lailamortensen

Redaktørens analyse

Årsmøde i Forsikring & Pension til UG med kryds og slange, bortset fra et stort problem

Det var fremragende kommunikation, da Forsikring & Pension valgte at tale om problemernes årti i stedet for det sædvanlige bullshitbingo om udfordringer. Desværre for branchen illustrerede det yderst veltilrettelagte årsmøde også et ret stort problem for branchen selv.

Hvis man kan tale om et forbillede for velgennemførte årsmøder i diverse erhvervsinteresseorganisationer, så kom Forsikring & Pensions arrangement torsdag i The Plant på Amager helt tæt på. Væk var sidste års nærmest partiagtige slogans, der kørte i bedste reklamestil på storskærme. Det var for meget.

I stedet blev tilhørerne mødt af faglig indsigt formuleret i ret korte indslag med særdeles fremragende og velforberedte talere. Stort set alle indlæg var relevante og fyldt med substans – og det lykkedes både formand Laila Mortensen og direktør Kent Damsgaard at signalere såvel alvor som ydmyghed i et svært årti for kloden: Problemernes årti. Slet ikke dårligt tænkt af arrangørerne.

Dygtige folk fra branchen som Torben Möger Pedersen fra Pensiondanmark, PFA’s Camilla Holm, Topdanmarks Peter Hermann, LB Forsikrings Jan Kamp Justesen, Danicas Søren Lockwood og Trygs Jytte Vadmand Adelmark gav solidt fagligt input, mens udefrakommende gæster som f.eks.  overvismand Carl-Johan Dalgaard, Lykke Friis, professor Carsten Jensen og Krakas Ulrik Richardt Beck gav en dybere indsigt i de samfundsforhold, som påvirker sektoren.

Især brugen af medieinspirerede personlige cases mellem hvert indslag fik stemningen ned på jorden i stedet for at være præget af vidtløftige velfærdstemaer og drømme om grønne klimaaftryk; også moderator Cecilie Beck bidrog til en god stemning.

Hårene i suppen

På den baggrund skal vi et helt andet sted hen for alligevel at finde hårene i suppen. Og det var sådan set ikke rigtig arrangørernes skyld. Problemet var først og fremmest timing, idet arrangementet faldt sammen med regeringsforhandlingerne på Marienborg – og derfor var der ikke en rød politiker at spore, vi så i hvert fald ikke nogen. Hverken på talerstolen eller i mængden, hvor man også skulle lede længe efter en borgerlig politiker – altså ud over vingeskudte Søren Pape Poulsen, som holdt et ret forudsigeligt indlæg om en ’borgerlig løsning på velfærd og grøn omstilling’.

Så meningspåvirkning var altså mest rettet mod interessenter som eksempelvis embedsværkets grå eminence, departementschef Michael Dithmer fra Erhvervsministeriet, Finanstilsynets direktør, Jesper Berg, samt repræsentanter for fagforeninger og interessevaretagere.

Ifølge Cecilie Beck havde man fået lovning på ministerdeltagelse, hvilket er kutyme, ligesom man også havde forsøgt at få SF’s Pia Olesen Dyhr til at medvirke i en debat. Men forgæves. Og dermed faldt en del af formålet med årsmødet bort, da man netop i år i høj grad havde fokus på samspillet mellem forsikrings- og pensionsvirksomhederne og velfærdsstatens problemer med at levere tilstrækkelig med service til især de ældre.

Manglen på røde politikere til arrangementet er en større udfordring end som så, fordi det synes at have været et problem for F&P-direktør Kent Damsgaard at få den nyligt afgåede regering i tale – bedst illustreret ved, at både pensions- og forsikringsselskaberne endte med at blive omfattet af den finanssærskat, som egentlig var forbeholdt bankerne. Et på mange måder alvorligt banesår for Forsikring & Pensions politiske interessevaretagelse, at man endte med at blive slået i hartkorn med grådige banker.

I andre interesseorganisationer, f.eks. Aktive Ejere, har man valgt at gå frem med mere rabiate metoder for at få den røde top i tale ved at udnævne den tidligere socialdemokratiske topprofil Henrik Sass Larsen som direktør, han er dog ikke kendt for sin driftssikkerhed. Det tjener trods alt Forsikring & Pension til ære, at man ikke er gået i samme retning. Uanset hvad var Mette Frederiksen med på et videolink fra Marienborg til Aktive Ejeres årsmøde den 9. november, hvad der er lidt tankevækkende, da Forsikring & Pension næppe kan betegnes som mindre vigtig end Aktive Ejere. Der er tværtimod langt flere politiske berøringsflader.

