Portland Towers

Inside story

Managementkonsulenter vejrer morgenluft efter svært 2023. Disse temaer vil fylde i år

Udfordringerne stod i kø for landets managementrådgiverhuse i 2023, selv om nye tal viser, at de kom bedre ud af 2023 end den samlede rådgiverbranche, og det har fået optimismen til at blomstre. Ifølge flere konsulenthuse kommer især den geopolitiske uro, det amerikanske præsidentvalg og kunstig intelligens til at definere 2024.

2023 var langtfra en dans på roser for landets førende managementkonsulenter, selv om afslutningen på året fik optimismen til at blomstre.

Efter en række guldrandede år for managementkonsulenthusene, hvor de over en bred kam red på en bølge af erhvervslivets nærmest umættelige appetit på store transformations- og digitaliseringsprojekter og et buldrende M&A-marked, meldte en ny virkelighed sig for alvor i 2023.

Det nye høje renteniveau og en høj inflation fik først luften til at gå ud af M&A-markedet, hvilket senere spredte sig til en generel afmatning i markedet, i takt med at mange kunder udsatte projekter, reducerede størrelsen på dem eller skar projekter op i flere, mindre bidder.

Det tvang flere konsulenthuse til at skære omkostningerne til. Det resulterede nogle steder i deciderede fyringer, fordi de foregående års opture havde fået flere konsulenthuse til at rekruttere massivt og betale store lønstigninger for at holde på deres ansatte.

Tal fra Managementrådgiverne, der er DI’s brancheforening for managementrådgivervirksomheder, viser dog, at managementrådgiverne klarede sig bedre end det øvrige rådgivermarked i tredje kvartal sidste år.

Managementrådgivernes omsætning blev således øget med 2,3 procent i tredje kvartal. Til sammenligning oplevede den samlede rådgiverbranche en vækst på 0,7 procent.

Fremgangen dækker over, at managementrådgivernes indenlandske salg dykkede med 0,9 procent, hvorimod eksporten steg med 12,9 procent for managementrådgiverbranchen. Netop det indenlandske salg udgør godt 70 procent af managementrådgivernes omsætning, og bekræfter dermed afmatningen i konsulentmarkedet.

Katrine Ellersgaard Nielsen, branchedirektør i Managementrådgiverne, har dog de positive briller på, når hun skal beskrive udviklingen.

”De foreløbige tal viser, at 2023 var endnu et solidt økonomisk år for konsulentbranchen. På trods af stor usikkerhed i starten af det forgangne år og ekstraordinær mangel på arbejdskraft har branchen øget både omsætning, eksport og beskæftigelse. Det vidner om stor efterspørgsel efter hjælp til at håndtere de komplekse problemstillinger, som kunderne står med, inden for alt fra ESG til AI,” siger Katrine Ellersgaard Nielsen.

Forsigtig optimisme

Afmatningen i konsulentmarkedet hænger dels sammen med M&A-markedet, der i mange år har udgjort en vækstmotor i flere konsulenthuse. Samtidig har staten skåret op mod 1 milliard kroner af sit forbrug af rådgivere som led i den nuværende og tidligere regerings om at spare op mod 3 milliarder kroner på konsulenter i det offentlige.

Historisk har staten ellers været en af landets største forbrugere af managementkonsulentydelser, hvilket tidligere har kastet ordrer for op mod 100 millioner kroner årligt af sig til de førende leverandører til det offentlige.

Omvendt taler flere kilder om, at andre store kundesegmenter har vind i sejlene, hvilket øger deres efterspørgsel efter de dyre konsulenter.

Det gælder eksempelvis landets banker, der traditionelt er storkunder hos landets største konsulenthuse. Modsat store dele af erhvervslivet lukrerer bankerne nemlig på de stigende renter, og det smitter af på især de store amerikanske konsulenthuse McKinsey, Boston Consulting Group og Bain, der historisk har levet godt af bankerne, lyder det fra flere kilder.

Det samme gælder PA Consulting. hvor Henrik Ringgaard Pedersen, managing partner og landechef i PA Consulting i Danmark, erklærer sig som en forsigtig optimist.

”Vi forventer at vokse i 2024, men det er en forsigtig og optimistisk vækst. Det bliver nok en vækst i tråd med i år, som er fin, frem for et 2022, hvor vi vækstede over 20 procent,” siger Henrik Ringgaard Pedersen.

Ifølge brancheforeningen Managementrådgiverne er det dog for tidligt at ånde lettet op.

”Det er ikke til at sige, om 2024 kommer til at gå lige så godt, men jeg er meget optimistisk på branchens vegne. Krig og usikkerhed fylder ulykkeligvis i verdensøkonomien, men der skal stadig leveres på bæredygtighed og grøn omstilling. De nye ESG-lovkrav trækker spor i værdikæderne og skaber behov for at genbesøge og fremtidssikre strategi og organisering,” siger branchedirektør Katrine Ellersgaard Nielsen.

