Bankudfordreren Lunar har i stor stil lokket kunderne til at investere i kryptovaluta via sin særlige datter, Lunar Block. Således forsøgte man sig tidligere i år med kampagnen ’Få 300 kroner til at købe krypto for’. Men nu tyder det på, at Lunar med sin app, som både fungerer som bankapp og investeringsplatform for blandt andet krypto, er i strid med Finanstilsynets regler.
Det er i hvert fald opfattelsen fra seniorrådgiver og bankekspert Lars Krull, der om nogen kender lovgivningen om de produkter, en bank har tilladelse til at tilbyde kunderne.
”En bank må kun have begrænset accessorisk virksomhed. De må ikke drive andet end bankvirksomhed. F.eks. fik Anders Dam i Jyske Bank undtagelsesvis lov til at sætte en vindmølle op, men da han ville sætte tre yderligere op, fik han nej fra Finanstilsynet.”
Lars Krull henviser til, at kryptovaluta i hans øjne ikke kan sammenlignes med f.eks. en aktie eller en obligation, som bankerne jo gerne må have på hylderne.
Skal en bank også handle med Rolex-ure?
”Ingen har overbevist mig om, at krypto er et ægte finansielt aktiv. Så jeg ved ikke, hvad det har at gøre i en bank. En bank skal drive bankvirksomhed, og selv om nogle har tjent penge på krypto, er det stadig problematisk. Hvad er så det næste, at man kan købe i en bank – sjældne vine, Rolex-ure eller en Porsche?”, lyder det fra Lars Krull, som undrer sig over, at krypto er en del af Lunars app.
”Jeg ved ikke, hvorfor det er der, men det skal væk hurtigst muligt, for det har intet med bankvirksomhed at gøre,” siger Lars Krull.
Lige præcis Lunar har valgt at adskille kryptodelen fra Lunar Bank ved at give det et separat navn, Lunar Block. Så skriver man samtidig, at “Handel med kryptovaluta sker via Lunar Block. Lunar Block er ikke reguleret af Finanstilsynet, og du har derfor ikke samme beskyttelse, som hvis du for eksempel handler med værdipapirer eller andre regulerede aktiver.”
Spørgsmålet er så, om denne disclaimer er nok, til at Lunar kan bruges på den app, som kunderne også bruger til deres bankforretninger. F.eks. kan man på billedet til denne artikel se, at der reklameres for kryptoinvestering med en Ferrari lige ved siden af kundens bankforretninger.
Finanstilsynet fører i dag ikke tilsyn med investering i kryptovaluta. Det kommer først med implementeringen af den såkaldte MiCA-forordning om investering i europæiske kryptoaktiver. MiCA skal beskytte europæere, der har investeret i disse aktiver, bedre og forhindre misbrug af kryptoaktiver.
”Indtil den kommer, er handel med krypto et ureguleret område. En bank må kun udøve bankaktiviteter og forskellige former for investeringsservice, som er nævnt i lov om finansiel virksomhed, og det omfatter ikke handel med kryptovaluta. Det er ikke Lunar bank, der tilbyder handel med krypto, men virksomheden Lunar Block. Derfor skal det være synligt for kunderne, når de bevæger sig fra at være i banken og over i Lunars kryptoafdeling,” siger Ulla Brøns Petersen, kontorchef for forbrugerspørgsmål og finansielle formidlere i Finanstilsynet.
InsideBusiness har forsøgt sig med kryptohandel på Lunars app. Og her skal man være mere end almindeligt opmærksom for at opdage, at man har flyttet sig fra banken og over i investering i krypto, som er et produkt under Services med beskrivelsen ”Krypto, en kryptoplatform for alle,” lige under henvisningen til Invest og Betal Senere, hvor man kan splitte sine udgifter op. På kryptoplatformen kan man så handle løs med en række forskellige kryptocoins, f.eks. Bitcoin, Solana og Terra Luna Classic.