Vi sætter en flaske på højkant

Men selv om Kent Damsgaard er en meget ihærdig type, der ikke sådan lige lader sig bremse, var det svært ikke at få en smule ondt af ham, da han sidst i sin tale næsten skingert appellerede til at skrive det ind i det kommende regeringsgrundlag, at der nedsættes ”et vækstteam for den finansielle sektor med fokus på, hvordan forsikrings- og pensionsbranchen kan have de bedste rammer for også om 5, 10 og 20 år at kunne være den styrkeposition, der skaber både tryghed og velstand til vores samfund.”

Held og lykke med det, Kent Damsgaard. Det bliver op ad bakke – og på InsideBusiness/InsideForsikring sætter vi gerne en god flaske på, at det ikke lykkes.

Problemstillingen er mere relevant end som så. Det er nemlig ikke altid et nemt job, Kent Damsgaard bestrider, for han skal både rumme bjærgsomme børsnoterede forsikringsselskaber, bankejede pensionsselskaber sammen med halvrøde pensionskasser som Pensiondanmark, Industriens Pension, PKA, Pensam og Sampension med stærke forankringer i fagbevægelsen.

Er der ro i geledderne?

At det er sværere end som så, kunne man i denne uge se i denne uges InsideBusiness, hvor Kent Damsgaard opfordrede til, at man gennemfører en slags reform, hvor alle, eller i hvert fald flere danskere end i dag kan få adgang til en privat forsikringsordning. Det var i hvert fald svært at tolke dette citat på anden måde:

”Vi har allerede et A- og B-hold i Danmark. Jeg mener, at vi bør sørge for at få flest muligt med på A-holdet. Mange er allerede omfattet af private forsikringer, der kan supplere en stærk offentlig kernevelfærd, og stadig flere kommer til. Hvis den enkeltes ønsker til valgfrihed dækkes af en forsikringsordning, så kan den offentlige velfærd langt mere realistisk levere kerneproduktet af høj kvalitet – og samtidig tage sig ekstra af de svageste med særlige behov,” lød det blandt andet fra Kent Damsgaard.

Spørgsmålet er her, om en privat forsikringsordning til alle er noget, som alle kan blive enige om blandt hans medlemmer. Det vil vi i InsideBusiness/InsideForsikring godt stille os lidt tvivlende overfor. Ikke mindst da en spiller som PKA med en stor del af Danmarks sundhedspersonale i folden indtil videre har vægret sig mod at indføre en privat sundhedsforsikring, som f.eks. Pensiondanmark med stor succes gør brug af.

Man kan for så vidt godt forstå og sympatisere med PKA’s position, da man jo ikke rigtig kan se sig selv gå imod velfærdsstatens kernetropper, når man selv organiserer dem, ligesom man sagtens kan argumentere for, at medlemmerne har større interesse i at pengene går til pension frem for dyre forsikringer.

Uanset hvad, ulmer problemstillinger og skjulte konflikter som disse konstant under overfladen og er med til at gøre jobbet udfordrende, hvis ikke problemfyldt for Kent Damsgaard.

Trods problemerne med at trænge igennem til de røde politikere, må man blot konstatere, at Forsikring & Pensions årsmøde 2022 var et af de mest velgennemførte af slagsen.

Læs mere­

F&P-direktør: Bredt behov for private sundhedsforsikringer

Omlægning af Trygs bonusmodel rykker nærmere

Nu starter kampen mod en ny runde rød finansbashing

Fortrolige kontrakter: Danske Bank betaler advokatregning for eksdirektører, men holder dem i jerngreb

Er Morten Hübbes dage i Tryg talte?

Datacentraler: Storstilet forsikringsintegration har vidt forskellig tidshorisont i bankerne

Pensionsselskaber udruller digital pensionsopsparing via storstilede bankaftaler

Banker, forsikring og pensionsselskaber i vital kamp om kundeejerskabet

Jyske Bank skal droppe havkatten – og gøre hoserne grønne hos lokalbankerne

Bankdirektører advarer mod lån med 30 års afdragsfrihed

Udskældte afdragsfri lån eksploderer hos Danske Bank. Nykredit sælger dem nærmest ikke

Opgør om afdragsfrihed: Nykredit går enegang mod Danske Bank, Nordea og Jyske Bank

Nyt tiltag gambler med danskernes elskede realkreditsystem 

Udskældt gebyr: Sydbanks nye Mastercard Dankort næsten dobbelt så dyrt som Nordea VISA/Dankort

Pensionsbranchen og bankerne tørner sammen i milliardopgør om pensioner

Danske Banks Danica bakker op om boligfinansiering med pensionspenge

Pensionsbranchen vil lade danskerne købe bolig med pensionsopsparing