Martin_Lavesen_06_kopi4

Virksomheder

Topchef i advokatgigant tager en tørn mere i stolen efter ‘økonomisk fornuftigt’ 2023

Trods et ”udfordrende år” med inflation og høje renter samt en lavere aktivitet i ejendomsmarkedet kom det globale advokathus DLA Piper ud af 2023 med "et tilfredsstillende resultat". Den rolige kurs skal fortsættes i år, siger ledende partner Martin Lavesen, der samtidig sætter ord på sin egen fremtid i DLA Piper.

Martin Lavesen, ledende partner i den danske del af den internationale advokatvirksomhed DLA Piper, er meget klar i mælet, da han bliver spurgt til, hvordan sidste år gik for forretningen.

“Vi glæder os over, at vi kom økonomisk fornuftigt igennem 2023, og vi er tilfredse med de resultater, vi fik for året,” siger han.

Det afspejles også af selskabets dugfriske årsrapport, der viser, at DLA Piper trods et udfordrende 2023 har formået at fastholde et høj aktivitetsniveau. Selv om man i forhold til 2022 ligger på samme niveau, er man set over en længere årrække vokset ganske betydeligt.

Man har således siden 2020, hvor pandemien satte sine begrænsninger for alle virksomheder, øget sin omsætning med over 20 procent. Dermed er selskabet efterhånden er ved at ryste sig fri af stilstanden siden coronaårene.

Af regnskabet fremgår det, at advokathuset fik fastholdt sin omsætning på 665 millioner kroner mod 664,7 millioner kroner året før. Egenkapitalen oplevede en mindre tilbagegang – 104 millioner kroner mod 106 millioner kroner i 2022 – men ikke nok til at vælte læsset.

Da hele driftsoverskuddet uddeles til kapitalejerne, ender bundlinjen på et rundt nul. Selv før uddeling har der dog været fremgang: Ved udgangen af året lå kapitalejernes indestående i selskabet på 321 millioner kroner.

Ifølge Martin Lavesen var 2023 især præget af inflation, forhøjet renteniveauer og en generelt lavere vækst på markedet sammenlignet med foregående år. Til trods herfor kunne DLA Piper altså gå ud af 2023 med oprejst pande og fornuftige tal i både top og bund.

Trods barriererne på markedet ser Martin Lavesen på resultaterne med stor tilfredshed.

“Ved indgangen til 2023 vidste vi, at 2023 ville blive et mere udfordrende år. Alligevel har vi indfriet de budgetterede mål, og når vi tager de omkringliggende faktorer i betragtning, får vi et tilfredsstillende resultat,” siger Martin Lavesen.

Forretningen har samtidig oplevet en moderat aktivitet på det internationale område, hvor en stor del af advokathusets omsætning stammer fra. Dermed er det lykkedes at udnytte DLA Piper-navnet, forklarer Martin Lavesen.

For ham har det været en god beslutning at indgå i det internationale samarbejde, fordi DLA Piper har fået adgang til en række markeder, der har styrket forretningen yderligere. Dog er det først ved slutningen af 2023, hvor væksten for alvor slog igennem, at de globale omstændigheder påvirkede den danske forretning.

Det internationale spor kommer dog stadig til at være en topprioritet, understreger Martin Lavesen.

”Det internationale er blevet en del af vores dna, og vores forventning er, at vi vil fortsætte med at vækste også på den baggrund,” siger han.

”Det bliver så også mine sidste tre år på posten”

2024 er året, hvor Martin Lavesen var på valg til posten som ledende partner for den danske forretning. Det har derfor i længere tid været uvist, om han ville fortsætte på posten, som han har siddet på siden 2017.

Til InsideBusiness kan han dog nu komme med et klart svar om sin fremtid:

Han fortsætter med at være ledende partner for DLA Piper i en rum tid endnu.

“Vi havde vores generalforsamling forleden, og jeg kan bekræfte, at jeg blev genvalgt. Så jeg tager en tørn mere,” siger Martin Lavesen.

Han tilføjer, at det for ham er en glæde at fortsætte på posten i yderligere tre år, både fordi det er privilegium at arbejde med partnere og udvikle virksomheden, og fordi det er spændende at arbejde med ”så mange faggrupper, der gør DLA Piper til et godt sted at tilbringe mange timer”.

Af samme grund kommer Martin Lavesen til at arbejde efter samme vækststrategi og fortsat være med til at udvikle virksomheden.

“Det bliver så også mine sidste tre år på posten. Så nu kommer der også til at være et arbejde med at sætte et generationsskifte i søen. Det skal være rettidig omhu,” siger han.