Dog skal man bestå en test med en række spørgsmål om risikoen ved krypto. Man bliver også advaret om, at man skal være opmærksom på, at ”al handel med kryptovaluta indebærer en stor risiko” og så videre.
Det står dog klart, at krypto udgør en stor del af markedsføringsfladen for Lunars app. Under produkter er der således et billede af en Ferrari med påskriften ”En kryptoplatform for alle”, som står oven over Konti fra din anden bank, NemKonto og Betalingsservice. Trykker man på billedet af Ferrarien, åbner der sig med det samme et nyt billede, hvor man kan kaste sig over køb af forskellige kryptocoins, hvis man har bestået testen.
”Vi har ikke efterfølgende kontrolleret, om Lunar Block er tilstrækkelig adskilt fra banken. Kunden skal være klar over, at de nu forlader banken for at handle med krypovaluta. Det skal være sådan, at man går ud af én butik og ind i en anden butik,” siger Ulla Brøns Petersen, som påpeger, at Finanstilsynet faktisk i flere omgange har været ude at advare mod investering i krypto.
”Vi har skam fortalt omverdenen, at set fra Finanstilsynet side er investering i kryptovaluta det vilde vesten. Så må folk selv beslutte sig for, om de vil handle. Men for os at se, svarer kryptoinvestering til at investere i glasperler eller andre produkter, hvor efterspørgslen er altafgørende for værdien.”
Lunar: Vi har tænkt nøje over den app
Ifølge direktør og medstifter af Lunar Ken Villum Klausen er det nuværende setup omkring investering i krypto en konsekvens af, at man har været på en længere rejse med udviklingen af Lunars platform.
”Vi har lavet en platform, som er præget af, at vi kom fra at være et techselskab og først fik vores banklicens i 2019. Så der er forskellige produkter i den app med vores brand på toppen. Det kan være et boliglån eller et forsikringsprodukt, som er whitelabelet. Vi ligner dem, og de ligner os. Det er ligesom med investering via Saxo. Vi har jo brugt halvandet år til at forberede det her, testet vilkår, den visuelle repræsentation og de handelsbeviser, der ligger bagved. Der ligger en enorm indsats bagved det her, det er alt andet end impulsivt, så jeg tvivler på, at det giver problemer.”
Ifølge Ken Villum Klausen har man overvejet at lave en alternativ app til investering i krypto. Men det gik man bort fra.
”Det har vi også set på. Hovedbudskabet er, at det er en visuel super-app, som er vores produkt. Vi mener, at man nemt kan se forskel,” lyder det fra Ken Villum Klausen, som er meget bevidst om, at man står alene på krypto blandt bankerne i Danmark.
”Vi kunne jo se, at kryptoinvestering var blandt de allermest downloadede apps på det finansielle område, så for os var det et spørgsmål om at gå mod strømmen og lave en platform for kryptoinvestering, som faktisk er langt mere reguleret end det, man ellers ser i Norden. Derfor er vores kryptounivers også hegnet ind, og man kan ikke komme udefra med coins, man har fundet i skuffen derhjemme,” siger Ken Villum Klausen, som påpeger, at Lunar kun tjener et beskedent beløb, når kunderne køber eller sælger krypto, hvilket kun 2 procent af Lunars kunder er involveret i.
Læs mere
Nøglepersoner forlader Lunar på kritisk tidspunkt
Storbank har i al ubemærkethed solgt sine aktier i Lunar
Problemerne tårner sig op for Lunar. Har Finanstilsynet sovet i timen?
Er festen er slut i venturebranchen? Fondes værdier i hård opbremsning
Forvaltere brænder fingrene på lån til virksomheder
Velhaverbank kaprer tunge kunder fra stor kapitalforvalter
Problemerne tårner sig op for Danmarks største kapitalforvalter
Blodrøde tal rammer flere af landets største kapitalforvaltere
Kapitalforvalter klar med ny alternativ fond til privatinvestorer
Kapitalforvaltere blev forgyldt i 2021. Nu er billedet vendt på hovedet
Jysk-familie strammer krav til aktionærerne i Formuepleje