per-kogut-%c2%bd

Ugens Insider

Aktiekursen eksploderede, da direktøren tog på ferie 

NNIT blev udråbt til bølgebryder, da selskabet gik på børsen som det første, efter at skandalen i OW Bunker havde lammet det danske børsmarked. Med Novo Nordisk i ryggen var it-selskabet udset til at være en sikker og stabil aktie, men direktør Per Kogut må nu sande, at det at have Novo i ryggen ikke nødvendigvis er en styrke. 

Da it-virksomheden NNIT’s direktør, Per Kogut, aflåste kontoret for at tage på en tiltrængt sommerferie, havde han ingen anelse om, at et hysterisk aktiemarked havde planer om at sende selskabet aktiekurs på himmelflugt, mens direktøren og hovedparten af selskabet holdt ferie.

Ikke desto mindre eksploderede NNIT’s aktiekurs og steg med over 35 procent, umiddelbart efter at topchefen havde forladt bygningen.

”Det morsomme er, at kursen steg enormt, samtidig med at jeg tog på ferie, og den faldt igen, da jeg kom tilbage. Måske skulle jeg holde ferie noget oftere,” lyder det fra Per Kogut, der næste år kan fejre 10-årsjubilæum som øverste chef i it-selskabet, der tidligere var en integreret del af diabeteskæmpen Novo Nordisk.

Hverken analytikere, investorer eller direktøren selv kan i dag forklare, hvad der helt præcis skete i løbet af den hektiske måned i juli i år, hvor NNIT’s aktie gik i selvsving, mens både virksomheden og det meste af Danmark holdt ferie.

Faktum er imidlertid, at NNIT-aktiens voldsomme stigning fik en lige så brat nedtur, da storaktionær og -kunde Novo Nordisk i begyndelsen af august tog hul på en alvorlig nedjustering, der blev det første kapitel i en lang lidelseshistorie, der har plaget selskabet de sidste mange måneder.

Novo-krisen forplanter sig

De tidligere års prisfest i USA ser ud til at være overstået for Danmarks mest værdifulde selskab, og afgående direktør Lars Rebien Sørensen må sande, at hans efterfølger Lars Fruergaard Jørgensens primære opgave bliver at spare, skære til og trimme den tidligere så succesfulde Bagsværd-virksomhed.

Mens Novos aktiekurs og Lars Rebiens eftermæle allerede har taget skade af de uforudsete udfordringer, har man også hos NNIT mærket til krisen hos medicinalgiganten, der tidligere var NNIT’s eneste kunde og stadig udgør en markant del af den årlige omsætning, der i år forventes at være mellem 2,5 og 3 milliarder kroner.

For med Novos forestående spareplaner kan det meget vel tænkes, at virksomheden kommer til at gå alle udgifter, herunder også selskabets årlige milliardudgifter til it, igennem med en tættekam.

”Vi ved endnu ikke, hvad der kommer til at ske på den korte bane, og i hvor lang tid, den nuværende situation vil vare. Det er klart, at Novo stadig er en kæmpe kunde for os, da de står for omkring 1 milliard kroner af vores samlede omsætning. Men vi kan ikke gøre andet end at fokusere på vores egen forretning og så arbejde hårdt på at få flere kunder ind i butikken,”” siger Per Kogut og henviser til, at Novos andel af NNIT’s omsætning har været faldende de senere år. Alligevel er NNIT-aktien faldet med næsten 40 procent, siden storbror Novo Nordisk første gang løftede sløret for de massive udfordringer, selskabet står over for i USA.

Fakta om NNIT

NNIT er et dansk it-selskab, der oprindelig blev grundlagt under navnet Novo Nordisk IT, der fungerede som en selvstændig afdeling.

I 1999 blev selskabet oprettet som et aktieselskab og i 2004 skiftede man navn til NNIT.
NNIT blev med hjælp fra blandt andet Danske Bank og SEB børsnoteret i marts 2015.

Noteringen havde været undervejs gennem længere tid men måtte udskydes på grund af konkursen i OW Bunker i efteråret 2014.

