ah-industries-web

Inside story

Vindfirma kan give kapitalfond kæmpetab

Svensk kapitalfond risikerer stort tab på dansk vindmølleselskab, der blev købt på toppen af markedet.

Den svenske kapitalfond Ratos kan meget vel stå over en betydelig økonomisk lussing. Den børsnoterede fond, der ejer selskaber for omkring 12 mia. kr., har således i al hemmelighed hyret investeringsbanken Clearwater til at finde en køber til virksomheden AH Industries, der er underleverandører til vindmøllebranchen.

Ratos købte oprindeligt AH tilbage i 2007 for over 700 mio. kr., og siden opslugte man RM Gruppen i Ribe for godt 140 mio. kr. med henblik på at konsolidere den fragmenterede underleverandørbranche yderligere.

Tingene er dog langt fra gået efter bogen, at Ratos må efter al sandsynlighed sande, at den stor del af de over 900 mio. kr., som man gennem tiden har investeret i AH-koncernen er tabt.

AH Industries har ellers de senere år forbedret sin indtjening betydeligt i takt med, at vindmølleindustrien som helhed har fået mere medvind, mens store producenter som Vestas ligeledes har oplevet en stigende tilgang af ordrer.

AH Industries tjente således i seneste regnskab 26 mio. kr. før skat og afskrivninger, og det virker derfor relativt usandsynligt, at fonden kan slippe ud af sin problematiske investering uden en alvorlig økonomisk lussing.

Fakta: Konsolidering i den danske vindindustri

I årene op til finanskrisen forsøgte en række udenlandske kapitalfonde at konsolidere flere af de største underleverandører i den danske vindindustri, hvilket langt fra gik efter planen.

Branchen blev således hårdt ramt af opbremsningen hos de store kunder som Vestas og Siemens, men gennem de senere år er branchen for alvor kommet på fode igen.

Som InsideBusiness tidligere har beskrevet har en lang række af branchens største aktører oplevet markant fremgang de senere år.

Vindindustrien er en af sektorer herhjemme, hvor de nordiske kapitalfonde for alvor har gjort deres indtog. Godt halvdelen af branchens største spillere har fonde i ejerkredsen.

Men den store fremgang de senere år er der udsigt til, at der nu igen vil blive skudt gang i en større konsolidering i branchen.

Tidligere i år opkøbte den nordiske fonde Verdane tre danske underleverandører med Jupiter Group i spidsen, ligesom danske Polaris solgte sin vindforretning Connected Wind. Senest er også det tidligere problembarn LM Wind Power blevet solgt for hele 11 mia. kr.

Flere selskaber i branchen er på vej til at skifte hænder, og både Maj Invest og PKA’s KK Wind Group er sat til salg, ligesom AH Industrien og Alpha Offshore Services kigger efter nye ejere.

Kigger på konsolidering

Trods en forbedret bundlinje og generelt bedre markedsvilkår slæber AH Industries nemlig fortsat rundt på en gæld på godt en kvart milliard kroner, så selv hvis det lykkedes for Clearwater at finde en risikovillig og ikke mindst gavmild køber, ser det ud til at være sparsomt, hvad der er tilbage til Ratos.

Salget af AH Industries sker netop samtidig med, at flere andre fonde kigger på mulighederne for at konsolidere vindmøllebranchen yderligere, som InsideBusiness tidligere har beskrevet.

Industrien er karakteriseret ved at være tæt befolket med kapitalfonde, der gennem de senere år både har købt og enkelte også solgt fra i løbet af den senere tid.

Det gælder blandt andet Polaris, der tidligere på året solgte selskabet Connected Wind, og også Maj Invest arbejder netop nu med den amerikanske specialbank Greentech Capital Advisors på at finde en køber til deres vindsucces KK Wind Group, der er storleverandør til Siemens.

Også det tidligere så kriseramte LM Wind Power blev for nylig solgt med hjælp fra finanskæmpen Goldman Sachs til en pris på hele 11 mia. kr., der fik de fleste fonde og investment bankers til at gnide sig i øjnene.

Flere salg på vej

Med de priser som selskaber i vindindustrien handles til netop nu, er det helt oplagt, at branchen investorer kigger sig selv grundigt i spejlet og spørger sig selv, om det er tid til at sælge ud nu.

Et af de mindre, veldrevne selskaber, der i skrivende stund gør sig de overvejelser er det relativt ukendte Alpha Offshore Service, der gennem flere har tjent gode penge på at servicere vindmølleindustriens større aktører. Her er det revisionshuset PWC’s corporate finance-afdeling, der netop nu kigger på mulighederne for at finde en industriel køber eller en fond, der kan overtage en større andel af selskabet og dermed hjælpe virksomheden videre til næste skridt og samtidig sikrer ejerkredsen en solid fortjeneste.