CIP Tekst Velux Fonden har blandt andet investeret penge i Copenhagen Infrastructure Partners

Inside story

Topadvokat vil sikre eliteinvesteringer til bredt publikum

Med tidligere Bruun Hjejle-formand Mogens Thorninger i spidsen vil ny, fremadstormende aktør med tunge kræfter i ryggen være bindeled mellem investorer og nogle af de mest eftertragtede alternative investeringer. Flere internationale kapitalfonde har allerede fået tilsagn fra den nye spiller, der har hentet penge fra en række af landets førende investorer.

At investere i verdens bedste forvaltere inden for alternativer er en disciplin, der er forundt de få. Kun landets helt store pensionskasser kan således komme i betragtning, når tunge kapitalfonde som CVC eller giganten Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) går i gang med at rejse milliarder til nye opkøb.

Det vil New Nordic Investment Opportunities (NIO), der ledes af tidligere partner i Bruun Hjejle Mogens Thorninger imidlertid gøre op med.

Missionen er nemlig at pulje penge fra både private og professionelle aktører sammen for dermed at åbne for unikke investeringsmuligheder inden for klassiske kapitalfonde, infrastruktur og ejendomme, som især private investorer normalt ikke ville få tilbudt via deres egen bank.

På blot et år har NIO indtil videre rejst over 5 milliarder kroner, der blandt andet er blevet investeret i giganten CVC samt de to amerikanske fonde Kohlberg & Company samt Warburg Pincus.

Bindeled til tunge investorer

Samtidig har den nye aktør også fungeret som bindeled mellem CIP og ejendomsforvalteren NREP, idet man har hjulpet flere tunge investorer, herunder Carlsbergfondet og Industriens Fond, med at få adgang til de alternative forvaltere på bedre vilkår, end de ville kunne opnå på egen hånd. Hvis de altså overhovedet kom i betragtning.

Netop CIP og NREP har sammen med rigmanden Henrik Lind skabt fundamentet til NIO og ligeledes investeret egne midler i det nye setup.

”Vi har et helt grundlæggende princip om, at vi har den samme tilgang til det at investere i alternativer som landets bedste pensionskasser, og at vi via vores netværk vil tilbyde private og professionelle investorer uden eget setup en mulighed for at investere i de bedste kapitalfonde samt ejendoms- og infrastrukturfonde,” siger Mogens Thorninger, der forventer at rejse endnu en fond i begyndelsen af det nye år.

Kort om NIO

Nordic Investment Opportunities (NIO) er en dansk forvalter, der koncentrerer sig om tre forretningsområder.

Fonden etablerer fund-of-funds, hvorigennem investorerne får adgang til blandt andet store internationale kapitalfonde.

NIO leverer også såkaldte feederfunds, hvor både private og professionelle investorer kan få adgang til store alternative fonde som CIP og NREP.

NIO ledes af tidligere partner og formand i Bruun Hjejle Mogens Thorninger.

NIO har indtil videre rejst to fund-of-funds og to feederfonde med et samlet tilsagn på over 5 mia. kr.

Kun adgang for de få

Indtil nu har det at investere i internationale kapitalfonde eller aktører som CIP typisk været forbeholdt de største pensionskasser fra ind- og udland, mens private velhavere indimellem får mulighed for at investere i eksempelvis EQT eller andre større fonde via deres bank.

”Som det er i dag, er mange investorer, både private og professionelle, afskåret fra at investere i de bedste aktiver, og de får hverken den spredning eller kvalitet i deres portefølje, som der er behov for. Især private investorer vil ofte være tvunget til at gå gennem en bank, hvor de så får tilbudt de samme produkter som alle andre,” forklarer Mogens Thorninger, der i sin tid i Bruun Hjejle var en af kapitalfondenes foretrukne advokater, når kapitalfonde skulle etablere de komplicerede strukturer bag de enkelte fonde.

Indtil videre har han og NIO primært fokuseret på at etablere såkaldte fund-of-funds samt de såkaldte feederfunds, hvor private og professionelle investorer puljer deres investering for dermed at udgøre en mere slagkraftig investor i eksempelvis CIP eller ejendomsgiganten NREP.

På sigt vil NIO dog også satse på at få landets største investorer, herunder pensionskasser, med som investorer, selv om de i princippet selv har et setup, der kan håndtere de komplicerede alternative investeringer.

”Hele tanken om at tilbyde investorerne noget, som de ikke kan få andre steder og ikke kan købe sig til på børsen, tror vi meget på. Derfor håber vi også at kunne tiltrække større enkeltstående investorer på sigt, så vi kan være et supplement til deres eksisterende portefølje og et alternativ til at opbygge en organisation med kompetencer på alle områder af unoterede investeringer,” siger Mogens Thorninger.

Som tidligere beskrevet i InsideBusiness var der indledningsvis en smule bekymring blandt nogle af de største pensionskasser i CIP i forhold til NIO og Mogens Thorningers rolle. Thorninger er nemlig også ansat som partner i den grønne gigantfond, og derfor ville investorerne naturligvis være helt sikre på, at der ikke skete en sammenblanding af interesser.

”Jeg har en dobbeltansættelse som direktør i NIO og partner i CIP. Vi har også en anden medarbejder, der har en dobbelt ansættelse i NREP og NIO. Resten af teamet på 15 personer er kun ansat i NIO. Det er vigtigt for os, at der er en klar adskillelse mellem NREP/CIP og NIO’s kunde- og investeringsfokus. Pensionskasser og andre investorer i eksempelvis CIP har forståeligt en klar interesse i, at CIP’s nøglepersoner holder fokus på de store institutionelle kunder og den type infrastrukturprojekter, som CIP fokuserer på,” påpeger Mogens Thorninger.

Sikrer bedre vilkår

En af de investorer, der indtil videre har indledt et samarbejde med NIO, er Industriens Fond, der råder over en pengetank på lidt over 4 milliarder kroner. En stor del af formuen blev primært skabt ved salget af aktier i finansgiganten Nykredit, og siden har fonden under ledelse af tidligere KPMG-topchef Thomas Hofman-Bang indledt en større offensiv inden for alternativer.

Målet er over en femårig periode at få placeret omkring 1 milliard kroner i alternativer for dermed at skabe en mere balanceret portefølje, men fonden har for længst erkendt, at det ikke giver mening at opbygge en kæmpe afdeling internt til at håndtere investeringerne.

”Vi vil gerne investere i alternativer, men det giver langt bedre mening for os at bruge eksterne rådgivere til at screene markedet. Derfor har vi herhjemme et samarbejde med Spektrum, der hjælper os med at finde de bedste forvaltere,” forklarer Thomas Hofman-Bang.

Netop parløbet med Spektrum og tidligere topchef i AP Pension Søren Dal Thomsen har sikret Industriens Fond en andel i den seneste CIP-fond, hvor man har givet tilsagn via en af NIO’s feederfunde, blandt andet sammen med Carlsbergfondet.

”At investere via den struktur sikrer os, at vi kan få nogle bedre vilkår, end vi kunne på egen hånd, og samtidig også at vi får adgang til at investere i fonde, der normalt ville være for store for os på egen hånd,” forklarer den tidligere KPMG-chef.

 

Læs mere

ATP strammer krav til milliardfond og åbner for investorer  

Corona tvinger kapitalfonde til lommerne  

Tronskifte hos førende kapitalfond

Opgør i succesfuld kapitalfond  

Ambitiøse advokathuse får baghjul på M&A

Kapitalfond jagter oprejsning efter dansk fiasko

EQT på vej med stort frasalg