NNIT har i skrivende stund en markedsværdi på godt 4,8 milliarder kroner, og omsætter årligt for i underkanten af 3 milliarder kroner.
Ud over Novo Nordisk leverer NNIT ydelser til en lang række store koncerner herhjemme heriblandt Pandora, DSB og Ambu.

Blev anset for en sikker aktie

Alene i år har NNIT og Per Kogut blandt andet indgået kontrakter med Pandora, DSB og børskometen Ambu, hvilket ifølge flere børskilder var stærkt medvirkende til, at selskabets aktie pludselig fik vinger midt under sommerens agurketid.

De mange nye ordrer giver dog både Per Kogut og investorer håb om, at man de kommende år kan kompensere for det tab i omsætning, man unægtelig vil opleve, hvis Novo Nordisk beslutter at skære deres it-udgifter ind til benet.

”For os er kunsten hele tiden at udbygge vores pipeline og sørge for, at vi får lukket aftaler med kunderne. Det kan være svært at vide, præcis hvornår de enkelte ordrer lander. Nogle kommer ind og skal have klaret noget med det samme, mens andre tager tre-fire år med intense forhandlinger,” forklarer Per Kogut.

Må droppe månedsrapportering

Som børsnoteret virksomhed, hvor en stor del af aktieprisen afhænger af evnen til at skabe kontinuerlig vækst, mærker Per Kogut nu også udfordringerne ved at skulle rapportere om noget, der ofte kan være meget svært at forudse.

”Vi guider, så godt vi kan, og når vi lover organisk vækst, kommer en del af det også fra nye opgaver fra eksisterende kunder,” siger Per Kogut og understreger, at han selv har haft lidt svært ved at lægge de nødvendige bånd på sig selv, som det kræver at være noteret på børsen, hvor al kommunikation er nøje afmålt.

”Jeg er en type, der godt kan lide at sige tingene ligeud. Før i tiden kunne man sagtens kalde folk sammen og rose dem, hvis vi havde haft en god måned. Det er lidt vanskeligere nu. Så er man nødt til at italesætte nogle mere bløde værdier end de hårde månedsresultater,” siger NNIT-direktøren.

Trods store udsving har NNIT-aktien klaret sig bedre end det samlede aktiemarked siden børsnoteringen.

Trods store udsving har NNIT-aktien klaret sig bedre end det samlede aktiemarked siden børsnoteringen.


Undersøgt i alle afkroge

Netop overgangen til at være et børsnoteret selskab kom som en naturlig ting for it-selskabet, der i kulissen havde gjort sig klar til entreen, længe før man landede på børsen i marts 2015.

Hos hovedaktionæren Novo Nordisk havde man et klart ønske om at lade selskabet stå på egne ben og fokusere på sin egen kerneforretning, men tilløbet til fondsbørsen blev alligevel noget længere, end NNIT og Per Kogut selv havde håbet på.

”Ifølge vores oprindelige tidsplan skulle vi have skudt gang i børsnoteringen dagen efter krakket i OW Bunker. Det siger sig selv, at vi var nødt til at udskyde noteringen nogle måneder, men vi var fuldt bevidste om, at vi blev anset for isbrydere på børsmarkedet, hvor der naturligt nok herskede stor usikkerheden oven på konkursen (OW’s, red.),” siger Per Kogut.

Ifølge ham blev selskabet tjekket i hver eneste afkrog af selskabets rådgivere med Danske Bank og SEB i spidsen, da men for alt i verden ville komme godt fra start på livet som børsnoteret virksomhed.

”Vi blev tjekket som en rumfærge. Intet var overladt til tilfældighederne, og vi måtte bare sørge for at have orden i penalhuset. Det var historien dengang, og det er det også i dag,” siger Per Kogut.

LÆS MERE

Kapitalfonde flopper på børsen

Simcorp har blikket rette mod amerikansk nøglemarked

Børsstjerner tryner aktiemarkedets tunge drenge

Fiskefoder og jysk snusfornuft sikrer konservativ koncern stor