Det er ikke uden problemer at fusionere landets to største mæglere, Aon og Willis Towers Watson. For hvad skal der ske med 65 partnere i Willis, der er medejere?

Der er stilhed før storm i landets store fusion mellem Aon og Willis Towers Watson. I disse dage er der nemlig rimelig stille om fusionen, som ventes at få stor betydning for det danske mæglermarked. Officielt er det giganten Aon, der vil købe Willis på verdensplan, men i Danmark er det sådan, at Willis sidder på godt 40 pct. af markedet, mens Aon ligger på lige under 20 pct., hvilket er ganske atypisk, ligesom det også er en atypisk konstellation, at de 65 partnere hos Willis ejer en del af Willis.

Konstruktionen var i sig selv ekstraordinær for Willis-koncernen, da Danmark så vidt vides er den eneste filial af mæglerkoncernen, som har en sådan ordning. Det er da også en helt ekstraordinær model, som kan få svært ved at overleve hos Aon, da den globale mæglergigant med hovedsæde i London heller ikke har nogen partnerstrukturer.

Så det store spørgsmål for de 65 partnere i Willis er, hvad der skal ske med deres ejerandele. InsideBusiness har fået oplyst, at der eksisterer tre niveauer af ejerandele. En værdisætning med en værdi på ca. 2,4 mio. kr. er den fremherskende, men der findes også en ledergruppe på ca. 15, der har svarende til ca. 3,6 mio. kr., ligesom en mindre gruppe ejer for ca. 1,2 mio. kr. Det er selvsagt et tema, der bliver tænkt meget over hos partnerne i forbindelse med fusionen.

Der er nemlig næppe nogen, der er i tvivl om, at der skal ske afskedigelser, når fusionen bliver endeligt godkendt, hvis man vil opnå de ønskede synergier. Det vil normalt give uro og medarbejderflugt, især hos den spiller, der skal overtages. Men indtil videre har der ifølge InsideBusiness’ oplysninger været ret stille.

Vanskelig konkurrencemæssig problemstilling

Samtidig sidder konkurrerende mæglerhuse som Contea, Marsh/Mercer, Penfor og Söderberg & Partners alle og lurer på at rekruttere de skrappeste medarbejdere og partnere, ligesom der ifølge InsideBusiness’ oplysninger også er nye spillere på vej i markedet med rødder i Willis’ nuværende og tidligere profiler. Stilhed før storm er der nu, fordi Willis-folkene sidder og venter på afklaring på, hvad der skal ske med deres ejerandele, ligesom mange måske ligefrem håber på at få en fyreseddel uden konkurrenceklausuler, så de kan komme i gang hos en konkurrent eller som selvstændig med det samme.

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger håber partnerne på at få en form for svar inden årsskiftet. Men sagen er mildest talt vanskelig at få hånd om, ikke mindst for Aons danske direktør, Allan Karlsen. Det skyldes, at Aon-Willis-fusionen er en global sammenlægning af giganter, der skal godkendes af alle mulige konkurrencemyndigheder og lande. Det vil således være EU-Kommissionen, der skal godkende den i Europa og i Danmark sikkert med rådgivning fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, hvilket i sig selv kan vise sig problematisk, da fusionen i Danmark skaber en totalt dominerende spiller på mæglermarkedet.

Spørgsmålet er dog, hvor meget fokus hovedkontoret har på det ret beskedne danske marked, herunder den unikke danske partnerproblemstilling.

Aon: Ingen kommentarer

InsideBusiness har selvfølgelig spurgt Aons danske ledelse til problemet, og her er svaret ikke overraskende ”ingen kommentarer”. Der kan gå endnu fem måneder, før der kommer hvid røg fra ledelsen i London, der så formentlig har fået svar fra diverse konkurrencemyndigheder, idet fusionen blev anmeldt den 9. marts sidste år. Den officielle melding er blot, at fusionen ventes tilendebragt i første halvår 2021.

I Danmark er man således også bundet på hænder og fødder – og ingen ved rigtig, hvad der skal ske, om briterne f.eks. kan finde på at lægge mere vægt på et nordisk hovedsæde frem for et dansk, hvilket kan ændre betydeligt på de rammer, som den danske ledelse har at agere indenfor. Dog er der sket lidt, idet Willis Towers Watsons tidligere danske topprofil, Lars Gundorph, stoppede i juni for at blive erstattet af Lars Christensen og Camilla Elverdal, der deler ledelsesansvaret, så Lars Christensen har pensions- og livdelen, mens Camilla Elverdal har skadesforsikringsområdet.

Også hos Aon er der sket lidt, idet mæglerhusets profil på pensionssiden, Søren Husted, er blevet forfremmet til COO i den danske organisation, ligesom et par af de mindre profilerede folk hos Willis er stoppet og er rykket andre steder hen i branchen.

Nu er der stilhed før storm, inden de to store danske mæglerhuse lægges sammen, for det skal nok give en masse uro, afskedigelser og jobskifter, når det sker. Og det spændende spørgsmål er, om Willis-partnernes ejerandele består.

 

LÆS OGSÅ

Revolution på sundhedsforsikring: Pensionsselskaber investerer stort i hjælp til lægekonsultation

Forsikringsmarked under stigende pres. Priser kravler opad

Mystikken breder sig i Trygs store møgsag

Her er vinderne og taberne på ny, stor forsikringsalliance

Sydbank-opkøb giver ømme tæer i bank, pensions- og forsikringspartnerskaber

Prisstigninger ærgrer Alka-kunder

Forsikringsbranchen står over for revolution med nye forretningsområder

Opgør om uønskede bankkunder. Minister sætter sektor på plads

Revisorkrav spreder sig som lynild i bankerne. Temaet er sprængfarligt

Nationalbankdirektør til investorer og banker: Lad falde, hvad ikke kan stå

Banker indfører høje gebyrer for erhvervskunder. Se de dyreste og billigste