Krige og amerikansk præsidentvalg

Netop de ESG-krav bliver en af de store agendaer for konsulenthusene og deres kunder i 2024, forudser Hans Henrik Beck, managing partner i Norden hos Bain & Company.

“Geopolitisk uro bør på ingen måde være en undskyldning for at afspore din ESG-strategi. Selv om det kan give udfordringer, understreger verdenssituationen samtidig det presserende behov for bæredygtig forandring. Investorer og kunder forventer i højere grad, at virksomhederne fastholder en stærk forpligtelse over for deres ESG-mål, og hvis de gør det rigtigt, kan de ikke kun løse akutte spørgsmål om eksempelvis energi- og fødevaresikkerhed, men rent faktisk også skabe vækst for deres forretning,” siger han.

Bain-topchefen peger desuden på, at 2024 især vil stå i krige og det amerikanske præsidentvalgs tegn.

”Den nye globale virkelighed bliver en stor udfordring. Den rammer også nordiske virksomheder, fordi de har en global tilgang til deres forretning. Hvis man som virksomhed har forretning i Kina og USA og måske stadig er i gang med at rydde op i Rusland og har et ben i Mellemøsten, så står man over for store udfordringer,” siger Hans Henrik Beck.

Det samme bliver tilfældet, når amerikanerne skal i stemmeboksen til november for at vælge USA’s næste præsident, som lige nu ligner et opgør mellem den nuværende præsident, Joe Biden, og hans forgænger, Donald Trump.

”Geopolitisk bliver det amerikanske præsidentvalg afgørende: Flere danske virksomheder er direkte afhængige af USA. Derfor er valget i USA vigtigt, og vi ved fra kunder og de dialoger, vi har, at mange virksomheder lægger planer for flere scenarier,” siger Hans Henrik Beck.

“Generative AI er en game changer”

Et uundgåeligt tema i konsulentbranchen bliver desuden kunstig intelligens.

Teknologien har taget verden med storm og er på alles læber i erhvervslivet. Det samme gælder konsulentbranchen, hvor husene over en bred kam opruster på området for at stå stærkest i kampen om kundernes gunst.

Hos Bain er Hans Henrik Beck ikke bleg for at kalde teknologien en gamechanger.

”Generative AI er en gamechanger. Der findes to typer virksomheder: Dem, der kører med fuld gas, og dem, der ikke kommer med. Det er en banebrydende teknologi, ligesom da vi begyndte at bruge mobiler frem for fastnet og bruge internettet,” siger han.

Selv om kunstig intelligens fylder meget – også i medierne – har mange danske virksomheder dog endnu ikke taget teknologien til sig endnu, siger landechef i PA Consulting, Henrik Ringgaard Pedersen.

”Langt de fleste virksomheder arbejder aktivt med AI, men er startet i det små, men der er ingen af de etablerede sektorer, der har kastet sig fuldblods ind i det endnu. AI og den digitale transformation er en modenhedsrejse, og selv om det bliver stort, er der stadigvæk et stykke vej, inden man åbner sluserne fuldt,” siger han.

For managementrådgiverne hersker der dog ingen tvivl om, at kunstig intelligens bliver et stort forretningsområde i fremtiden, vurderer brancheforeningen Managementrådgiverne

”Hvad angår kunstig intelligens, har vi kun set toppen af isbjerget, og det kommer til at ændre måden, hvorpå man driver forretning og arbejder. Managementrådgiverbranchen kommer til at spille en vigtig rolle i de transformationer, som samfundets organisationer står overfor, så jeg tror faktisk, at trods usikkerhed er der mere end nogensinde brug for managementrådgivning,” siger branchedirektør Katrine Ellersgaard Nielsen.

 

Læs mere

Partner-uro fortsætter i stort konsulenthus

Her er kapitalfondenes foretrukne M&A-konsulenter

M&A-profil forlader førende konsulenthus

Statens konsulentstop har ramt rådgivere hårdt. Deloitte må afgive tronen

Implement stormer frem og skruer op for blusset på international satsning

Her er konsulenthusene, der vokser mest

Stort konsulenthus stormer frem efter magre år

Store konsulenthuse dropper milliardaftale med staten

Amerikanske konsulentkæmper i bakgear i Danmark

Konsulenthuse presses af nye krav fra talenter. Se husene med flest stjerner hos de unge

Luften går af ballonen i konsulentbranchen

Revisionskæmpe opruster med tidligere dansk landechef i amerikansk konsulenthus

Nu indledes konsulenthuses kamp om offentlige milliardaftaler

Konsulentkæmper svinger sparekniven efter flere års vild vækst