Lidt lavere blus på ejendomsmarkedet

En anden stor del af DLA Pipers forretning har i flere år været ejendomsmarkedet. Et område, der i 2023 viste sig at være noget svært for advokathuset at navigere i.

De makroøkonomiske faktorer har ifølge regnskabet påvirket ejendomsmarkedet i en grad, så det har tæret på aktivitetsniveauet og på de forretningsmæssige betingelser på den del af virksomheden.

Virksomheden kan dog trøste sig med, at de i løbet af 2023 for andet år i træk fik gennemført mere end 100 virksomhedshandler, og at de har oplevet stor efterspørgsel på andre juridiske kerneydelser.

Således har DLA Piper i løbet af 2023 rådgivet blandt andre den aarhusianske ejendomsvirksomhed Solgården Holding A/S, der hører ind under administrationsselskabet Vidar Ejendomme, i købet af Aarhus’ største privatudlejede boligudlejningsejendom, Solgården.

Advokathuset har derudover bistået Milton Huse i etableringen af en joint venture med svenske Niam, der kan betegnes som en gigant i landet inden for ejendomsinvesteringer. Ifølge årsregnskabet forventes det, at der bygges 500 rækkehuse om året i ”områder tæt på større byer i alle regioner”.

Martin Lavesen forklarer, at DLA Piper stadig satser på ejendomsområdet, og at det forventes at sikre vækst, om end det kommer til at ske i et lidt lavere tempo.

“Det er et område, hvor vi stadig har været aktive, men måske mere inden for rådgivning om eksempelvis miljøret, lejeret og almene boliger end på transaktionerne. Transaktioner med fast ejendom er stadig et vigtigt område for os, selv om vi ligesom resten af markedet har været påvirket af den lavere aktivitet, der var i 2023,” siger han og tilføjer:

“Det kan godt være, at 2024 bliver bedre end 2023 i forhold til transaktioner af fast ejendom, men det bliver ikke på det niveau, vi så i 2021 og 2022. Vi forventer, at det tidligst bliver på den anden side af sommerferien, at vi kommer op i gear på det område igen.”

Rolig hånd på rattet trods rekordvækst hos konkurrenter

Det er det dog spørgsmålet, om DLA Piper i sidste ende kan stå distancen i markedet, og om det kan risikere at blive efterladt i feltet.

Kigger man hos konkurrenterne Gorissen Federspiel og Plesner, rundede begge en milliard kroner i omsætning ifølge deres regnskaber for 2023. Samtidig landede de to advokatselskaber nogle aftaler, der kan betegnes som særdeles lukrative.

Plesner var førstevalget i at hjælpe tyske Deutsche Börse til at overtage det danske softwareselskab Simcorp til en handelsværdi på svimlende 29 milliarder kroner. Fusionen mellem Chr. Hansen og Novozymes, hvorfra den globale biotekvirksomhed Novonesis opstod, stod Gorissen Federspiel for.

Det er dog ikke noget, der får Martin Lavesen til at ryste på hånden.

“Jeg tager hatten af for den flotte milepæl, som de begge har nået. Men det ændrer ikke ved, at vi stadig har en god platform og en god position i markedet,” siger han.

Kigger han på resten af 2024, er der især to ting, som for Martin Lavesen kommer til at betyde meget for markedet: Rådgivning i forhold til compliance af ESG og kunstig intelligens, hvor især førstnævnte kan vise sig at være et guldrandet marked for rådgivere og advokater, hvilket InsideBusiness tidligere har skrevet om.

Det er DLA Pipers forventning, at advokathuset kan sætte sig på de to områder, siger Martin Lavesen og peger på, at virksomheden til maj kommer til at lancere et såkaldt bestyrelsesakademi om de to emner, hvor DLA Piper kan klæde virksomhedsledere på til at imødegå områderne.

Martin Lavesen afviser dog, at målet for 2024 kommer til at være at runde en milliard i omsætning som sine konkurrenter. I stedet kommer resten af året til at byde på meget af det samme som de foregående år.

“Målet for året er at sikre en fornuftig vækst på en god og bæredygtig måde, fokusere på kerneydelserne og gå aktivt ind i ESG- og AI-området og – for mit vedkommende – at have en rolig hånd på rattet,” siger han.

Læs mere

Advokat advarer: Cyberangreb kan sætte krigsforsikring ud af spil

Guldrandet marked åbner sig for rådgivere. Men for erhvervslivet står problemerne i kø

Mindre revisionshuse angriber advokaternes hjemmebane

Her er landets førende M&A-advokater

Advokathus mister endnu en central profil

Advokathus frygter at miste store kunder efter kæmpe nederlag

Stoleleg blandt førende advokathuse