Bech Bruun web

Inside story

Advokathus frygter at miste store kunder efter kæmpe nederlag

Advokathuset Bech-Bruun frygter, at man kan miste en række store kunder i kølvandet på, at firmaet ganske opsigtsvækkende tabte en årelang strid med Skat og blev pålagt at betale en erstatning på 400 millioner kroner.

Efter et årelangt juridisk opgør måtte advokatfirmaet Bech-Bruun sande, at man trods en sejr i landsretten i sidste ende tabte et højt profileret opgør med Skat. Et nederlag, der betyder, at man nu hænger på en regning på 400 millioner kroner.

Det skete, da Højesteret i sidste uge afsagde dom i en højspændt sag, der relaterer sig til advokathusets rådgivning af den kontroversielle tyske North Channel Bank. Her har Skat nu rettens definitive ord for, at Bech-Bruun havde et medansvar for, at det lykkedes banken at snyde staten for tilbagebetaling af udbytteskat, som man aldrig burde have fået.

Advokathuset har ifølge retten handlet ansvarspådragende over for Skatteforvaltningen, idet retten har fundet frem til, at Bech-Bruun burde havde indset ”der var en nærliggende risiko for, at banken sammen med andre var involveret i at udarbejde en model for uberettiget refusion af udbytteskat,” som det formuleres.

Bech-Bruun har ganske vist udsigt til at få hovedparten af sine udgifter til retssagen dækket via sit forsikringsselskab, som InsideForsikring i går kunne sætte navn på. Men firmaet risikerer samtidig at miste en række vigtige storkunder som følge af den opsigtsvækkende afgørelse.

Det fremgår af interne korrespondancer fra Bech-Bruun, som InsideBusiness har fået indsigt i, og bekræftes samtidig af flere kilder internt på det store advokatkontor.

Overordnet har firmaet fået henvendelser fra kunder, der udtrykker sympati for Bech-Bruuns situation og samtidig har understreget, at den overraskende dom ikke får nogen betydning for det fremtidige samarbejde.

Der er dog også flere af firmaets klienter, der ifølge firmaet selv har bedt Bech-Bruun om en skriftlig redegørelse og i flere tilfælde har udtrykt tvivl om, hvorvidt man kan fortsætte med at være kunde hos advokathuset.

Det drejer sig blandt andre om Aarhus Kommune, Fredericia Kommune, Roskilde Kommune samt entreprenørgiganten NCC.

Især landets næststørste kommune er ifølge interne kilder i Bech-Bruun både en meget stor kunde, da Bech-Bruun blandt andet har rådgivet forvaltningen i Aarhus i forbindelse med en række store udbud, og samtidig vigtig, da partnerkredsen i advokatfirmaet anser Aarhus Kommune som en rettesnor for, hvordan andre kunder i det offentlige kan eller vil reagere på dommen.

I yderste konsekvens kan det sågar ende med, at Bech-Bruun bliver udelukket fra at rådgive offentlige kunder om eksempelvis udbudsret, hvorfor firmaet har brugt mange ressourcer på at lave en redegørelse samt et såkaldt self cleaning-notat.

Hos Bech-Bruun lyder det i et skriftligt svar, at man af princip ikke udtaler sig om forholdet til firmaets kunder, men at man har ”et godt samarbejde og en god, løbende dialog med vores klienter.”

Har ikke taget endelig stilling

Direkte adspurgt understreger Aarhus Kommune over for InsideBusiness, at man endnu ikke har truffet beslutning om, hvorvidt forholdet til Bech-Bruun vil blive påvirket af firmaets dom.

Også hos Fredericia Kommune er meldingen, at man vil tage stilling til sagen inden for den nærmeste fremtid.

”Det har fra flere af byrådets partier været efterspurgt, at man fik en drøftelse af samarbejdet i økonomi- og erhvervsudvalget. Vi kan formentlig bedre uddybe, når drøftelsen er sket. Lige nu er det forventningen, at det sker på økonomi- og erhvervsudvalgsmødet den 11. december,” skriver kommunen i en mail til InsideBusiness.

Som konsekvens af den frygt, der lige nu hersker i Bech-Bruun, for, at firmaet risikerer at miste store kunder og dermed omsætning som følge af sidste uges dom, har firmaet internt gjort meget ud af at opfordre partnere og medarbejdere til aktivt at tage kontakt til kunder, der kan være på vej til at droppe samarbejdet med firmaet.

Det drejer sig især om offentlige og halvoffentlige myndigheder samt fondsejede virksomheder, hvor sidstnævnte kan være helt central, idet Bech-Bruun blandt andet rådgiver Novo Nordisk-ejeren Novo Holdings, Hempel og flere andre.

Uheldig timing

At Bech-Bruun endte med at tabe den opsigtsvækkende sag mod Skat og Kammeradvokaten, må siges at være ualmindelig dårlig timing for firmaet.

Som et af de få store kontorer herhjemme oplevede firmaet i 2022 negativ vækst efter flere år med uafbrudt fremgang i omsætningen.

Målt på toplinjen blev man derfor sidste år distanceret af både Plesner og Gorrissen Federspiel, ligesom også Kromann Reumert mål på omsætning er større end Bech-Bruun.

Firmaet har også i løbet af de sidste par år mistet en række centrale partnere, idet storsatsende Accura i 2021 snuppede stort set hele det hold, Bech-Bruun havde sat til at opbygge en slagkraftig forretning inden for det centrale område infrastruktur, der også omfatter juridisk assistance om grønne investeringer.

Også Bech-Bruuns succesfulde ejendomshold er blevet decimeret, idet Gorrissen Federspiel tidligere i år snuppede en række partnere fra den afdeling og samtidig trak en række ansatte med sig.

 

Læs mere

Stoleleg blandt førende advokathuse

Advokaters lukrative markeder i frit fald

Sky kapitalfond jagter nyt milliardsalg

Kapitalfond genopliver salgsplaner med it-gigant

Krise tvinger kapitalfonde til lommerne

Maj Invest klar til salg af guldæg

EQT arbejder på største danske frasalg siden Færch

Bejlere retter igen sigtekortet mod GN. Her de sandsynlige scenarier