Polytech Verdane

M&A

Kapitalfond klar til salg af guldæg

Den norske kapitalfond Verdane har hyret international investeringsbank til at undersøge mulighederne for at sælge vindselskabet Polytech, der af mange anses for at være juvelen i porteføljen, og som potentielt kan sikre den norske fond op mod 3 milliarder kroner.

Selv om markedet for de helt store virksomhedshandler er bremset brat op de seneste måneder, er nogle sektorer stadig så eftertragtede, at ejerne alligevel vover pelsen og sætter gang i en salgsproces.

Det er tilfældet for den norske kapitalfond Verdane, der i al fortrolighed har hyret den britiske investeringsbank Rothschild til at undersøge mulighederne for at sælge jyske Polytech, der en af de største underleverandører til vindmøllebranchen herhjemme.

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger har blandt andre giganten KKR et godt øje til Bramming-virksomheden, der blandt andet fremstillet lynafledere og andre former for beskyttelse til vindmøllevinger, men også norske FSN Capital er en af de aktører, der ventes at blande sig i spillet om Polytech.

Ganske vist meldte den jyske virksomhed for kort tid siden ud, at man opsagde 80 ansatte som følge af en presset vindindustri, hvor giganterne Vestas og Siemens Gamesa presses hårdt af stigende omkostninger og faldende omsætning.

Det ændrer dog ikke ved, at der er store forventninger til især offshorevind, og her er Polytech med virksomhedens store fokus på teknologi en af de aktører, som mange anser for at være en helt central underleverandør til branchens giganter de kommende år.

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger håber Verdane da også, at man på baggrund af en forventet EBITDA på op imod 300 millioner kroner næste år kan sikre sig et milliardbeløb for den jyske virksomhed, der blev købt i foråret 2016.

Dengang betalte den norske fond omkring 300 millioner kroner for den danske industrivirksomhed, der blev købt sammen med to andre selskaber i branchen, JSB og Jupiter. Mens JSB blev solgt med et solidt afkast til schweiziske Gurit, valgte man i begyndelsen af 2021 at oprette et såkaldt continuation vehicle til blandt andet at rumme Polytech for dermed bedre at kunne udvikle virksomheden uden at skulle have en deadline hængende over hovedet.

Bramming-virksomheden blev oprindelig købt via Verdanes ottende fond fra 2013, og derfor ville man egentlig have været presset til at gennemføre et salg inden 2023.

Det helt store spørgsmål i forbindelse med Verdanes aktuelle planer for at sælge Polytech er, hvorvidt det sammen med Rothschild vil lykkes at skabe en tilpas konkurrencepræget proces med interesse fra både industrielle købere og kapitalfonde.

De er blevet købt op

Nissens Cooling Systems (A.P. Moller Holding)

KK Group (A.P. Moller Holding)

PCH Engineering (A.P. Moller Holding)

Bladt Industries (Nordic Capital)

Esvagt (3i)

Ziton (BWB Partners)

Jupiter Bach (BWB Partners)

Fairwind (Triton)

Kapitalfonde brænder fingrene på vind

Flere kilder peger over for InsideBusiness på, at en oplagt køber til Polytech vil være Mærsk-pengetanken A.P. Moller Holding.

Den velpolstrede investor har længe haft et udtalt ønske om at opkøbe solide virksomheder blandt vindmøllebranchens underleverandører, og indtil videre har man opsnappet tre selskaber.

Først overtog Mærsk-ejeren KK Wind Solutions fra kapitalfonden Solix, mens man siden overtog vinddivisionen i Axcek-virksomheden Nissens samt PCH Engineering fra Erhvervsinvest.

Dermed har A.P. Moller Holding valgt at satse målrettet på en industri, der ellers har vist sig særdeles vanskelig for mange opkøbere, herunder især kapitalfonde, at skabe fornuftige afkast i.

Skrækeksemplet er uden tvivl giganten EQT’s forsøg på at konsolidere industrien via selskabet Skykon, der havde den kontroversielle erhvervsmand Jesper Øhlenschlæger i spidsen og endte med at påføre både kapitalfonden og kreditorerne, herunder Amagerbanken, tab for op imod 1 milliard kroner.

Også kapitalfonde som Axcel og Nordic Capital har historisk kæmpet med fejlslagne investeringer inden for vind: Mens førstnævnte i 2019 måtte tilbagesælge Mita-Teknik til selskabets oprindelige ejere, kæmper Nordic Capital fortsat med Bladt Industries, der senest måtte droppe en børsnotering i Norge.

Delte holdninger til branchen

De største udfordringer i underskoven af leverandører i vindindustriens har typisk været, at de små spillere ofte ender med at blive klemt af store kunder som Vestas og Siemens Gamesa, der med deres dominerende position ofte kan tryne de mindre leverandører, der er dybt afhængige af de store kunder.

Branchens alfahanner har derfor ofte været i stand til at presse underleverandørerne på priser, og samtidig har de mindre aktører ofte været hårdt ramt af de store udsving i branchen.

Når en aktør som Vestas i år rammes hårdt af svigtende ordrer og stigende omkostninger, forplanter det sig lynhurtigt længere ned i fødekæden, samtidig med at mange af de hjemlige aktører ofte kæmper mod kinesiske konkurrenter, der typisk kan levere til helt andre priser, da de slet ikke tager samme hensyn til ESG og ansvarlig produktion.

Især blandt kapitalfondene er feltet skarpt opdelt mellem dem, der går en bue uden om vind, og så dem, der tror på den langsigtede fortælling, at det stigende fokus på bæredygtig energi de kommende år kan sikre gyldne tider i industrien.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Verdane til de aktuelle salgsplaner.

 

Læs mere

Dramatisk opgør i kapitalfond

Her er landets bedste kapitalfond

Kapitalfond klar til at skifte frontfigur

Kapitalfond genopliver børsdrømme

Lukrativt M&A-marked i brat fald

Kapitalfond kan spinde guld på storinvestors skandalesag

Mærsk-ejers kapitalfond vil hente 15 mia. til ny satsning